Guzmán bromélia (Guzmania) gondozása

Az élénkpiros fellevelű guzmán bromélia az ananászfélék családjába tartozó értékes dísznövény. A levelek színét hatásosan ellenpontozza a középen nyíló sárga vagy fehér virág.

Trópusi szépség

A Guzmania nemzetség, amely az ananászfélék családjába tartozik. Nyugat-Indiából, illetve Dél-Amerika délnyugati területéről származik. Őshazájában epifitaként él az esőerdők fáin. A talajszninttől távol, fás növények ágvilláiban telepszik meg, de a gazdanövényt csak támasztékul használja, nem élősködik rajta.

A botanikusok az utóbbi évtizedekben kezdtek nemesítésével foglalkozni, és számtalan gyönyörű hibridet hoztak létre. Ilyen például a Guzmania lingulata, amelynek élénkpiros fellevelei vannak.

Fény- és páraigényes növény

Mint a trópusi erdők lakója, a párás meleget kedveli. Világos, de közvetlen napfénytől védett helyet, 80 százalék feletti páratartalmat és egyenletesen magas hőmérsékletet igényel, amely éjszaka sem süllyedhet 18 °C alá. Ilyen körülményeket csak szobai üvegházban vagy télikertben tudunk biztosítani.

Virágzás után elpusztul

Egyetlen levélrozettát fejleszt, amelynek közepéből tör elő a virágzat. Virágzás után a növény elpusztul, de ez a folyamat akár egy fél évig is elhúzódhat. Ezalatt saját maga gondoskodik az utódnemzedékről: életerős sarjakat nevel a levélrózsa tövében.

Piros és zöld

A széles, világoszöld levelek fonákját vörösesbarna csíkok díszítik. Virágai aprók, jelentéktelenek.

A guzmán bromélia tartása és gondozása

A növény különleges gondozást igényel.

A guzmán bromélia 60 cm magasra és fele ilyen szélesre nő.

Virágzás

Egész évben virágzik. A világítóan piros fellevelekhez képest azonban a fehér vagy sárga színű virágok jelentéktelennek tűnnek. A virágainak nincs illata.

Fény és hőmérséklet

Meleg, árnyékos helyet igényel, ahol magas a páratartalom. Keleti és nyugati fekvésű ablaknál is jól fejlődik, de legjobb a szobai üvegházban vagy télikertben tartani.

Öntözés és tápanyag

Szereti a nyirkos földet és a gyakori permetezést. Öntözéshez és permetezéshez használjunk lágyított vizet. Nyáron a levélnyelekbe öntsük a vizet, télen és a virágnevelés időszakában hagyjuk kiszáradni a levélrózsa tölcsérét. A növekedési időszakban egyszer adjunk neki alacsony koncentrációjú tápoldatot is.

Föld és átültetés

Átültetnünk a virágzást követően kell, de csak a sarjakat, hiszen az anyanövény elpusztul. A cserép alján terítsünk el vastag vízelvezető réteget kavicsból, majd erre töltsük a durva tőzegkorpával kevert virágföldet. Ebbe ültessük a gyökeres sarjakat.

A guzmán bromélia szaporítása

A guzmán bromélia könnyen szaporítható. A virág kifejlődése után sarjrozetták nőnek a szár tövében. Amikor az anyanövény elpusztul, az utódok már majdnem virágzóképes méretűvé fejlődtek.

Emeljük ki az egész földlabdát a cserépből, és éles késsel vágjuk le a sarjakat egyesével úgy, hogy mindegyiken legyen gyökér is. A fiatal növényeket azonnal ültessük ugyanolyan méretű cserepekbe, mint amilyenben az anyanövény volt. Tartsuk őket meleg, párás helyen, lehetőleg szellőzőnyílásokkal ellátott fólia alatt.

A guzmán broméliák gyorsan fejlődnek, de így is két évig tart, míg virágot hoznak. A téli hőmérséklet ne süllyedjen 16-18 °C alá