Szobanövény

Kalamondin (Citrofortunella microcarpa)

Olvassa el a növény leírását, nézd meg a képeket, és ismerd meg a termesztésére vonatkozó tippeket.

Kalamondin jellemzői

Ez az örökzöld cserje tulajdonképpen a mandarin (Citrus reticulata) és a kumkvat (Fortunella) hibridje. A ‘Tiger’ fényes, ovális levelei krémszín csíkosak. Ha cserépben tartjuk, a cserje nem nő 45 cm-nél magasabbra, és könnyen kezelhető marad, dézsában nevelve azonban akár 2 m magasra is megnőhet. Az év folyamán időszakosan hozza illatos fehér virágait, amelyekből nyár végére puha héjú, narancssárga gyümölcsök fejlődnek.

A kb. 4 cm átmérőjű gyümölcsök ehetőek, de keserűek, viszont kitűnő narancsdzsemet készíthetünk belőlük. Ha nem szüreteljük le őket, sokáig fennmaradnak az ágakon, és még érdekesebbé teszik a növényt.

Kalamondin gondozása

Fagymentes éghajlaton a kalamondin a belső kertben is szépen mutat. Ha lakásban vagy üvegházban neveljük, nyárra kivihetjük, jót tesz ne-i a hűvösebb szabad levegő. Télen minimum 5-10 °C, legfeljebb 20 °C-os nappali hőmérsékletet biztosítsunk a növény számára. A lakásban nevelt példányok sem télen, sem nyáron nem kedvelik a nagy meleget. Gondoskodjunk számukra mindenkor megfelelő szellőzésröl.

A kalamondin akkor virágzik legszebben. ha nyáron a szabadba vagy nyitott ablakba helyezzük, de ügyeljünk arra, hogy ne süsse a tűző déli nap. A növekedési időszakban bőségesen öntözzük, különben a növény termése idő előtt lehullik. Két öntözés közt mindig hagyjuk a föld felszínét kiszáradni, majd alaposan locsoljuk meg. Arra ügyeljünk azonban, hogy a gyökere sohase száradjon ki. Télen a hőmérséklet csökkenésével arányosan ritkábban öntözzük.

A kalamondinnak magas páratartalmú levegőre van szüksége. Elősegítjük a virágok nyílását és a cserje termőre fordulását, ha a növekedési idő alatt rendszeresen vízzel permetezzük a növényt. Ha a növény a tűző napon áll, ne permetezzük, mert levelei megperzselődhetnek. Magasabb páratartalmat biztosítunk számára, ha cserepét nedvszívó kavicsokkal teli tálcára állítjuk.

A növekedési időszakban háromszor – kora tavasszal, nyár elején és végén – adjunk a növénynek általános szobanövény-műtrágyát. Évente egyszer, tavasszal ültessük át jó vízelvezető virágföldbe. A túl nagyra nőtt kalamondint kora tavasszal alaposan visszametszhetjük, szebben bokrosodik, ha az új hajtásokat néha visszacsipkedjük.

Kártevők és betegségek

Már a fiatal növények hoznak gyümölcsöt, de a virágok beporzásáról gondoskodni kell. Egy ecset segítségével eljuttathatjuk a virágport egyik virágról a másikra.

Egész sereg kártevő támadhatja meg ezt a kényes növényt. A pajzstetveket és a gyapjastetveket denaturált szeszbe mártott vattával távolíthatjuk el; az üvegházi molytetűt rovarölő szerrel irthatjuk ki: a takácsatkákat gyakori vizes permetezéssel tarthatjuk távol, vagy ha túlságosan elszaporodtak, ellenük is használjunk rovarölő szert.