Szobanövény

Pozsgafa (Crassula ovata), majomfa

E pozsgás növényt a régi nevén – Crassula argentea ‘Variegata’ – talán többen ismerik. A most bemutatott növény az ezüstös színű pozsgafa (majomfa) tarka levelű változata.

Pozsgafa (majomfa) jellemzői

Mint általában jellemző a többi tarka növényre, e fajta levelei is vagy sárgák illetve sárga-és fehér foltosak. E tarkaság következtében a növénynek kevesebb a zöld felülete, amely a táplálék előállításában elengedhetetlen, ezért az ilyen fajták általában lassabban és szeszélyesebben növekednek, mint a zöld levelű társaik. Ennek ellenére a majomfa ‘Variegata’ idővel egész tekintélyes bokorrá terebélyesedik. E változat másik jellegzetessége. hogy ritkán virágzik. Ezzel együtt a tarka levelű majomfa igen szép dísznövénnyé válik, ha világos helyre tesszük!

Pozsgafa gondozása

A Tarka levelű pozsgafát könnyű gondozni, mert ha a földjét szárazon tartjuk, elég jól elviseli az alacsonyabb hőmérsékletet is. Mint a legtöbb növény, ez a pozsgás is igényli a huzatmentes szellőztetést. Ezt a pozsgafát világos, bőséges fényt kapó helyen neveljük, de ne érje közvetlen napfény. Egy keleti-vagy nyugati fekvésű ablak vagy hasonló fényforrás közelében érzi magát a legjobban.

Tavasszal és nyáron alaposan öntözzük meg, majd a következő locsolással várjunk amíg a földje ismét megszikkad. Ősszel és télen a növényt tartsuk szárazon, csak annyi vizet kapjon, hogy a levelei ne fonnyadjanak. A pozsgafa hamar rothadásnak indul, ha hűvösebb időben nedvesen tartjuk.

A pozsgafa (majomfa) száraz vidékről származik, jól tűri a száraz levegőt. ezért nem igénye pótlólagos párásítást. Crassula ovata ‘Variegata’-t tavasszal és nyáron három havonta rendszeresen kell tápoldatozni. Ehhez használjunk kaktuszoknak való tápoldatot vagy fele erősségűre hígított paradicsomtápot.

A tarka levelű majomfát jó vízelvezető talajban neveljük, amelyhez egyharmad rész durvaszemcsés homokot keverünk. A kisebb növénye-et kétévente, a nagyobbra nőtt példányokat három- vagy négy évenként tavasszal ültessük át.

Igaz ugyan, hogy a pozsgafa örökzöld növény, tavasszal mégis lehullatja a legöregebb leveleit. Ezek a levelek lassan el fonnyadnak, majd lehullanak, ami nem betegség következménye. A leveleken gyakran tűnnek fel fehér foltok, de ezek sem utalnak kóros elváltozásra. A foltok a növény lélegzése során, a pórusaiban lerakódó apró sószemcsék miatt, keletkeznek. Ezek a foltok könnyen eltávolíthatók, ha a majomfát vízzel alaposan lepermetezzük.

Kártevők és betegségek

Bíbortetvek a levelek és az ágak tövénél mint apró vattacsomók tűnnek fel. Nyomukban a levelek elfeketednek. A kártevőket nyáron denaturált szeszbe mártott vattával próbáljuk meg eltávolítani vagy kezeljük a növényt megfelelő szisztemikus inszekticiddel.

Tőrothadás a túlöntözés következményeként fordul elő. Azok a növények, amelyeket évekig nem ültetünk át, és amelyek kevés tápanyaghoz jutnak (ezt egyébként jól tűrik), általában gyenge gyökérzettel rendelkeznek. Emiatt viszont a növény igen érzékennyé válik a túlöntözésre.