Kerti növények

Közönséges gyertyán (Carpinus betulus)

Közönséges gyertyán jellemzői

A legnépszerűbb gyertyán, nagy méretű, árnyékot adó fa, kérge gyönyörű, szürke, bordázott; apró, zöld levelei ősszel vajsárgára színeződnek. Termése háromcsúcsú, leveles, komlószerű toboz, mindegyikben egy kicsi, diószerű mag ül.

Gondozása

Ez a fa bármilyen talajon megél, legyen az agyagos, meszes vagy más gyenge talajminőség. Rendkívül sokoldalú, nevelhetjük szoliterként, utcafának vagy sövénynek – gömbkoronával, kordonosnak, vagy hagyhatjuk természetes alakjában nőni.

A gyertyán mindenütt kapható a faiskolákban ls kertészetekben, különféle gyökérzettel, a szabadgyökerűtől a földlabdáson át a konténeresig. Az erre szakosodott faiskolákban azonnal növényként ültethető példányokat is vásárolhatunk. Többféle növény közül válogathatunk, a csemetétől a bokorfán át a sztenderd fáig.

közönséges gyertyán levele
közönséges gyertyán levele

A gyertyán fája nagyon kemény, a metszéshez jó minőségű mellévágó metszőollóra van szükség, hogy tiszta vágási felületet kapjunk, és megakadályozzuk a hasadást. Ebből a növényből tetszőleges magasságú, tökéletes sövényt nevelhetünk, és az egyik legjobb lombhullató faj a gömbkorona kialakításához és a kordonos neveléshez is.

A lombhullató fák ősszel és télen általában lehullajtják a leveleiket. Néhány rendszeresen nyirt fa és sövény azonban fiatal hajtásokat hoz, a levelek a száron elfonnyadnak, és fent maradnak egész télen, míg a tavaszi növekedés le nem löki őket. Ez jó a sövények esetében, ha meg akarjuk akadályozni, hogy belássanak, de ekkor rendszeresen nyírni kell a sövényt.