Az őszi kikerics gondozása, ültetése

Szeptember végén, amikor más növények a téli nyugalmi időszakra készülnek, az őszi kikerics életre kel. Hagymájából ibolyakék virágkelyhek fejlődnek. Levelei ekkor már nem láthatók.

Az őszi kikerics bemutatása

Az őszi kikerics (Colchicum autumnale) egész Európában és Észak-Afrikában őshonos.

Az alapfaj mellett léteznek tulipánszerű virágokat hozó vagy kora tavasszal nyíló változatok is.

Ez a növény igazi meglepetés a kertben. Mintha a semmiből jelenne meg: egyszer csak színpompás virágkelyhek bújnak elő a földből. Ősszel egyetlen levelet sem hoz, ezek csak a következő tavasszal fejlődnek ki a termésekkel együtt.

Nyár elején azután a levelek ismét visszahúzódnak. Ha hagymákat vásárolunk, a szobában hajtassuk, majd ültessük ki őket a szabadba.

A növény teljesen télálló. Napos és árnyékos helyen is jól fejlődik.

Virágzás

Az őszi kikerics virágai kb. 15 cm nagyságúak. Levelei csak a következő tavasszal jelennek meg.

A virágok legtöbbször halványlila színűek, fehér virágú fajtát ritkábban lehet látni. Szeptember végén kezd virágozni, melyek enyhén illatosak.

Az eredeti, halványlila virágszínű fajon kívül létezik egy hófehér virágú fajta is: az ‘Album’.

Vigyázat mérgező

Minden faj erősen mérgező. Különösen a magtokok tartalmaznak sokat a colchicin nevű méreganyagból, amelyet az orvostudomány reuma és köszvény kezelésére alkalmaz. Laikusként azonban inkább ne kísérletezzünk ezzel.

Ha gyermekeink vannak, legyünk óvatosak.

Az őszi kikericset olyan helyre ültessük a kertbe, ahol az elszáradó levelek látványa nem zavaró. Szobában jól mutat az ablakpárkányon.

Gondozás, ültetés

Hagymák a kertben

Ha augusztusban, közvetlenül vásárlás után kiültetjük a hagymákat a kertbe, akkor még abban az évben virágoznak. A növényt szobai hajtatás után, még novemberben is kiültethetjük a szabadba, ahol aztán évről évre kihajt.

Mindig több hagymát ültessünk egy helyre, nagyságuktól függően 10-20 cm mélyre a talajba. A hely megválasztásánál gondoljunk arra, hogy levelei elég vaskosak és nagyok, elszáradva nem szépek.

A hagymákat napos, félárnyékos vagy árnyékos helyre egyaránt ültethetjük.

Őszi kikerics a szobában

Az őszi kikerics esetében mindent elfelejthetünk, amit a növények hajtatásával kapcsolatban hallottunk. Ez a növény ugyanis magától virágzik – talaj és víz nélkül is.

Mindössze egy edényre van szükségünk, amelybe kavicsot vagy ahhoz hasonló anyagot kell töltenünk. Ez csupán a hagymák támasztását szolgálja. Erre helyezzük azután a hagymákat – annyit, hogy szorosan kitöltsék az edényt.

A virágzáshoz mindössze egy kis fényre van szükség. Tegyük az edényt az ablakpárkányra. A virágzás 5-6 hét múlva kezdődik, a kinyílt virágok 2-3 hétig díszlenek. Ezután a hagymákat ültessük ki a kertbe, a szobában nem gondozhatjuk őket tovább.

Egyetlen hagymából több finom, áttetsző virág tör elő – számuk akár a tízet is elérheti.

Föld

A hagymás növények zavartalan helyen fejlődnek a legjobban. A talajjal szemben nem igényes. Szobai hajtatásnál a földet megspórolhatjuk.

Szaporítás

Nyár elején az anyahagymán fejlődő sarjgumókról vagy magvetéssel szaporíthatjuk. Ez utóbbi esetben csak öt év múlva várhatjuk a virágzást.