Kagylóvirág (Moluccella laevis)

Kagylóvirág (Moluccella laevis)

A kagylóvirág, kagylószerű virágaival csodálatos látványt nyújt a kertben.

Kagylóvirág jellemzői

A kagylóvirág meglehetősen ritkán ültetett, de nagyon mutatós nyári virág, amely Nyugat-Ázsiából származik. A virágtermesztők kertjében gyakrabban fordul elő, mivel érdekes, hosszú virágzata vágott virágként rendkívül tartós.

Virágzata zöld, finoman erezett fellevelekből áll, amelyek sűrű virágörvekben ülnek a nem elágazó, egyenes szárakon, és tölcsér alakban veszik körül a jelentéktelenül apró, fehér virágokat. Közöttük hosszú szárakon ülnek a kerekded, csipkés szélű levelek.

Kerti fajtái a 75 cm magas `Winterglocke’ és a 60-70 cm magas ‘Glocken von Irland’. Ez utóbbi fajta néha ‘Irland-glocke’ néven kapható.

Szárításhoz teljesen kinyílt virágokat vágjunk. Távolítsuk el a leveleket, és száruknál összekötözve, fejjel lefelé akasszuk fel őket.

Kagylóvirág ültetése

Ez a növény nagyon sokoldalúan hasznosítható. Szép külalakjával kiválóan illik az ágyásba és a szalagágyba. 60-75 cm-es, közepes magasságával jól mutat évelők között és háttérként színes nyári virágok mögé ültetve is. A kerti tó vagy patak mellett hosszú szárai nagyon érdekes látványt nyújtanak például bohócvirággal (Mimulus x). Ne ültessük túl nyirkos helyre.

Vágott virágként kiválóan illik színes nyári csokrokba, mutatós virágait azonban szárítottvirág-kompozíciókhoz is használhatjuk. Ilyenkor távolítsuk el a szárról a leveleket, hogy a kagyló alakú virágok jobban érvényesüljenek.

Ültetés lépései

1. Februártól vessük el a lakásban, I8 °C-os hőmérsékleten. Töltsünk meg egy tiszta ládát csíramentes, tőzegmentes talajkeverékkel.

2. Szórva, ne túl sűrűn vessük el a magokat. Enyhén nyomkodjuk le, mert a csirázáshoz fényre van szükségük. Nedvesítsük meg őket.

3. Takarjuk le a tálat. Állítsuk világos, nappal meleg, éjjel, hűvös,  10 °C-os helyre. A magok két-négy hét alatt csíráznak ki.

4. Pikírozzuk a magoncokat külön cserepekbe, amint kettő négy levelet hoztak. Tartsuk őket világos, levegős, 12—15 °C-os helyen.

5. Május közepétől ültessük ki a palántákat egymástól 25-30 cm-re. Szárazság esetén öntözzük és rendszeresen trágyázzuk őket.

A magok még a legjobb feltételek mellett is gyakran egyenetlenül csíráznak, ezért egyszerűbb, ha palántákat vásárolunk.

Kagylóvirág gondozása

A kagylóvirág egyszerűen gondozható egynyári növény. Júliustól októberig virágzik. Sok napfényt igényel. Meleg, napos helyen virágzik jól. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajban érzi jól magát. Csak megfelelő trágyázás esetén fejlődnek ki a hosszú, dúsan nyíló virágszárak.

Tavasz – vetés

Februártól áprilisig vessük el a magokat ládába. Pikírozzuk és május közepétől ültessük ki őket a szabadba. Április végétől a szabadba is vethetjük, ilyenkor a növény augusztustól virágzik.

Nyár – gondozás

Szárazság esetén rendszeresen öntözzük. Négyhetente adjunk a növénynek folyékony tápoldatot.

Ősz – eltakarítás

Az előnevelt növények már augusztusban elhervadnak, a később vetettek még ősszel is virágoznak. Az első fagy után gyökerestül húzzuk ki az ágyásból és komposztáljuk a növényt.

Kártevők és betegségek

Száraz időjárás esetén levéltetvek támadhatják meg, amelyek kiszívják a növényi nedveket, és ragacsos cseppeket hagynak hátra a növényen. Távolítsuk el őket vízsugárral, vagy permetezzünk kenőszappan-spiritusz oldattal.