Kerti növények

Jegecske (Aptenia cordifolia)

Így gondozd a jegecskét, vagy más néven szívlevelű kristályvirágot.

Jegecske jellemzői

A fagyérzékeny jegecske (szívlevelű kristályvirág) ugyanabból a családból – Aizoaceae – származik, mint az ismertebb dorottyavirág (Mesembryanthemum). Az Aptenia cordifolia ‘Variegata’ gyorsan növő, a talajon kúszó évelő. Pozsgás leveleit mintha porcukorral szórták volna be. A növény az ablakpárkányon is kiválóan nevelhető. Nyáron a szabadban is felhasználhatjuk dézsás kompozíciókban, ahol kúszó szárai behálózzák a virágtartó peremét, de a szobában is, nagyméretű, lapos edényben nevelve.

A növény szárai növekedésük során folyamatosan gyökeret eresztenek, így az jegecske folyamatosan terjeszkedik, ameddig a szárai meg tudnak gyökeresedni. Ovális, világoszöld leveleinek széle fehér. A növény egész nyáron át apró, csillag alakú, margarétaszerű, rózsaszín virágokat hoz. A Dél-Afrika száraz tengerparti térségéből származó Aptenia jól használható nyári kerti kompozíciókban, de az ablakba helyezett virágládában is.

jegecske virág
Jegecske virág

Gondozása, teleltetése

Télen legalább 7 °C-ot igényel. A szabadba kiültetett növényeket védeni kell a fagytól, és télire be kell hozni a szobába. Szobanövényként jól bírja a magas hőmérsékletet.

Közvetlen napfényben neveljük. ellenkező esetben elmarad a virágzás. Csak akkor öntözzük, amikor a talaja száraz; locsoljuk meg alaposan, majd a következő alapos öntözés előtt újra hagyjuk a talajt kiszáradni. Vastag, húsos levelei képesek vizet raktározni. Télen biztosítsunk számára nyugalmi időszakot, tartsuk hűvösebb helyen és csökkentsük az öntözővíz mennyiségét. Nincs szüksége párásításra. Ha túl sok nedvesség éri a leveleit, rothadni kezd.

Ha minden tavasszal friss virágföldbe ültetjük, nincs szüksége tápanyagutánpótlásra. A szabadban, más nagy tápanyagigényű növényekkel együtt ültetve a nyár derekától a növekedési időszak végéig általános növénytáppal trágyázhatjuk.

Tavasszal ültessük át friss virágföldbe. Az átteleltetni behozott növényeket is át kell ültetni, miután kiemeltük őket a virágtartóból.

Ha azt szeretnénk, hogy a növényeink télen se hagyják abba a növekedést, kora ősszel kell őket a talajból kiemelni és átültetni, hogy a gyökerek beállhassanak, mielőtt az aktív növekedési időszak véget érne.