Kerti növények

Japán juhar (Acer palmatum)

Japán juhar jellemzői

Sokoldalúsága miatt szinte bármilyen kertbe ültethetjük. A japán juharnak  – más elnevezéssel ujjas juhar – számtalan változata létezik, ezek mérete, színe és alakja nagyon különböző lehet.

Főbb jellemzője az 5 vagy 7 karéjú, tenyeresen hasogatott (a kéz formájához hasonlító) levélzet, mely kápráztató színeivel főként ősszel nyújt csodálatos látványt. Különböző méretű lehet, a nagyobb bokortól a kisebb fáig, szélesen terjedő lombkoronával és gyakran több törzzsel. Főtörzse rendszerint girbegurbán nő, tetszetős formájának köszönhetően a téli hónapokban is gyönyörködhetünk benne, amikor már nincsenek levelei.

Ujjas juhar (Acer palmatum)
Ujjas juhar (Acer palmatum)

Legtöbbször oltott kultúrváltozatait láthatjuk, a faj tulajdonságai is megkívánják ezt, mert a csemeték így nemcsak olcsóbbak, hanem a különböző klímahatásoknak is jobban ellenállnak. Ráadásul a magról keltetett növények méretét, valamint a levelek színezetét sem olyan könnyű előre megmondani.

A kultúrváltozatok árnyék és védett hely iránti igénye nagyban a levél formájától és színétől függ. Általában a finoman osztott ‘Dissectum’ formák a legkényesebbek, ezért nem ajánlott napsütéses, kitett helyre ültetni őket. A vörös és erőteljesebb levélzettel rendelkező változatokat viszont teljes napsütéses helyre is ültethetjük, ezek többsége árnyékos helyen nem is képes kialakítani teljes színezetét.

Japán juhar gondozása

A japán vagy más néven ujjas juhar minden fajtájáról elmondható, hogy termékeny, jó vízelvezetésű  talajt igényel, a mérsékelt bázikus talajtípust is jól tolerálja, de ilyen termőhelyen mégsem fejlődik tökéletesen. Amennyiben fontos a növény számára a talaj és a hely, a kisebb kultúrváltozatokat konténerbe is ültethetjük, ez frappáns megoldás lehet, ha a megfelelő körülmények nem adottak kertünkben.