Gyümölcs

Maracuja (Passiflora edulis)

Maracuja a trópusi csodagyümölcs, amely nem más, mint a golgotavirág gyümölcse.

Maracuja jellemzői

A golgotavirágfélék (Passifloraceae) családjába 16 nemzetség és mintegy 650 faj tartozik. A család majdnem minden tagja kúszónövény, amelyek a világ szubtrópusi és trópusi vidékein honosak. Nagyon sok faj termése ehető, és közülük a maracuja (Passiflora edulis) a legismertebb és legkedveltebb.

A maracuja, vagy más elnevezéssel passiógyümölcs, a golgotavirágfélék családjának Passiflora edulis nevű tagja. Az örökzöld, akár 9 méter hosszúságú kúszónövény Dél-Brazília, Paraguay, és Észak-Argentína trópusi vidékeiről származik, de mára már számtalan meleg klímájú helyen meghonosodott, mint dísz- és élelmi növény.

Maracuja termés

A maracuja gyümölcs körülbelül 5 cm átmérőjű, fekete, ék alakú magokat tartalmaz, amelyeket húsos, narancsszínű köpeny vesz körül. Nyersen fogyasztják, vagy gyümölcslé, bor, sörbet készül belőle. Magas kálium-, vas-, A-, B3-, és C-vitamin tartalma mellett rostokban gazdag, így rendkívül egészséges. Rendszeres fogyasztása kiválóan erősíti az immunrendszert.

Hazánkban a maracuja nem számít elterjedt gyümölcsnek a fent említett felhasználása miatt (gyümölcslé, koktél alkotóelemeként használjuk).

Maracuja termesztése

A maracuja termesztése sok figyelmet és törődést igényel. A növényt edényben ajánlatos termeszteni, hogy később a szabadban szépen fejlődhessen nyáron, majd télre zárt helyre vigyük őt. A növény hajtásainak visszacsípésével elágazásra ösztönözhetjük, ami serkenti a növény fejlődését.

A maracuja bőséges öntözést igényel, mivel sekélyen gyökerezik, de nagy lomfelületet fejleszt. A tápoldatozást meghálálja, így ha szeretnénk, hogy gyorsan és egészségesen növekedjen, rendszeresen gondoskodjunk a tápanyag-utánpótlásról. Fontos, hogy támasztást igényel, így bárhová ültetjük a kertben ne feledkezzünk meg a támasztékról, ami lehet kerítés is.

Maracuja fogyasztása

A maracuja pucolása és fogyasztása egyszerű és gyors folyamat:

  1. Első lépésként vágjuk félbe a maracuját. A legkönnyebben úgy tehetjük ezt meg, ha egy éles konyhakést használunk, és a gyümölcsöt hosszában kettévágjuk.
  2. Ezután kanalazzuk ki a gyümölcs belsejét. A maracuja belseje zselés állagú, és apró fekete magokat tartalmaz. Ez a rész a gyümölcs legízletesebb része, amelyet nyersen fogyasztanak, vagy például smoothiekba, joghurtba kevernek.
  3. Ha a gyümölcs magjait nem szeretnénk elfogyasztani, akkor a gyümölcshúst átpasszírozhatjuk egy szitán. Az így kapott zselés massza felhasználható például szószok, italok, desszertek készítéséhez.

Fontos megjegyezni, hogy a maracuja gyümölcs héja nem ehető, tehát csak a belső részét használjuk fel. Ezenkívül a gyümölcs akkor a legízletesebb, ha a héja már kissé ráncos, vagyis a gyümölcs már teljesen érett. Az éretlen maracuja gyümölcs fogyasztása nem ajánlott, mivel íze kesernyés lehet.