Kerti növények

Izlandi mák (Papaver nudicaule)

Az izlandi mák igénytelen, ellenálló növény, amely magától szaporodik. A talajt és az elhelyezést illetően nincsenek különösebb igényei. Jól fejlődik a sziklakertben, és a terasz kövei között is megél.

Júniustól szeptemberig virágzik

Az izlandi mák az egyik legellenállóbb cserje. A szabadban szinte mindenhol megél. Az anyanövény tulajdonképpen csak két évig él, de magától szaporodik, azaz gondoskodik az utánpótlásról. Az izlandi mák igazi szépsége a virágszáron egyedül elhelyezkedő méltóságteljes virágban rejlik. Többnyire sárga színű virágot hoz, de más szín is előfordulhat.

Szemet gyönyörködtető látvány

Az izlandi mák ideális kerti növény, ugyanis kevés gondozást igényel. Sok helyen sziklakertbe ültetik, de a terasz kőlapjai között is gyökeret ereszt. Szép dísze lehet a kertnek a kerti utak szegélyeként is. Bár a növényt csak a szabadban nevelhetjük, kitűnően alkalmas vágott virágnak. Vázába akkor a legjobb szedni, ha a virágok elszíneződnek és fejüket felemelik.

A név eredete

A névben szereplő izlandi jelző a növény igénytelenségére utal. Az izlandi mák legszebben tápanyagban szegény főldben fejlődik. Ha a föld tápanyagban gazdag, a levélzet ugyan jobban fejlődik, de a virágok rovására megy.

A virág felépítése

Az izlandi mák virága nagy szép sziromlevélből tevődik össze. A virág közepében számos porzó és egy jellegzetes termő található. A termő a beérési időszakban kis lámpásra hasonlító terméstokká alakul át. Ha a növényt ebben az állapotban megszárítjuk, kedves kiegészítője lehet a szárított virágokból összeállított csokornak.

 

Az izlandi mák gondozása

Az izlandi mák 30-40 cm magasra nő. A virágszár kb. 15 cm hosszú és nem borítja levél. A növény alsó része bokros.

Virágzás

Az izlandi mák virága általában egyszínű: lehet sárga (ez a leggyakoribb), piros vagy fehér, de természetesen kevert színek is előfordulhatnak. A virágoknak nincs illatuk.

Fényigénye

A növény napos vagy félárnyékos helyen különösen jól fejlődik, de a hűvösebb és szelesebb környezet sem árt neki.

Öntözés

Csak hosszabb szárazság idején kell öntöznünk. A teljes növekedési és virágzási időszakban  mindössze egy vagy két öntözés is elég. Ha tápanyagban gazdagabb földbe vetjük, a trágyázást el is hagyhatjuk.

Föld

Ez az igénytelen növény legjobban a sovány, meszes, sziklás talajban fejlődik. Az izlandi mákot csak magonckét kell átültetnünk.

Az izlandi mák júniustól szeptemberig virágzik.

Az izlandi mák szaporítása

Az izlandi mák szaporításáról nem kell gondoskodnunk, mert a gyomokhoz hasonlóan magától szaporodik; a szél fújja el, és szórja szét a magokat. Ezen a folyamaton azonban célzott vetéssel változtathatunk.

Amikor a zöld terméstokok sötétzöldre színeződnek, és csúcsuknál megnyílnak, összegyűjthetjük a magokat, hogy aztán tavasszal vagy ősszel oda ültessük el őket, ahova valóban szeretnénk. Szórjuk a magokat a talaj felszínére, majd takarjuk be őket apró kaviccsal vagy homokkal.

Szaporítás ládában

Ha az izlandi mákot az erkélyre vagy a teraszra szeretnénk elhelyezni, a következőket kell tennünk. Vessük a magokat ládába állított és földdel teljesen befedett cserepekbe. Tavasszal aztán kiritkíthatjuk a növénykéket.

Az izlandi mák három fajtája – a sárga, fehér és piros virágú fajták – megtartják színüket, ha az anyanövényeket gondosan elválasztjuk egymástól. Ha azt szeretnénk, hogy több szín is legyen a kertünkben, a szakboltokban vásárolhatjuk meg a speciálisan ilyen céllal összeválogatott keresztezett fajták magjait. A megszállott kertészkedők azonban maguk is próbálkozhatnak a színek keverésével.

Az izlandi mák kevés munkát igényel, mégis megörvendezteti azokat, akik szívesen kísérleteznek.