A Japán lonc gondozása, metszése és szaporítása

A japán lonc csavarodó indákkal kapaszkodó, terebélyes cserje, amely szép levelei miatt kedvelt. Legjobban hűvös helyiségben vagy télikertben, de akár szabadban, árnyékos helyen is nevelhető.

A japán lonc jellemzői

A japán lonc (Lonicera japonica) erőteljes növekedésű, csavarodó indás dísznövény, melynek levelei érdekes rajzolatúak. Kedveli a hűvös helyeket, ezért a fűtetlen télikert ideális számára. Egy nyár alatt sokat nő. Rendszeres metszést igényel, hogy megtartsa formáját. Nálunk csak igen ritkán virágzik.

Szabadban is tartható

A japán lonc szabadban is nevelhető, de ehhez védett, pl. egy déli fal melletti enyhén árnyékos helyet igényel, télen pedig gondosan be kell takarni. Szabadföldi áttelelésnél a növény levelei lehullanak, de tavasszal újra kihajtanak.

Télen zárt térben is ledobja néhány levelét. A szobanövény kedvelőknek csak a ‘Aureoreticulata’ fajta ajánlott, a szaküzletek is csak ezt árusítják – a hajtásokat gyakran támívre vagy rácsra vezetve. Növénytársításoknál is alkalmazható.

Csodálatos sárga levélerezet

A Sárgacirmos japán lonc (Lonicera japonica ‘Aureoreticulata’) vöröslő szárú növény, tojásdad alakú, zöld levelein aranysárga színű erezet látható. Ha kúszónövényként szeretnénk tartani, kötözzük fel az indákat, nehogy összekuszálódjanak.

Ámpolnanövényként hosszan lelógó indáival is jól mutat. A szép forma érdekében a vékony hajtásokat február-márciusban vágjuk vissza.

A sárgacirmos japán lonc (Lonicera japonica ‘Aureoreticulata’)

Igényei és gondozása

A növény egész évben sok fényt igényel ahhoz, hogy szép lombszíne megmaradjon. Nyáron tarthatjuk a szabadban vagy a ház egyik hűvös, levegős helyiségében. Télen a legmegfelelőbb számára a 10-12 °C-os hőmérsékletet. Gyenge fagyot is elviseli.

Öntözés, talaj, tápanyag

Nyáron az időjárástól függően rendszeresen öntözzük, és hetente egyszer adjunk neki tápoldatot. Talaja ne száradjon ki. Télen, a hűvös teleltetés alatt kevesebbet öntözzük, és ne trágyázzuk.

Legjobb, ha általános, laza, porózus virágföldet használunk. Ügyeljünk rá, hogy a cserép alján megfelelő drénréteg legyen. Amennyiben a cserép kicsinek bizonyul, az átültetést tavasszal végezzük el.

Japán lonc szaporítása

A japán lonc tavasszal és nyáron fás dugványokkal szaporíthatjuk, de szárdarabok is megfelelnek erre a célnak.

Ültessünk 4-5 dugványt egy cserépbe, tőzeggel kevert, normál nedvességű, általános virágföldbe, és helyezzük az edényt enyhén árnyékos, 12-15 °C hőmérsékletű helyre. A dugványok 3-4 hét alatt gyökeresednek meg. Ezután tegyük őket világosabb helyre, és olyan magasra, hogy a kifejlődő indák szabadon lecsünghessenek.

Bőséges öntözés a növekedési időszakban

A növekedési időszakban bőségesen öntözzük a növényt. Egész nyáron adjunk az öntözővízhez folyékony tápoldatot. Mivel a friss levegő nagyon fontos a növény számár, gyakran szellőztessünk a környezetében. A télikert vagy védett terasz szintén ideális lehet.

Teleltetés

Ősszel vigyük be a növényt, és állítsuk világos, 10-12 °C hőmérsékletű helyre. Jóval kevesebbet öntözzük, és egyáltalán ne adjunk neki tápoldatot. A szabadban, fenyőágakkal letakarva szintén átteleltethetjük. Enyhébb teleket a növények általában károsodás nélkül elviselnek.