Kerti növények

Júdásfa (Cercis) fajtái és gondozásuk

A júdásfa egy különleges cserje, mely tavasszal és ősszel is szép dísze a kertnek.

Júdásfa jellemzői

A virágzó júdásfa (Cercis) egzotikus látvány, mivel az élénk bíborrózsaszínűtől a liláig váltakozó színű virágai közvetlenül a törzsből és az ágakból nőnek ki. Ezt a jelenséget törzsvirágzásnak (kaulifloria) nevezzük. Mivel a virágok általában korábban jelennek meg, mint a levelek, még inkább felhívják magukra a figyelmet.

Közönséges júdásfa (Cercis siliquastrum)

A nagy, bőrszerű, tövüknél szív alakú, majdnem gömbölyű levelek közvetlenül a virágzás után hajtanak ki. Színük kezdetben szürkészöld, később sárgászöld, majd ősszel élénk aranyszínű és kárminpiros. Augusztustól érik lapos, babhoz hasonló, piros vagy sötétbarna hüvelyes termése, amely még télen is sokáig díszíti a cserjét.

Júdásfa termése

Három faja van: a Földközi-tenger környékéről származó közönséges júdásfa (Cercis siliquastrum) mellett nálunk kanadai júdásfát (Cercis canadensis) is ültethetünk; a ‘Forest Pansy’ fajtának különösen mutatós bíborszínű levelei vannak. A kínai júdásfa (Cercis chinensis) az enyhébb éghajlatú terülteteket kedveli.

Kanadai júdásfa (Cercis canadensis) virágzása

Igényei és gondozása

A júdásfa napos, védett helyen tenyészik a legjobban.  Jó vízáteresztő, mésztartalmú talajt igényel. A júdásfa mélyen gyökerezik és száraz, köves talajon is megél.

Ültetés, nevelés

Kora tavasszal ültessük el a fiatal júdásfát, amint a talaj felmelegszik és könnyen művelhetővé válik. A növény körül takarjuk a talajt (például őrölt fakéreggel), hogy nyirkos és hűvös maradjon, amíg megnőnek a gyökerek. A más meggyökeresedett növény elhalt, megfagyott ágait tavasszal vágjuk vissza az egészséges részig. Egyébként ne nyúljunk hozzá, mert a júdásfa akkor nő a legszebben, ha nem metsszük.

Ültetés lépései

Szaporítás

Szaporítása nyáron történjen. A legegyszerűbben lágy szárú dugványról szaporíthatjuk, amit júniustól vághatunk, és homok-tőzeg keverékben gyökereztethetünk.

A júdásfa betegségei

Ha a levelek hirtelen hervadni és sárgulni kezdenek, verticilliumos hervadásra gyanakodhatunk. A gomba behatol a gyökerekbe és megakadályozza, hogy a víz eljusson az ágakhoz. A levelek később megbarnulnak és lehullanak. A fertőzött ágakat vágjuk le.