Kerti növények

Japán díszcseresznye; a tavaszi varázslat

A japán díszcseresznye illatos virágpompáján egyetlen tavasszal virágzó cserje sem tud túltenni.

Díszcseresznye jellemzői

A díszcseresznyének sok faja és fajtája létezik. Kertbe legszívesebben a japán díszcseresznyét ültetik. Így nevezik a Japánból és Kínából származó Prunus fajokat és az ezekből kitenyésztett fajtákat.

A díszcserje külalakját tekintve széles növekedésű, sokhajtású cserje vagy fa. A faiskolában közepes vagy magas törzsű változatban árulják. A növény nemcsak csodálatos virágtengerével válik a kert szép díszévé. Sok fajtája ősszel csodálatos színben pompázik, amikor lombja sárga, narancssárga vagy skarlát-vörös színt ölt. Télen mutatós kérge vonzza a tekintetet.

japán cseresznyefa

Japán díszcseresznye

A Japáncseresznye (Prunus serrulata), japán díszcseresznye, japán cseresznye és fajtái áprilistól májusig virágoznak. Klasszikus fajtái közé tartozik a ‘Kanzan’ (sötét-rózsaszínű, telt szirmú virágok, fagytűrő), a ‘Kiku-Shidare-Sakura’ (halvány-rózsaszínű, telt szirmú virágok, a legismertebb csüngőcseresznye), az ‘Amanogawa’ (világos-rózsaszínű, enyhén telt szirmú virágok, oszlopszerű külalak), a ‘Pink Perfection’ (rózsaszínű, telt szirmú virágok, gazdagon virágzik).

A ‘Shirotae’ (fehér, egyszerű vagy félig telt szirmú virágok, bokros növekedésű vízszintes ágakkal), a ‘Tai Haku’ (fehér, egyszerű virágok), a ‘Shirofugen’ (kezdetben rózsaszínű, majd fehér, telt szirmú virágai lecsüngő fürtökben nyílnak májustól júniusig).

Higan-díszcseresznye

A Higan-díszcseresznye (Prunus subhirtella) Japánban évszázadok óta tenyészik. E díszcseresznye fajtái különösen kis kertekbe ajánlottak: a ‘Fukubana’ (sötét-rózsaszínű, enyhén telt szirmú virágok, kissé lecsüngő növekedés), a ‘Pendula Rubra’ (rózsaszínű virágok, lecsüngő, mutatós hajtások) és az ‘Autumnalis’, amelynek fehér, félig telt szirmú virágai már novemberben kinyílnak, de a fa sajnos nem fagytűrő.

Az ‘Accolade’ csodálatos hibrid, amely széles koronájú, enyhén lecsüngő fán hozza rózsaszínű virágait. A Prunus yedoensis az egyik legrégebbi és legszebb japán díszcseresznye. A sűrűn elágazó, széles növekedésű cserje egyszerű, kezdetben halvány-rózsaszínű, majd fehér virágot hoz. Gazdagon virágzik és kellemes illatot áraszt. Őszi lombszíne a sárgától a téglavörösig terjed.

Díszcseresznye gondozása

A díszcseresznye egyszerűen gondozható cserje vagy fa. Egyes fajták virágai illatosak. Napfényigényes növény, ezért napos helyre ültessük, hogy serkentsük a virágzást és az őszi lombszín kialakulását. Jó vízáteresztő, humuszos talajt igényel. Kedveli az enyhén mésztartalmú talajt, de a kötött, nedves talaj nem jó neki.

Tavasz – ültetés és trágyázás

Ültetéshez kedvező időszak. A meggyökeresedett díszcseresznyének adjunk összetett mütrágyát és komposztot. Az elhalt, valamint a befelé és keresztbe növő hajtásokat távolítsuk el. A nemesített fajtáknál az alulról kinövő vadhajtásokat is vágjuk le.

Nyár – gondozás

Tartós szárazság esetén öntözzük. A törzskorongot takarjuk őrölt fakéreggel vagy ültessük körbe növényekkel.

Ősz – fiatalítás és védelem

A levelek lehullása után az öreg növényeket fiatalíthatjuk radikális metszéssel, így sok új hajtást hoznak. A törzskorongot télire takarjuk komposzttal és avarral.

Japáncseresznye ültetése

A díszcseresznyék egy része viszonylag kicsire nő csak meg, ezért kis kertbe és előkertbe is illik. A díszcseresznyét magányos növényként ültessük, hogy jól érvényesülhessen.

Ültetési időszak: tavasz vagy ősz.

1. Ássunk kétszer akkora gödröt, mint a gyökérlabda. A földet keverjük össze komposzttal és trágyával.

2. Tegyünk vissza egy kevés földet. Vegyük ki a konténerből a díszcseresznyét, és olyan mélyre ültessük. ahogy a konténerben állt.

3. A gyökérlabda mellé verjünk le 50 cm mélyre egy karót támasztéknak. Fontos, hogy a karó ne érjen a koronáig.

4. Töltsük fel a gödröt ültetőfölddel. Óvatosan tapossuk le, és alakítsunk ki öntözőperemet. Alaposan öntözzük meg a növényt.

5. Kenderkötéllel vagy más kötözőanyaggal kössük a törzset a karóhoz nyolcashurokkal, és csomózzuk meg a kötelet.

Kártevők és betegségek

A díszcseresznyét különböző lepkék (kökényszövőlepke, gyűrűs szövőlepke, aranyfarkú lepke, pókhálós moly és gyümölcsmoly) hernyói támadhatják meg. A szabadon rágcsáló hernyókat permetezzük Bacillus thuringiensis tartalmú szerrel. A szövedéket rendszeresen távolítsuk el és semmisítsük meg.