Kerti növények

Díszes somcserjék – harsány színű téli vesszők

A díszes somcserjék lombja, virága és termése mutatós, ágaik télen színesek.

Som cserjék

A virágos somok mellett vannak olyan somcserjék is, amelyek szép őszi lombjuk és télen piros vagy sárga kéregszínezetük miatt sok kertben vívtak ki maguknak előkelő helyet.

Fehér som

A fehér som (Cornus alba) terebélyes, egyenes szárú, 2-3 m magas cserje, amelynek külső hajtásai elfekszenek a talajon, gyökereket hoznak, és így bozótszerűen elterjednek. Levelei hegyes-oválisak, ősszel narancssárgára színeződnek. Májustól júliusig, a levelek kihajtását követően nyílnak a jelentéktelen fehér virágok, augusztustól pedig a fehéres, bogyószerű termések.

Fehér som
Fehér som

A fehér som jellegzetessége a fiatal vesszők piros téli színezete. Ragyogó skarlátpiros hajtásai vannak télen a ‘Sibirica’ fajtának is, amelyet szibériai som néven is árulnak. Rendkívül mutatós fajta az ‘Argenteomarginata’ (vagy ‘Elegantissima’), amelynek levelei zöld-fehér színűek, őszi lombszíne kárminpiros, kérge télen sötétpiros. A ‘Spaethi’ magassága csupán mintegy 1,5 m, lombja zöld-sárga csíkos. A kéreg télen sötétpirosra színeződik.

Fehér som virága
Fehér som virága

Veresgyűrű som

A veresgyűrű som (Cornus sanguinea) 3-4 m magas, nagyon terebélyes cserje, amelynek díszítőértékét különösen skarlátpiros őszi lombszíne adja. A kéreg télen sötétvörös vagy szinte fekete színezetet ölt. Májustól júniusig nyílnak fehér bogernyői, augusztustól bogyószerű fekete terméseket hoz.

veresgyűrű som (Cornus sanguinea)
Veresgyűrű som (Cornus sanguinea)

Sárgavesszőjű som

A Sárgavesszőjű som  (Cornus sericea ‘Flaviramea’) a szibériai som (Cornus alba ‘Sibirica’) sárga párja, télen sárga vesszők díszítik. Ritkán ültetik a tiszta fajt, amelynek hajtásai pirosasak.

Sárgavesszőjű som
Sárgavesszőjű som

Gondozás

A somcserjék egyszerűen gondozhatóak. Májustól júniusig virágzik és augusztustól bogyók teremnek rajta. Kiváló méhlegelő, a madarak is nagyon kedvelik. A szárak teljes napfényben erőteljesebb színezetet kapnak, de a somcserje félárnyékban is szépen fejlődik. Jó vízáteresztő humuszos talajt kedveli. Az enyhén meszes talajt is tűri.

Tavasz – ültetés és metszés

Kedvező időszak az ültetésre. A begyökeresedett cserjék ritkításánál néhány idősebb hajtást vágjunk ki tőből. Ez arra ösztönzi a növényt, hogy új, színpompás hajtásokat hozzon. A gyökérzónára terítsünk egyenletesen komposztot.

Nyár – gondozás

Száraz időszakban öntözzük meg a növényeket. Elsősorban a laza talajt takarjuk be.

Késő ősz – ültetés és téli védelem

Enyhe éghajlaton kedvező időszak az ültetésre. A begyökeresedett cserjéknél hagyjuk meg a lehullott leveleket, hogy télen megvédjék a sekélyen a talajfelszín alatt húzódó gyökereket.

Somcserjék ültetése

Mivel a somcserjék elsősorban ősszel és télen színesek, úgy ültessük el őket, hogy ebben az időszakban jól érvényesüljenek. Kis tó vagy csermely partján erőteljesen növekednek a nyirkos talajon, és télen varázslatos látványt nyújtanak. Sövényben a somcserjék a színek szép játékát biztosítják. Sűrű lombjuknak köszönhetően védenek a kíváncsi tekintetektől. Facsoportokban lomb vagy kéregszínezetükkel gondoskodnak a változatosságról.

Ültetés lépései

1. Ültetés: ősszel vagy tavasszal. Ássunk kétszer akkora ültetőgödröt, mint a gyökérlabda

2. A kiemelt földet lazítsuk fel, és műanyag ponyván keverjük össze egy vödör komposzttal. A somcserjét vegyük ki a konténerből.

3. Ujjunkkal óvatosan lazítsuk fel a gyökérlabdát. A labda köré csavarodott gyökereket húzzuk szét.

4. Tegyünk egy kevés földet az ültetőgödörbe. A növényt úgy helyezzük el, hogy a gyökérlabda talajszintben legyen.

5. A gyökérlabda köré töltsünk földet és nyomkodjuk le. jól öntözzük meg, hogy a gyökerek beágyazódjanak. Végezzünk talajtakarást.

Ősszel egyéves hajtásokról vágjunk fás-dugványokat (20-25 cm). Mélyen nyomjuk a földbe és öntözzük meg. Télen takarjuk rőzsével.