Kerti növények

Imola (Centaurea)

Az ellenálló imola virág megőrizte a vadnövények báját.

Imola virág jellemzői

Az imola fenyőtobozra emlékeztető bimbókat fejleszt. Ezekből nyílnak ki a számtalan virágból álló fészekvirágzatok. Az imola jellegzetes külsejét meghatározzák a messzire kinyúló porzók.

Hegyi imola

A hegyi imola (Centaurea montana) a legismertebb faj. Kék virágai májustól júniusig nyílnak, 40 cm magasra nő. Több fajtája van, például a fehér ‘Alba’, a rózsaszín ‘Rosea’ és a sötétlila ‘Violetta’. Különösen nagy virágú az élénkkék ‘Grandiflora’ és a bíbor-levendula-színű ‘Parham’.

Szürkés imola

A szürkés imola (Centaurea dealbata) magassága eléri a 80 cm-t. Fehér belsejű, üde rózsaszín virágai júniustól júliusig jelennek meg a növényen. A ‘Steenbergii’ fajtán kármin-bíborszínű virágok fejlődnek.

Nagyfészkű imola

A nagyfészkű imola (Centaurea macrocephala) 1 m magasra is megnő. Feltűnő sárga virágai júniustól feslenek ki a tyúktojás nagyságú bimbókból.

Halványfonákú imola

A halványfonákú imola (Centaurea hypoleuca) magassága mindössze 50 cm. Rózsaszín virágai júliustól októberig díszlenek. Mutatós rózsaszín fajtája a ‘John Coutts’.

Pompás imola (búzavirág)

A pompás imola (Centaurea pulcberrima) magassága csak 40 cm. Szürkésfehér, pókhálószerűen szőrös levelei között júniustól júliusig nyílnak a tiszta rózsaszín virágok. Ez a faj nagyon érzékeny a pangó vízre.

Vastövű imola

A vastövű imola (Centaurea scabiosa) mintegy 1 m magasra nyúlik, és júliustól augusztusig hozza elbűvölő, bíborszínű virágfejeit.

Szép imola

A szép imola (Centaurea bella) erőteljes, mindössze 20 cm magas, tömött gömb alakban fejlődő, virágzó cserje, amelynek közepesen nagy, rózsaszín virágai júniustól júliusig nyílnak.

Örmény imola

Az örmény imola (Centaurea simplicicaulis) félgömb alakú csomói sem nőnek 20 cm-nél magasabbra. A júniustól júliusig díszlő virágok üde lilás rózsaszínek.

Imola ültetése

Az imola kis csoportokban rendkívül szépen mutat. Cserjések szélén különleges színfoltot alkotnak a magasabb fajok. Rézsűbe ültetve nem csupán díszít, hanem az eróziót is megakadályozza. Évelőágyásban jól érvényesül egyéb, vadvirág jellegű fajok társaságában. Sziklakertben kedvező feltételeket találnak az alacsony, párnaalkotó fajok.

Ültetési idő: tavasz vagy ősz.

1. Ásóvillával mélyen lazítsuk fel az ültetőhely talaját, és távolítsuk el a gyomokat.

2. Terítsünk a felületre 5 cm vastag komposztréteget. és alaposan dolgozzuk a talajba. A nagyon kötött talajt lazítsuk homokkal.

3. Alaposan öntözzük meg a növényeket. Ültetőkanállal ássunk gödröket. Tőtávolság: fajtól függően 15-50 cm.

4. Vegyük ki a növényeket a cserépből. és ültessük olyan mélyre, ahogyan korábban voltak. Nyomkodjuk le a földet, és öntözzünk.

5. Rendszeresen vágjuk le az elnyílt részeket, hogy elősegítsük a bimbóképződést. Támasszuk meg a magas fajokat.

A szaporítani kívánt növényt az őszi nyugalmi időszakban ássuk ki és osszuk részekre. A részeket azonnal ültessük el.

Imola gondozása

Az imola fajok egyszerűen gondozható évelő növények. Fajtól függően májustól októberig virágzik. Vágott virágnak alkalmas. Az imola a meleg helyet és a közvetlen napfényt kedveli. A hegyi és a nagyfészkű imola félárnyékban is jól fejlődik. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt kíván, amely száraz is lehet.

Tavasz – ültetés és vetés

Áprilistól ültessük ki a palántákat a kertbe. Vessük a magokat jól előkészített magágyba, takarjuk be vékony földréteggel, és permetezzük vízzel. Egyeljük ki a túl sűrűn növő magoncokat.

Nyár – gondozás

Támasszuk meg a szeles helyen álló magas fajokat. Vágjuk le a vázába szánt virágokat. Rendszeresen távolítsuk el az elnyílt részeket. Hosszan tartó szárazság esetén alaposan öntözzünk.

Ősz- ültetés és tőosztás

Szintén kedvező ültetési idő. Ültessük végleges helyükre a magról nevelt növényeket. Ássuk ki a szaporításra szánt idősebb növényeket, és tőosztás után ültessük el a részeket.

Kártevők és betegségek

A takácsatkák meleg, száraz időben olykor megtámadják az imolát. A leveleken finom, ezüstös pettyek jelennek meg; az apró, nedvszívó kártevők a levelek fonákján találhatók. Semmisítsük meg a fertőzött részeket. Megelőzésképpen permetezzünk mezeizsurló-főzettel.