Kerti növények

Kaukázusi ördögszem (Scabiosa caucasica)

A kaukázusi ördögszem csodás virágaival gazdagítja a virágágyat, a szegélyt és a dézsát.

Ördögszem jellemzői

A kaukázusi ördögszem egyes virágai úgy néznek ki, mint a kis tűpárnák. Valójában minden virág virágzat is egyben, amely külső virágokból és a virágzat belsejében lévő, sűrűn álló virágokból épül fel. A fehér, kék vagy lila virágzatok magas, vékony, finom szőrű szárakon ülnek, és csak néhány lándzsás, szürkészöld levelük van. A szűk, csőszerű virágokat nagyon kedvelik a pillangók, mert hosszú szipókájukkal könnyen hozzáférnek a nektárhoz.

Az alábbi fajták kaphatók leggyakrabban: a világoskék ‘Clive Greaves’, a sötétkék ‘Blauer Atlas’ és ‘Stáfa’, az élénkkék ‘Prachtkerr, a sötétlila ‘Nachtfalter’ és a krémszínű ‘Miss Willmott’.

Kaukázusi ördögszem (Scabiosa caucasica)

Ördögszem ültetése

A kaukázusi ördögszem (Scabiosa caucasica) klasszikus, pompás, évelő virág, amely ágyások szegélyezésére és nagy dézsák beültetésére is alkalmas.

Ültessünk kaukázusi ördögszemet napos évelőágyásba, ahol enyhíti a nagyobb, domináns növények hatását, és átmenetet teremt az egyes évelő virágok között. Akkor mutat a legjobban, ha három vagy több virágból álló csoportokban ültetjük.

A növények otthon érzik magukat fás, bokros ligetek szélén. Mivel olyanok, akár a vadvirágok, jól illenek a természetes telepítésekbe. Sziklakerthez elsősorban alacsony fajtákat válasszunk. A kaukázusi ördögszem dézsában is nagyon mutatós; érdekes virágait így közvetlen közelről is tanulmányozhatjuk. A dézsa szélére ültessünk illatosternyét (Lobularia maritima) vagy törpe lobéliát (Lobelia erinus).

Ültetés lépései

Ültetés idő: tavasz

1. Az ágyást mélyen lazítsuk fel, és dolgozzunk bele komposztot, agyagos talajnál 5 cm vastag homokréteget is.

2. Ássunk minden növénynek a gyökérlabdánál kétszer nagyobb ültetőgödröt. A tőtávolság 30 cm legyen. A földhöz keverjünk tápoldatot.

3. Helyezzük a növényeket az ültetőgödrökbe úgy, hogy körülbelül ugyanolyan mélyre kerüljenek, ahogyan a cserépben voltak.

4. Nyomkodjuk le a földet. Alaposan öntözzük meg, hogy a gyökérlabda és a körülötte lévő föld egyaránt teleszívja magát vízzel.

5. Ha a kaukázusi ördögszem virágzásnak indul, rendszeresen vágjuk le az elhervadt virágokat, hogy folyamatos virágzásra serkentsük.

Ördögszem gondozása

A kaukázusi ördögszem egyszerűen gondozható évelő növény. Júniustól szeptemberig virágzik, amelyek vágott virágnak alkalmasak. Kedvelik a pillangók. A kaukázusi ördögszem napos helyen fejlődik a legjobban. Nagyon forró vidékeken a részleges árnyékot is kedveli. Jó vízáteresztő talajt kíván. A talaj legyen laza, tápanyagban gazdag, de semmi esetre se vizes.

Tavasz – ültetés és tőosztás

Kedvező időszak az ültetésre. Az idősebb vagy alig virágzó bokrokat osszuk szét. A túl nagyra nőtt növényeket ássuk ki és szedjük szét. A részeket ültessük el az előkészített talajba. Minden tavasszal adjunk a növényeknek komposztot és tápoldatot.

Nyár – öntözés

Száraz időben rendszeresen öntözzünk. Tartsuk a földet nyirkosan, de ne vizesen.

Ősz – visszavágás és talajtakarás

A kaukázusi ördögszemet vágjuk vissza tenyérnyivel a föld felett. Könnyű anyaggal, falevéllel vagy szalmával takarjuk a talajt. A komposzt túl sok nedvességet tart a gyökerek körül, ami rothadáshoz vezethet.

Kártevők és betegségek

A kaukázusi ördögszem nagyon érzékeny a pangó vízre. Gyökerei gyorsan rothadnak, föld feletti részei hervadtnak látszanak. A kezdeti szakaszban hasznos, ha a gyökeret radikálisan visszavágjuk, később el kell távolítanunk a növényt.