Ananász (Ananas comosus) növény gondozása, ültetése és gyökereztetése

Egzotikus hatása miatt az ananász legdekoratívabb szobanövényeink egyike. Két méter szélesre és egy méter magasra is megnő. Ráadásul különösebb gondozást nem igényel.

Ananász fa jellemzői

A broméliák családjába tartozó ananásznövénynek több mint 1600 faja létezik. Közös jellemzőjük a vastag levéltölcsér, melyből hosszú száron ülő virág emelkedik ki. A virágzást és a termés megjelenését követően a broméliák még a legszakszerűbb gondozás mellett is elpusztulnak.

Az 1600 növény közül az ananász az egyetlen haszonnövény, de egyre inkább ismert szobanövény is.

Nem falakó

A broméliák közül igen sok növény a fákon él, ezek az un. epifiták. Gyökereik fejletlenek, főként azokból az anyagokból táplálkoznak, melyeket a levélrozettákból gyűjtenek össze. Az ananász azonban ahhoz a kevés kivételhez tartozik, amely a földön él.

Régi trópusi növény

Az ananász eredetileg Amerika trópusi, szubtrópusi területein volt honos, nevét is a braziloktól kapta. 1700-ban a francia botanikus, Charles Plumier fedezte fel, és hozta Európába.

Később az ananászt Afrikában és Ázsiában is termeszteni kezdték. Ezeken a helyeken ma már vadon élő formája is megtalálható. Még Ausztráliában is léteznek kiterjedt ananászültetvények, de a világ legnagyobb ananászexportőre Hawaii.

Dísznövényeink ezzel szemben a legtöbbször Floridából vagy az Elefántcsontpartról származnak. A legismertebb ananászt, az ‘Ananas comosust‘, gyümölcstermő- és dísznövényként termesztik. Hosszú, kard formájú leveleinek szélén tövisek ülnek.

Kisebb változat

Leginkább az ‘Ananas comosus Variegatus‘-szal találkozhatunk.

A hagyományos növénnyel szemben ennek a változatnak sárgás szélű, középen sötétzöld csíkos levelei vannak. Rozettája ugyan kisebb, mint a gyümölcstermő növényé, viszont igen dús: mintegy 30-50 levelet hoz. Ezt a fajtát szinte kizárólag dísznövénynek termesztik, de virágot is hoz, amelyből végül gyümölcs fejlődik. Egész évben tartsuk világos és meleg helyen.

Az ananász igényei, gondozása

A közönséges ananász meglehetősen lassan nő. A szakszerűen ápolt példányok egy méter magasra is megnőhetnek, de a ‘Variegatus’ fajta alacsony marad.

Virágzás

Az ananász élete során csak egyszer virágzik, majd elpusztul. A virágzás előtt azonban a terméskocsány csúcsán új levélrózsás növény alakul ki, amelyet a szaporításhoz felhasználhatunk. A növény így él tovább.

Fény és hőmérséklet

Az ananász egész éven át kedveli a világos, napos és meleg helyet. Elsősorban a színes fajták levelei lesznek sokkal szebbek, ha félárnyékból napos helyre kerülnek. Télen a növény minimális hőmérséklet igénye 15-18 °C.

Az ananász gyökereztetésének lépései

Öntözés és tápanyag

Nyáron az ananász sok vizet igényel, a földnek sohasem szabad kiszáradnia. Nyugodtan öntözzük a rozetta közepét is.

Nagy melegben vízzel is permetezzük a növényt. Havonta egyszer kapjon trágyát, de csak a földre és ne a tölcsérre. Télen a növény legyen száraz, a trágyázást sem igényli.

Föld

Az ananász tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű földet igényel. Átültetni nem kell, mivel a virágzás után elpusztul.

Szaporítás

Az anyanövény általában új rozettákat hoz, amelyeket március-áprilisban óvatosan vegyünk le és ültessünk el. Szebb lesz azonban a növényünk, ha a levélrozettát a termésnél vágjuk el, és azt a részét ültetjük el újra.