Zöldség

Karórépa termesztése

A karórépa az utószezonban termeszthető növény, termését decemberig szedhetjük fel.

Karórépa jellemzői

A karórépát (Brassica napus ssp. rapifera) takarmányrépának vagy tövesrépának is nevezzük. A hozzá nagyon hasonló tarlórépától (Brassica rapa var. rapa) csak kékes-deres árnyalatú levelei különböztetik meg.

Az igénytelen karórépa tulajdonképpen kétéves növény, de kertjeinkben az utószezonban egyévesként termesztik. A második évben a megfásodott répákból virágok fejlődnének. Fajtától függően vannak fehér vagy sárga  húsú, a tetejükön zöld vagy piros héjú répák. A fehér húsú fajtákat főként takarmányozásra használják.

Szaküzletben a következő fajták magjait vásárolhatjuk meg: a ‘Merrick’ az egyetlen, emberi fogyasztásra is termesztett fehér húsú karórépa-fajta. Sárga húsú, felső részén zöld színű az ‘Ostgöta’, a ‘Seefelder’ és a ‘Wilhelmsburger’. Ugyancsak sárga húsú, de a tetején piros héjú a ‘Marian’ és a ‘Mella’.

Karórépa ültetése, tárolása

A gyorsan növő, gazdagon termő és jól tárolható karórépa a háborúban az emberek táplálékául szolgált. Mivel azonban ínséges időkben csak vízzel és sóval tudták elkészíteni, íztelen zöldség-ként maradt meg az emberek emlékezetében.

A karórépa akkor a legízletesebb, ha már elérte egy teniszlabda méretét. Célszerű a magokat aránylag későn: június végén elvetni, hogy ősszel apró, puha, de rendkívül ízletes termést takaríthassunk be. A karórépa vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag. A terméshús sárga színét az egészséges karotin okozza.

A répák felszedését óvatosan végezzük. Legjobb, ha ásóvillát használunk. A sérült terméseket ne tároljuk, hanem lehetőleg egy héten belül fogyasszuk el.

Tároláshoz vágjuk le a leveleket a répatest felett 1 cm-rel, és a termésről távolítsuk el a rátapadt földet. A répákat a szabadban elvermelhetjük, vagy egy erre a célra használt hidegágyban, illetve a pincében nyirkos homokban tárolhatjuk. Magas páratartalom és 3 ‘C körüli hőmérséklet mellett a terméseket hat hétig, szárazabb és melegebb körülmények között két hónapig tárolhatjuk.

Ültetés lépései

Magvetés: június elején.

1. Lazítsuk fel a talajt 30 cm mélyen. A rögöket törjük szét, és keverjünk a földhöz komposztot.

2. Húzzuk meg a barázdákat egymástól 20 cm-re, majd a magokat 2 cm mélyre, 10 cm távolságra vessük el. Temessük be, öntözzük meg.

3. A csíranövények megjelenéséig tartsuk nyirkosan a vetést. Amikor a palánták 4-6 levelet fejlesztettek, 20 cm-re ritkítsuk ki őket.

4. A kis répákat enyhén kupacoljuk fel, így a felső részük nem zöldül be erősen, és a terméshús ízletesebb lesz.

5. Szárazság idején bőségesen öntözzük. Túl száraz körülmények között fennáll a veszély, hogy a répahús fás lesz.

Felhasználás

A karórépát sokféleképpen elkészíthetjük: köretként húsételek mellé, egytálételként, levesként vagy salátának. Ma már az elegánsabb éttermek étlapján is szerepel, citromszószban párolva vagy csőben sütve ajánlják. Csaknem teljesen feledésbe merült az az elkészítési módja, amikor a savanyú káposztához hasonlóan keskeny csíkokra vágva sóval, borókabogyóval, köménymaggal és babérlevéllel, hordóban megtaposva teszik el.