Josta (Ribes nidigrolaria)

Josta (Ribes nidigrolaria)

Az erőteljes josta egyesíti magában a ribiszke és az egres számos tulajdonságát.

Josta jellemzői

A josta (Ribes nidigrolaria) a fekete ribiszke és a kerti egres keresztezéséből jött létre Németországban. Neve a német “Johannisbeere” és a „Stachelbeere” első szótagjának összevonásával keletkezett. Erőteljes felépítésű, fajtától függően terebélyes vagy magas növény. Tüskétlen hajtásai max. 2,5 m hosszúak. Fényes, sötétzöld levelei méretüket és alakjukat tekintve az ősök tulajdonságainak keverékét hordozzák.

Virágai márciustól nyílnak. Az egynyári cserjéken hármas-ötös, az idősebbeken többszörös fürtökben jelennek meg.

A termés júliusban érik. A sima héjú, ellipszis alakú bogyók éretlen formájukban zöld egresre hasonlítanak, teljesen éretten feketéslilák vagy feketék. 15-20 mm-es átmérőjükkel elérik a kisebb egresszemek méretét, külsejük ugyanakkor a fekete ribiszkére emlékeztet, de nincs olyan erős illatuk. A gyümölcsben az egres frissítő zamata áfonyás aromával egyesül; az illatos bogyók íze összességében édesen savanykás.

Josta ültetése

Ültetési idő ősz vagy tavasz.

1. Ássunk a földlabda átmérőjénél kétszer szélesebb ültetőgödröt. Keverjük össze a földet komposzttal.

2. Óvatosan húzzuk ki a konténerből az alaposan megöntözött gyökérlabdát. Ha szükséges, vágjuk fel az edény falát.

3. Ültessük el a cserjét olyan mélyre, ahogyan a konténerben állt. Töltsünk feljavított földet a gyökérlabda köré.

4. Tapossuk le a földet a gyökérlabda körül, és alakítsunk ki öntözőtányért. Alaposan öntözzük meg a cserjét, és takarjuk a talajt komposzttal.

5. Kézzel szüreteljük le a bogyókat. mihelyt megértek, és színük feketére változott.

A kései fagyok kárt tehetnek a virágokban. és előfordulhat, hogy nem érik be a termés. Fagyveszély esetén takarjuk a cserjéket fóliával vagy zsákkal.

Josta gondozása

A josta egyszerűen gondozható nemesített gyümölcs. Márciustól áprilisig virágzik. Július közepe fele terem rajta gyümölcs, bokronként általában 4-6 kg termés. Napfény igényes növény. Mivel a virágok érzékenyek a kései fagyokra, a növényeket védett helyre ültessük. A cserje fás részei fagytűrők. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt kíván. Ne pangjon benne a víz.

Tavasz – ültetés és gondozás

Ültessük el a növényeket, mihelyt a talaj megművelhetővé válik. Visszavágásra nincs szükség.

Nyár – szüretelés és visszavágás

A teljesen érett termések fekete színűek. Viszonylag erősen kötődnek a hajtáshoz, ezért kézzel kel! leszüretelni őket. Mivel nem egyszerre érnek be, többször szüreteljünk. Az idősebb növények hosszú, lehajló hajtásait szüretelés után vágjuk vissza. Mérsékelten ritkítsuk ki a túl sűrű cserjéket.

Ősz – ültetés és talajtakarás

Szintén megfelelő ültetési idő. Még egyszer alaposan öntözzük meg a frissen ültetett és az idősebb növényeket, majd takarjuk a talajt komposzttal vagy lombbal.

Kártevők és betegségek

A josta ellenálló a rozsda-gombával, a lisztharmattal, a peronoszpórával és a ribiszke-gubacsképző atkákkal szemben. A cserjéket csak ritkán támadja meg egy bizonyos gomba, amely ágelhalást okoz. A fertőzött hajtások tavasszal nem hajtanak ki. Gyökerestől semmisítsük meg a növényt.