Kerti növények

Zuzmószerű szakállbromélia gondozása

A szakállbromélia nagyon különös növény. Ha elég magas a levegő páratartalma, szinte víz nélkül is megél, de időnként szüksége van egy alapos vízfürdőre.

A zuzmószerű szakállbromélia bemutatása

A szakállbromélia Amerika trópusi vidékeiről származik. A Tillandsia nemzetségnek rendkívül sok faja él ott, amelyek formája igen különböző lehet.

A zuzmószerű szakállbromélia tudományos neve: Tillandsia usneoides

Szinte csak levegőből él

A legtöbb faj epifita, fán lakó növény, azaz hagyományos értelemben véve nincsenek gyökerei. A gyökerekhez hasonló képződményei csak a fákon való kapaszkodásra szolgálnak. Mindig közvetlenül a levegőből veszik fel a tápanyagokat leveleik segítségével, tehát nem élősködő növények. Hosszú ideig kibírják nedvesség nélkül, de akkor leáll a növekedésük. Amint emelkedik a levegő páratartalma, új életre kelnek.

A zuzmószerű szakállbromélia (Tillandsia usneoides)

Gyakran rögzítik kéreglapokhoz, amik felakasztva a legmutatósabbak. Csodálatos, egzotikus látványt nyújt télikertben nagyobb dézsás növények között felakasztva. A faággal együtt akár közvetlenül a falra is felfüggeszthetjük.

Hazájában szívesen körbenövi a telefonkábeleket, leveleivel biztonságosan kapaszkodik meg rajtuk.

A szakállbromélia igényei és gondozása

A szakállbromélia csüngő növény. Elhelyezésénél számítsunk arra, hogy “szakálla” kedvező körülmények között 1 m hosszúságúra is megnőhet.

Környezet

A szakállbromélia trópusi növénygyűjteményben érvényesül a legjobban. Háttérnövényként felfüggesztve, vagy a többi növény elé akasztva védelmet nyújt a perzselő napsütés ellen. Tarthatjuk fürdőszobában is.

Virágzás

Nálunk szobanövényként nem virágzik.

A szakállbromélia szobanövényként nálunk szinte sohasem virágzik. A szakállakban lévő kis virágokat alig lehet észrevenni.

Hőmérséklet és fényigénye

Világos helyen, például napfényes déli ablakban, 20-25 °C-on érzi magát a legjobban. Télen is 15 °C-os hőmérsékletet igényel.

Öntözés és trágyázás

A növényt tulajdonképpen nem kell öntöznünk, elég, ha időnként langyos vízzel permetezzük. A tápanyag utánpótlást a levegőben lévő nyomelemek biztosítják, ezért nem kell trágyáznunk.

Föld

Mivel nincs gyökérzete, sem földre, sem cserépre nincs szüksége a növekedéshez.

A szakállbromélia szaporítása

A szakállbromélia tőosztással könnyen szaporítható.

Fogjuk meg két kézzel a növényt, és egy óvatos mozdulattal tépjük ketté. Ezután daraboljuk fel, vagy vágjunk le egy tetszőleges hosszúságot a hosszú “fonálból”. A leválasztott részeket lógassuk faágakra vagy zsinegekre. Mindig gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról, így sok örömünk telhet növekvő növényünkben.