Kerti növények

Kaktusz szaporítása magról

A kaktuszok magvetéssel történő szaporítása hosszadalmas, sok türelmet igénylő feladat. Gyakran hónapokba, sőt akár egy évbe is beletelik, amíg az igen körültekintő gondozás eredményeképpen végre kicsíráznak a magoncok.

Kaktuszok magról

A kaktuszokat többnyire akkor szaporítják magvetéssel, ha nagyobb mennyiségben, eladásra nevelik őket. Természetesen mi is kipróbálhatjuk ezt a módszert. Fontos azonban, hogy ismerjük és biztosítsuk a sikeres vetéshez nélkülözhetetlen hőmérsékletet, a páratartalmat és fénymennyiséget.

Hosszú csírázási idő

Sok türelemre van szüksége annak, aki magvetéssel szeretné szaporítani a kaktuszokat. Hosszú idő telik el a látható eredményig. Még a gyorsabban növekvő fajtáknak is legalább két, de soknak akár nyolc-tíz hónapra is szüksége van a csírázásig.

Mely kaktuszokat szaporíthatjuk magvetéssel?

Tulajdonképpen sok ilyen kaktusz létezik. A magokhoz nagyobb kertészetekben, vagy kimondott kaktusz kertészetekben juthatunk hozzá. Számítsunk rá, hogy a rengeteg kaktuszfajhoz képest gyakran szegényes a kínálat, mivel a kereslet sem túl nagy. Többnyire különböző oszlop- és szemölcskaktuszok kevert magjait kínálják eladásra.

A megfelelő idő

A magokat elvileg egész évben elvethetjük. Mivel azonban a csírázási képességet és időtartamot elsősorban a hőmérséklet befolyásolja, májusban a legjobb vetni. Ekkor nem olyan nagy a különbség a nappali és az éjszakai hőmérséklet között.

Természetesen, ha állandóan szabályozni tudjuk a hőmérsékletet, bármikor elvethetjük a magokat.

A vetőföld

A vetéshez használt valamennyi edénynek tisztának és csíramentesnek kell lennie. Morzsalékos szerkezetű, laza földkeveréket használjunk, amelyet egy rész finom tőzegkorpából és két rész durva, szitált homokból keverhetünk, de készen is megvásárolhatjuk. A földet sütőben 100 °C-on, mintegy 60 percig hevítve fertőtlenítsük.

A vetés

A cserepek megtöltésekor hagyjunk egy centiméter helyet szabadon a föld felszíne és a cserép szegélye között. Kissé ütögessük meg a cserepet, hogy a föld összetömörödjön. A magokat szórjuk egyenletesen a földre, majd takarjuk be őket kevés homokkal.

Állítsuk a cserepeket vízbe, amíg a föld átnedvesedik. Takarjuk le a vetést szellőzőnyílásokkal ellátott fóliával, és kötözzük le. A magoncok megjelenéségéig állítsuk a cserepeket világos, meleg helyre – de semmiképpen se a közvetlen napfényre.

A magoknak általában 2-10 hónapra van szükségük a csírázáshoz, és ugyanennyi idő telik el, amíg a kis magoncokat végre átültethetjük cserepükbe.

Az öntözés

Ez bizony nem egyszerű feladat: ha ritkán öntözzük, az apró magoncok kiszáradhatnak, ha viszont túl sok vizet kapnak, rothadásnak indulhat a gyökérzet.

Minden egyben kaktusznevelő készlet

Az átültetés

Csak akkor ültessük át cserepekbe az apró kaktuszokat, ha már legalább borsó nagyságúak. Erre a tavasz vagy a nyár a legjobb időszak.

Az egészen kis cserepeket töltsük meg nyirkos, készen vásárolt vagy saját keverésű kaktuszfölddel, majd óvatosan ültessük át a magoncokat. Vigyázzunk, hogy ne sérüljön meg a gyökérzetük.

Mivel a magoncok nagyon picik, használjunk csipeszt az átültetésükhöz. Így azt is elkerülhetjük, hogy a parányi tövisek megsértsék a kezünket. Vájjunk lyukakat a földbe, és helyezzük a kaktuszokat megfelelően mélyre, majd nyomkodjuk meg a földet körülöttük. Porlasztott vízzel óvatosan nedvesítsük meg a földet és a cserepet, hogy a föld beiszapolódjon a gyökerek közé. Csak egy-két év múlva ültessük át a kaktuszokat nagyobb cserepekbe.

Bizony akár évekbe is beletelhet, amíg saját vetésű kaktusz annyira felcseperedik, hogy végre jellegzetes alakot ölt, és hosszas gondoskodásunkat siker koronázza.