Hagymás virágok

Csinos szellőrózsa (Anemone blanda)

A csinos szellőrózsa vidám virágai hamar elborítják az ágyást és a gyepet.

Csinos szellőrózsa jellemzői

A csinos szellőrózsa (Anemone blanda) fehér, rózsaszínű vagy kék virágai a margitvirághoz hasonlítanak, nyár elején visszahúzódó levelei pedig a páfrány leveleire emlékeztetnek. A kereskedelemben általában a három színből álló keverék kapható, de egy bizonyos színű fajtát is vásárolhatunk.

A ‘White Splendour’ szirma fehér, virágának közepe sárga. Ez a fajta különösen ellenálló, és gyorsan szaporodik. A ‘Pink Star’ elterjedt rózsaszínű fajta, éppúgy, mint a sötét színű ‘Charmer’ és a bíborszínű ‘Radar’. A ‘Blue Shades’ színei a halványlilától a kékesliláig terjednek.

A csinos szellőrózsa virága bezáródik, ha borult az ég.

Csinos szellőrózsa ültetése

A gumós növénynek nincsenek különösebb igényei a talajt és az ültetés helyét illetően. Külön ágyásra sincs szüksége. A legszebben akkor mutat, ha szabadon terjedhet a cserjés szélén. Ültessük a csinos szellőrózsát lombos fák alá a gyepre. Hamarosan csodálatos virágszőnyegben gyönyörködhetünk.

A sziklakert nagyon hasonlít a csinos szellőrózsa természetes élőhelyéhez. Ha a növények túl gyorsan szaporodnak, óvatosan ültessük át őket. A virágágyás előterébe telepített növények tavasszal mutatós keretet alkotnak, majd rövid időn belül eltűnnek, és átengedik a helyüket a nyári virágoknak.

Ültessük a szellőrózsát kis csoportokban csupasz helyekre, például ösvény mellé vagy magasabb nárciszok és tulipánok elé. Így újabb színfoltok alakulnak ki.

Ne ültessük szilva, sárgabarack és őszibarack közelébe. A szellőrózsa gyökere télen köztes gazdanövényként szolgál a szilvarozsdának.

Ültetés menete

1. Kora ősszel ültessük el a csinos szellőrózsát. Ültetés előtt áztassuk a gumókat egy éjszakára meleg vízbe.

2. Elvadításhoz metsszünk ki egy gyeptéglát, és hajtsuk vissza. Lazítsuk fel a talajt, és 15 cm mélyen dolgozzunk bele komposztot és tápoldatot.

3. A fellazított földbe ültessük el a gumókat 5 cm mélyre, egymástól 10 cm távolságra. Terítsünk rájuk földet, és könnyedén nyomkodjuk le.

4. A gyeptéglát óvatosan hajtsuk le, és finoman nyomkodjuk meg. Ügyeljünk, hogy a gumók ne mozduljanak el.

5. Az ültetés helyét jelöljük pálcákkal, és jól öntözzük meg. A tavaszi virágzás után csak akkor nyírjuk a füvet, ha a levelek visszahúzódtak.

Ha máshova is szeretnénk ültetni a növényből, ássuk ki, osszuk szét, és kétnapi szárítás után ültessük el a gumókat.

Gondozása

A csinos szellőrózsa, egyszerűen gondozható hagymás növény. Márciustól májusig virágzik. Enyhén mérgező növény. A növény számára, a még nem lombosodó fák alatti félárnyék a legkedvezőbb, de a napos és az árnyékos helyek is megfelelnek. Jó vízáteresztő talajt igényel. Ne ültessük a növényeket nedves helyre. Hosszabb szárazság idején takarjuk a talajt.

Kora ősz – ültetés és osztás

Vásárlás után azonnal ültessük el a gumókat. A hosszú őszi növekedési időszak után gyönyörű virágok nyílnak a következő tavasszal. Az idősebb növényeket ássuk ki, gumójukat osszuk szét.

Tavasz – gondozás

Nem szükséges trágyázni, de a sovány talajt ajánlatos beszórni egy vékony réteg komposzttal, amikor kora tavasszal megjelennek a levelek. A növekedést csak akkor fékezzük meg gumóosztással, ha a növények túl gyorsan terjednek. A fejlődést elősegíthetjük, ha zavartalanul hagyjuk őket növekedni. Ezért virágzás után hagyjuk rajtuk a leveleket.

Kártevők és betegségek

A csinos szellőrózsa nagyon ellenálló növény, ritkán támadja meg betegség. Pangó vizes talajban azonban elrothadhat a gumó. Levelét néha csigák rágják meg, de ez sem okoz nagyobb kárt a növényben. Szedjük le a kártevőket.