Kerti növények

Indiai szamóca (Duchesnea indica) vagy díszeper

Az indiai szamóca kedvelt ámpolnanövény, de virágtartóban is nagyon jól mutat. Virágai sárgák, termése piros színű. Az eprek szinte teljesen ízetlenek, ezért inkább dísznövényként terjedt el.

Az indiai szamóca bemutatása

A díszeper (indiai szamóca) a kerti eper és a hónapos szamóca közeli rokona, de termésének messze nincs olyan jó íze. Évelő növény.

Nyáron díszes

Nyáron a díszeper különösen szép, ugyanis a sárga virágok és a piros termések egyszerre jelennek meg. Tarthatjuk ámpolnában, de az erkély vagy a terasz falára is felfuttathatjuk.

Annak ellenére, hogy hazája India, Kína és Japán, nem kedveli a közvetlen napfényt, inkább a félárnyékos helyeket részesíti előnyben. Vadon élő növényként az Egyesült Államokban és Dél-Európában is előfordul.

Nyáron a díszeper virágát és termését egyszerre viseli.

Sok indája van

A növény alacsony növésű, hosszú indájú kúszónövény. Az indákon új növénykék fejlődnek, amelyeket könnyen leválaszthatunk és felnevelhetünk.

A vajsárga virágok különösen jól mutatnak a fogazott zöld levelek között.

A piros termés esetében áltermésről van szó, ugyanis az nem más, mint felduzzadt vacok, amelynek felszínén helyezkednek el az igazi apró, mogyorószerű termések.

A díszepret nyugodtan kiültethetjük a kertbe, de télre takarjuk le.

Indiai szamóca gondozása

A díszeper alacsony növésű kúszónövény. Az évelő cserje indákat nevel.

Virágzás

A díszeper virága vajsárga és friss illatú. A piros termés nem más, mint megduzzadt vacok. A virág és a termés együtt jelenik meg a növényen. Termése ugyan ehető, de íze élvezhetetlen.

Fényigénye

A növény a félárnyékot kedveli. Lakásban és kertben egyaránt tarthatjuk. A teleltetéshez meglehetősen alacsony hőmérséklet, 5-10 °C szükséges.

Amikor a növényen a virágok és a termések megjelentek, a díszepernek nem szabad vízhiányban szenvednie. Ügyeljünk rá, hogy ilyenkor földje soha ne száradjon ki.

Öntözés

A nyári hónapokban rendszeresen öntözzük, és hetente egyszer adjunk folyékony trágyát az öntözővízhez. Télen kevesebbet öntözzük, és ne trágyázzuk.

Föld

A díszeper tápanyagokban gazdag, könnyű és levegős talajt igényel. Erre a célra legjobban a tőzegkorpával vagy homokkal kevert virágföld felel meg. Ha a növényt átteleltetjük, tavasszal ültessük friss földbe.

Visszavágás

Szedjük le a növényről az elhervadt virágokat vagy lankadt növényrészeket, ha azok már nem szépek. A túlságosan hosszúra nőtt indákat bármikor lecsíphetjük.

Az indiai szamóca szaporítása

A díszeper vagy indiai szamóca számos indát hoz, amelyekből új növények nevelhetők. A szaporítás kora tavasszal vagy később, augusztus közepétől szeptember elejéig történjen. Az anyanövény mellé készítsünk több kisebb homokkal vagy föld és tőzegkorpa keverékével töltött cserepet, és az indákat drót segítségével irányítsuk a cserepek felé.

Ha az inda elérte a cserepet, virágdróttal rögzítsük a földhöz, míg gyökeret ereszt. Ha a kis növénynek már meggyökereztek, vágjuk le az indát az anyanövényről. Ezek után a kis növényeket ugyanúgy gondozzuk, mint a kifejlett egyedeket. Ha a díszepret a kertbe ültettük ki, szinte magától szaporodik. A meggyökerezett indákat ilyenkor is válasszuk le az anyanövényről.

Magról is szaporítható

A díszeper magról is szaporítható. A magokat február-márciusban ültessük el nedves, homokkal kevert könnyű virágföldbe, és tartsuk őket szobahőmérsékleten. Az elvetett magokra lazán szórjunk földet, majd tegyük őket mini üvegházba, illetve húzzumk a cserépre zacskót és vágjunk rá lyukakat.

Május elejére a növénykék megnőnek annyira, hogy külön cserepekbe ültethetjük őket. Kiváló talajtakaró nyári növény (pl. fák alatt).

A magról történő szaporítás mindenesetre sokkal körülményesebb, mint az osztásról, illetve a bujtatásról történő.