Vadszőlő (Parthenocissus) ültetése, gondozása

A vadszőlő viharos gyorsasággal fejlődő kúszónövény, amely csaknem mindenhol jól érzi magát.

A vadszőlő fajtái

Vadszőlő (Parthenocissus) névvel két lombhullató kúszónövényt jelölünk, amelyek 1-2 év alatt nagy felületeket futnak be, és ősszel csodálatos vörös árnyalatúra színeződnek.

Tapadó vadszőlő

A tapadó vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia) ötágú levelei kézfejre hasonlítanak. A hajtások végén tapadókorongok találhatók, melyek segítségével a növény önállóan megkapaszkodik bármely támasztékon. Gyakran előfordul azonban, hogy hosszú hajtásai lecsüngnek a magasból. Igazán biztosan a keskenylevelű vadszőlő ‘Engelmannii’ fajtája tapad a falhoz. Játszva felkúszik akár 10 méter magasra is.

Tapadó vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia) ‘Engelmannii’

Japán vadszőlő

A japán vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata) háromujjú levelei kevésbé tagoltak, csak három karéjúak, alakjuk a borostyánlevelek formájára emlékeztet. Minden hajtásán találhatók tapadókorongok, ezért még a legsimább függőleges falakra is felkúszik. Több fajtája van, így például a nagyméretű, fényes levelű ‘Green Spring’ és a ‘Veitchii’. Ez utóbbi szelekciója a kislevelű ‘Veitchii Boskoop’ és az erős növésű ‘Veitchii Robusta’ fajta.

Japán vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata)

A vadszőlő gondozása

A vadszőlő egyszerűen gondozható kúszónövény, melyet kedvelnek a madarak és egyben méhlegelő is.  Szereti a napfényt és a félárnyékot. Árnyékos helyen is megél, de minél több fényt kap, annál szebben színeződik ősszel a lombja. Jó vízáteresztő, humuszos talajt kedvel. Enyhén nyirkos talajon jobban fejlődik.

Júniustól júliusig virágzik, szeptembertől kék bogyókat termeszt.

Tavasz – Ültetés és trágyázás

Kedvező időszak az ültetéshez. A konténeres növényeket egész évben telepíthetjük. A kifejlett növények tövéhez terítsünk komposztot, szerves és ásványi trágyát.

Nyár – Gondozás

Ne hagyjuk kiszáradni a növényt, szárazság idején rendszeresen öntözzük. Tartsuk nyirkosan a talajt a gyökérzóna fölé terített kéregzúzalékkal. Júniusban még egyszer trágyázzuk.

Ősz – szaporítás és fagyvédelem

A szaporításhoz vágjunk dugványokat. Alsó végüket vágjuk ferdére, és szedjük le róluk a leveleket. Ferde végükkel ültessük őket cserépbe, és borítsunk rájuk fóliát. A tél beállta előtt takarjuk be a gyökérzónát komposzttal.

Hova ültessük?

Mindkét vadszőlőfajt rendkívül ellenálló, és szinte bármilyen fényviszonyok mellett megél. Lombozatuk ugyanakkor csak napos helyen színeződik ősszel élénkvörösre. A humuszos, laza, tápanyagban gazdag, enyhén nyirkos talajt kedvelik. Gyors fejlődésük miatt leginkább nagy felületek befuttatására. alkalmasak.

A falakat mindkét faj zölddé varázsolja, a tapadó vadszőlő azonban kezdetben támasztékot igényel.

Nagy felületű falak befuttatására válasszuk a japán vadszőlőt, amely 2 év alatt támaszték nélkül akár 15 méter magasra is felkapaszkodik.

Nagyobb pergolák befuttatására inkább a tapadó vadszőlő alkalmas, mert kevésbé tapad. Már az első évben túlnő a pergola tetején. Lecsüngő hajtásai jó takarást és szélvédelmet nyújtanak.

Kerítésekhez is válasszuk a tapadó vadszőlőt, mert hajtásai kevesebb helyen tapadnak meg.