Zöldség

Rukkola termesztése (Eruca sativa)

Rukkola vagy más néven bormustár termesztése otthon.

Rukkola jellemzői

Mindaddig, amíg borsmustárként ismerték (Eruca sativa) a rukkolát ez a 30cm magas növény alig pár kertben volt jelen. De az olasz konyhának hála rukkola néven igen nagy népszerűségre tett szert.

Júniustól kezdve jelennek meg a kis, fehér virágok, ha a fűszeres leveleket előbb le nem metsszük. Ezeket fűszerként lehet használni – fontos, hogy mindig friss és nyers állapotban – pizzához, spagettihez és salátákhoz.

Gyakran lehet kapni a többéves, szabdalt levelű kányazsázsát (Diplotaxis tenuifolia), amelynek sárga a virágzata. Mélyen bevágott virágai csípősek és igen aromásak.

Rukkola vetése, gondozása

A rukkola minden normális kerti talajban nagyszerűen érzi magát. Március végétől pár hetente újabb adagot vethetünk el, vagy 20 cm-es sortávolságokkal, vagy szórva. Nyáron a rukkola jobban szereti a félárnyékot, mert a levelei hőségben gyorsan csípőssé és keserűvé válnak – kiváltképp akkor, ha virágba borul. Vigaszt jelenthet, hogy a virágai is ehetőek.

Figyeljünk arra, hogy a növény lehetőleg egyenletesen kapjon nedvességet, különösen nyáron. Tápanyag-utánpótlás szempontjából elég némi komposzt. Ha túl sok tápanyagot adagolunk, az egészségtelen nitráttartalomhoz vezethet.

Tavasszal és ősszel nagyjából hat hét kell a vetéstől a betakarításig. Nyáron elég csak 3-4 hét. Megtehetjük, hogy 15-20 centisre visszavágjuk a növényt, vagy állandóan szedjük a friss leveleket.

A rukkola tulajdonságai röviden:

  • Család: keresztesvirágúak
  • Elhelyezés: napos, félárnyékos helyen
  • Tápanyagszükséglet: kicsi
  • Vetés: március végétől szeptemberig közvetlenül ágyásba
  • Betakarítás: májustól novemberig, üvegházban egész évben
  • Cserépben nevelhető