Kerti növények

Ernyősliliom (Crinum)

Az ernyősliliom az amarillisz közeli rokona, ám felépítésében kecsesebb és elegánsabb hatású. Kellemes illatú tölcséres virágaiból egy-egy száron akár nyolc is nyílik.

Ernyős liliom jellemzői

A latin Crinum elnevezés a görög liliom szóból származik, amelyet a növény liliomszerű virágai miatt kapott, bár az amarilliszfélék családjába tartozik. Látványos növekedési és virágzási időszakát feltétlenül nyugalmi időszaknak kell követnie.

Az ernyősliliomot nyáron dézsába ültetve akár a szabadba is kitehetjük. Keressünk számára világos, ám a forró déli napsugaraktól védett helyet.

Az ernyős liliom hagymája az amarillisz hagymájánál lényegesen nagyobb. Akadtak már példányai, amelyek a 10 kg-ot is elérték. A levelek széle enyhén hullámos, felületük selymes. Az egyenes, masszív szár középén, a levelek közül nő ki. A virágszár meglepően gyorsan fejlődik ki. A hatalmas bimbók szinte egyik napról a másikra jelennek meg. Igaz ugyan, hogy az egyes virágok csak pár napig pompáznak, de az ernyős liliom általában egymás után több virágszárat is nevel.

Gondozás és szaporítás

Speciális élettani ritmusa miatt az ernyős liliom különösen érdekes növény. Attól függően, mikor esik át a hagyma a nyugalmi időszakon, a virágok télen, tavasszal vagy nyáron is megjelenhetnek. A levelek néha egész éven át zöldek, ilyenkor a téli nyugalmi időszak alatt is locsoljuk egy keveset. Ha új levelek jelennek meg, a régieket vágjuk le, de ne szakítsuk le őket, mert megsérthetjük a hagymanyakat. Amennyiben a levelek teljesen lelankadnak, nyugodtan félretehetjük a cserepet, mert a pár hónap múlva esedékes átültetésig semmit sem kell tennünk.

Átültetés

Amikor a hagymanyak csúcsán megjelennek az első zöld levelek, akkor ideje a hagymát újra gondozásba vennünk. Ez az időszak a legmegfelelőbb az átültetésre, amelyet fiatal növényeknél évente, idősebb növényeknél pedig háromévente végezzünk el. A hagymát úgy ültessük be a cserépbe, hogy legalább egy harmada a földfelszín fölött legyen. Átültetés után bőségesen öntözzük meg. Ezek után mindig bőségesen locsoljuk, de két öntözés között mégis hagyjuk egy kicsit megszáradni a földet. Ebben az időszakban trágyázzuk is a növényt. A nyár vége felé kevesebbet öntözzük, és a trágyázást is hagyjuk abba, hogy megkezdődhessen a nyugalmi időszak.

Szaporítás sarjhagymáról

Szaporítás sarjhagymáról Az anyanövényen gyakran fejlődnek kis oldalhajtások vagy apró hagymák. Ha a cserép elég nagy, a kis hagymákat az anyanövény mellett hagyhatjuk, de ellenkező esetben a tavaszi átültetéskor óvatosan válasszuk le őket, és ültessük külön cserépbe. A kb. három év elteltével virágzó fiatal növények ugyanolyan gondozást igényelnek, mint idősebb társaik.

Kártevők és betegségek

A helytelen gondozás helyrehozatala sok vesződséggel jár. Ha túl sokat öntözzük, elrothad az ernyős liliom hagymája. Ha huzatban vagy hidegben áll, az a levelein hagy nyomot. Ha kártevők jelennek meg, azonnal védekezzünk ellenük.

A levéltetvektől általában megszabadulhatunk, ha a növényt langyos vízzel letusoljuk. Fordítsunk különösen nagy figyelmet a levelek fonákjára, ugyanis a legtöbb levéltetű itt telepszik meg. A tusolást többször ismételjük meg.

Pajzstetvek megjelenése esetén először távolítsuk el a tetvek pajzsrészét – a tetvek ezek alatt helyezkednek el -, majd alkoholos oldattal tisztítsuk le a leveleket. Várjunk egy vagy két órát, majd tusoljuk le a nő vényt. A kezelést többször ismételjük meg.