Szobanövény

Csüngő varjúháj (Sedum morganianum) gondozása, szaporítása

A csüngő varjúháj vastag, húsos, ezüstös-szürkéskék színű levelekkel teli, hajfonatszerű hajtásai akár egy méteres hosszúságot is elérhetik. Ez a varjúháj a legegyszerűbben szaporítható növény.

A csüngő varjúháj bemutatása

A mintegy 600 fajt számláló Sedum nemzetség legtöbb tagja inkább kúszó pozsgás növény. A Mexikóban őshonos csüngő varjúháj ezért szinte kivételnek számít.

Érdekes hajtások

Csak az idősebb csüngő varjúháj példányok virágoznak tavasszal vagy nyáron. A virágok színe sárga vagy rózsaszín lehet. A növény díszítő értékét a kis, húsos levelekkel borított, akár 120 cm hosszúra is megnövő, hajfonatszerű hajtások adják: hosszan lelógva lengedeznek, mintha hintáznának. Egyetlen kifejlett növénynek akár 100 ilyen, különböző hosszúságú hajtása is lehet.

A növényt érdekes hajtásai miatt majomfaroknak vagy szamárfaroknak is nevezik.

 

Két kedvelt változat

Nagyon kedvelt a csüngő varjúháj “törpe” és “óriás” változata.

Az előbbinek mintegy 50 cm hosszú hajtásai vannak, és mindössze 1 cm-es levélkéi inkább lekerekítettek, mint hegyesek.  Az “óriás” változat felálló növekedésű is lehet. Hajtásai hosszabbak az átlagosnál, a szárakon ülő levélkék hegyesek.

A csüngő varjúháj igényei, gondozása

A csüngő varjúhájnak akár 100-200 cm-es hajtásai is lehetnek. Hegyes végű levelei általában mintegy 2.5 cm hosszúak. Ámpolnanövényként rendkívül mutatós.

Virágzás

A kifejlett példányok hajtáscsúcsain tavasszal vagy nyáron néha kis, sárga vagy rózsaszínű virágcsomók jelenhetnek meg, amelyeknek azonban nincs illatuk. Elsősorban levelei miatt tartják.

Fény és hőmérséklet

Akkor fejlődik a legszebben, ha naponta legalább négy órán át közvetlen napfény éri. Ha erre nincs lehetőség, tavasztól őszig beéri az átlagos hőmérsékleti és fényviszonyokkal. Télen 8-10 °C hőmérsékleten tartsuk.

Öntözés és tápanyag igénye

Tavasztól őszig rendszeresen és alaposan öntözzük, de mindig csak akkor, amikor földje már kezd kiszáradni. Havonta egyszer tegyünk az öntözővízbe kaktusz-tápoldatot. Télen csak annyira öntözzük, hogy levelei ne zsugorodjanak, és egyáltalán ne trágyázzuk.

Föld

Ültetéshez használjunk kaktuszföldet, vagy keverjünk magunk földkeveréket általános virágföldből és egyharmad rész durvaszemcsés homokból. A keverék lehetőleg könnyű, morzsalékos legyen. Az idősebb növényeket ne ültessük át túl gyakran, mert megsínylik a levelek.

 

A varjúháj szaporítása

Talán a csüngő varjúhájnál figyelhető meg a legjobban, hogy a növények szaporodása milyen egyszerű lehet.

Vegyünk le egy idősebb, tehát kifejlett növény hajtásáról egy levelet, és tegyük le bárhová. Ne törődjünk vele, ne öntözzük, ne dugjuk a földbe. Szinte el is felejthetjük. Lehet, hogy elkezd kissé zsugorodni, de ne aggódjunk.

Négy vagy akár nyolc hét múlva a levél alsó részén kis gyökerek képződnek, sőt kis szerencsével egy egész levél-együttes fejlődik ki.

Töltsünk meg egy cserepet, illetve tálat kaktuszfölddel, vagy általános virágföld és durva szemcsés homok keverékével, és tegyük rá a kis gyökeres levelet. Nem is kell belenyomkodnunk a földbe. Eleinte kissé lassan fejlődik ugyan, de biztosak lehetünk benne, hogy nemsokára csodálatosan szép, új növényünk lesz.