Kerti növények

Őszi kikerics (Colchicum autumnale)

Szeptember végén, amikor más növények a téli nyugalmi időszakra készülnek, az őszi kikerics életre kel. Hagymájából ibolyakék virágkelyhek fejlődnek. Levelei ekkor már nem láthatók.

Őszi kikerics jellemzői

Az őszi kikerics (Colchicum autumnale) egész Európában és Észak-Afrikában őshonos.

Az alapfaj mellett léteznek tulipánszerű virágokat hozó vagy kora tavasszal nyíló változatok is.

Ez a növény igazi meglepetés a kertben. Mintha a semmiből jelenne meg: egyszer csak színpompás virágkelyhek bújnak elő a földből. Ősszel egyetlen levelet sem hoz, ezek csak a következő tavasszal fejlődnek ki a termésekkel együtt.

Nyár elején azután a levelek ismét visszahúzódnak. Ha hagymákat vásárolunk, a szobában hajtassuk, majd ültessük ki őket a szabadba.

A növény teljesen télálló. Napos és árnyékos helyen is jól fejlődik.

Tudományos név:

Colchicum autumnale

Származási hely

Európa

Növekedési forma:

felálló szárú, telepeket képez

Levél:

széles-lándzsás, fényes zöld, tőálló, akár
35 cm hosszú

Virág:

a tölcsér alakú, lilás rózsaszín, akár 15cm
magas különálló virágai csoportosan állnak

Virágzási idő:

VIII. - X.

Termés:

tavasszal 3 rekeszű toktermés

Virágmagasság:

15 cm

Termőhely:

napos vagy félárnyékos, tápanyagban
gazdag talaj.

Elhelyezés:

sziklakertekben, füves területekre

Szaporítás:

a magérés után magvetéssel, nyáron
tőosztással

Megjegyzés:

a növény ősszel virágzik, a levelek
csak a virágzás után, tavasszal jelennek meg. A növény
minden része erősen mérgező!

Virágzás

Az őszi kikerics virágai kb. 15 cm nagyságúak. Levelei csak a következő tavasszal jelennek meg.

A virágok legtöbbször halványlila színűek, fehér virágú fajtát ritkábban lehet látni. Szeptember végén kezd virágozni, melyek enyhén illatosak.

Az eredeti, halványlila virágszínű fajon kívül létezik egy hófehér virágú fajta is: az ‘Album’.

Vigyázat mérgező

Minden faj erősen mérgező. Különösen a magtokok tartalmaznak sokat a colchicin nevű méreganyagból, amelyet az orvostudomány reuma és köszvény kezelésére alkalmaz. Laikusként azonban inkább ne kísérletezzünk ezzel.

Ha gyermekeink vannak, legyünk óvatosak.

Az őszi kikericset olyan helyre ültessük a kertbe, ahol az elszáradó levelek látványa nem zavaró. Szobában jól mutat az ablakpárkányon.

Gondozás, ültetés

Hagymák a kertben

Ha augusztusban, közvetlenül vásárlás után kiültetjük a hagymákat a kertbe, akkor még abban az évben virágoznak. A növényt szobai hajtatás után, még novemberben is kiültethetjük a szabadba, ahol aztán évről évre kihajt.

Mindig több hagymát ültessünk egy helyre, nagyságuktól függően 10-20 cm mélyre a talajba. A hely megválasztásánál gondoljunk arra, hogy levelei elég vaskosak és nagyok, elszáradva nem szépek.

A hagymákat napos, félárnyékos vagy árnyékos helyre egyaránt ültethetjük.

Őszi kikerics a szobában

Az őszi kikerics esetében mindent elfelejthetünk, amit a növények hajtatásával kapcsolatban hallottunk. Ez a növény ugyanis magától virágzik – talaj és víz nélkül is.

Mindössze egy edényre van szükségünk, amelybe kavicsot vagy ahhoz hasonló anyagot kell töltenünk. Ez csupán a hagymák támasztását szolgálja. Erre helyezzük azután a hagymákat – annyit, hogy szorosan kitöltsék az edényt.

A virágzáshoz mindössze egy kis fényre van szükség. Tegyük az edényt az ablakpárkányra. A virágzás 5-6 hét múlva kezdődik, a kinyílt virágok 2-3 hétig díszlenek. Ezután a hagymákat ültessük ki a kertbe, a szobában nem gondozhatjuk őket tovább.

Egyetlen hagymából több finom, áttetsző virág tör elő – számuk akár a tízet is elérheti.

Föld

A hagymás növények zavartalan helyen fejlődnek a legjobban. A talajjal szemben nem igényes. Szobai hajtatásnál a földet megspórolhatjuk.

Szaporítás

Nyár elején az anyahagymán fejlődő sarjgumókról vagy magvetéssel szaporíthatjuk. Ez utóbbi esetben csak öt év múlva várhatjuk a virágzást.