Kerti növények

Jácint (Hyacinthus orientalis) virág gondozása, ültetése

A jácintok télen is tavaszt hoznak otthonunkba. Vásárolhatunk virágzó cserepes növényt, vagy üvegben mi magunk is hajtathatunk jácinthagymát, amit később akár kitehetünk a kertbe.

A jácint bemutatása, jellemzői

A számunkra oly sok örömet hozó jácint története tulajdonképpen igen szomorú. Egy spártai királyfi, Hyakinthost tévedésből megölte Apollo eldobott diszkosza. A szerencsétlenség helyén nőt egy növény, mely a Hyacinthus (jácint) nevet kapta.

A jácintok már üknagyszüleink idejében is kedvelt növények voltak. 1830-ban megjelent egy kis könyvecske a jácintokról, melyben kereken 500 féle jácintot jegyeztek fel. Ma mintegy ötvenre csökkent a szobai termesztésre is alkalmas fajták száma.

Újra aktuális

A hajtásra szánt hagymát legtöbben a hozzáillő hagymaüveggel együtt vásárolják meg. Míg régebben csúnya műanyag poharakat használtak, újabban ismét felfedezzük a szép régi üvegeket. Ma már sokan gyűjtik is ezeket a különleges formájú üvegeket.

Karácsonykor virágzó jácint

Próbáljuk ki egyszer, hogy a jácintot éppen a karácsonyi ünnepekre virágoztassuk ki. A jácint és a fenyő illata emeli az ünnep hangulatát. A hajtás időpontja: október elseje.

Mindig újra virágba borul

A jácinthagymák a következő évben ismét virágoznak, ha a szobai hervadást követően kiültetjük a növényt a kertbe. Az évek során hozott fiókhagymákat különválaszthatjuk és újra elültethetjük.

Jácint nevelése üvegben

Ha azt szeretnénk, hogy jácintunk karácsonykor virágozzék, a munkát október első napjaiban meg kell kezdenünk.

Első osztályú, előkészített jácint hagymákra lesz szükségünk, melyeket meleg félhomályos helyen kell kihajtatni. Ha már van gyökere, tegyük a hagymát egy hagymaüvegre, forralt víz fölé úgy, hogy az alja ne érjen a vízbe.

Borítsunk a jácint hagymára egy papírcsákót, és állítsuk az üveget hűvös, kb. 10 °C-os helyre. Ha a gyökérzet jól kifejlődött, és a hagymából egy kb. 5 cm-es hajtás nőtt, vigyük az üveget meleg, 18 °C-os szobába.

A csákót csak akkor vegyük le, amikor a növény azt magától felemeli. Ilyenkor még kb. nyolc nap van hátra a virágzásig. Az elpárolgott vizet folyamatosan pótolni kell. Ha nappal két ablaküveg közt tartjuk a növényt, éjszakára vigyük be a szobába, nehogy a hidegtől elrepedjen az üveg.

Amennyiben később kiültetjük a hagymát a kertbe, addig hagyjuk az üvegen, amíg az utolsó levele is el nem hervad. Természetesen a vizet továbbra is pótolni kell, sőt egy kevés tápsóoldatot is adhatunk, hogy a következő virágzási évre erőt gyűjthessen. Ha elhervadt, vegyük ki az üvegből, tisztítsuk meg, és június/júliusig tartsuk hűvös helyen, majd ültessük ki a kertbe.

Ha a hajtatáshoz nincs kedvünk, de szeretjük a jácintüveget, a cserepes jácintokról eltávolíthatjuk a földet, és ezeket tehetjük az üvegre.

Jácint ültetése cserépben

Üveg helyett a jácintokat természetesen virágcserépben is nevelhetjük. 10 cm magas cserepet használjunk, a virágföld 2/3 arányban virágföld, 1/3 arányban homok vagy kavics keveréke legyen. Úgy helyezzük be a hagymát, hogy felső harmada a föld felett legyen, majd tegyünk rá egy papírcsákót, és állítsuk a cserepet hűvös, sötét, 5-8 °C-os helyre.

Körülbelül nyolc hét múlva betehetjük a cserepet a szobába. Először egy 15 °C-os helyiségbe állítsuk, majd, ha lehetőségünk van rá, emeljük naponta a hőmérsékletet, míg el nem éri egy fűtött szoba átlagos hőmérsékletét. A földet egész idő alatt nedvesen kell tartani. Egy darab elsőosztályú hagyma helyett vásárolhatunk több harmadosztályút is. Ezek kisebbek, és a virágaik sem nőnek nagyra. Ha többet teszünk egy tálba, nagyon jól mutatnak.

Számos szobai változat

Az üvegben történő otthoni termesztésre leginkább a rózsaszínű ‘Pink Pearl’ és ‘Anne Marie’ fajták alkalmasak. A ‘Carnegie’ hófehér és a ‘Deft’ porcelánszínű virágot hoz.

A jácint igényei, gondozása

A jácint levelei kb. 20 cm hosszúak, az egész növény 30 cm magas.

Virágzás

A jácintok általában novembertől egészen áprilisig virágoznak. Minden virágzat, legyen az fehér, rózsaszín, vagy kék, 10-15 cm magas. Állítsuk a növényt hűvös helyre, 10-15 °C-os hőmérsékleten legfinomabb az illata.

Fény és hőmérséklet

A hajtás befejeztével ugyanolyan jól fejlődik a szobában, mint az ablaknál, és bármilyen hőmérsékletet jól tűr. Legtovább 10-15 °C-on virágzik.

Öntözés és tápanyag

Amennyiben a jácintok üvegben nőnek, csak állott vízzel szabad az üveget utántölteni. Ha azonban cserépben állnak, erőteljesen öntözni kell őket. Kevés trágyát kapjanak azok a növények, melyeket később a kertbe kerülnek – és akkor is csak a virágzás után.

Föld

A cserepes növényeket olyan földkeverékbe kell ültetni, melynek 2/3-a jó minőségű humusz vagy virágföld, 1/3-a pedig murva.

Jácint szaporítása

A jácintokat a szobában nem lehet szaporítani. A kertben hoznak fiókhagymákat, melyeket leválaszthatunk és külön elültethetünk.