Kerti növények

A kanári sárkányfa (Dracaena draco)

A sárkányfának számos faja ismert. A Kanári-szigeteken élő sárkányfa több méteres magasságot és szélességet érhet el. Nálunk nagyon jól érzi magát dézsában nevelve az erkélyen vagy a teraszon.

Egzotikus tájakat idéz

A virágüzletekben a legkülönbözőbb sárkányfa fajok között választhatunk. Az egyik legkedveltebb szobanövényünk. A Kanári-sárkányfával egyelőre ritkán találkozhatunk, ezért általában magról kell szaporítanunk, hacsak nem jutunk hozzá egy kis növényhez.

A magról nevelt példányok esetében viszont jól megfigyelhetjük, amint először kis levélrozetta, majd fokozatosan vékony törzs képződik, amely az évek múltával valódi, levélüstökös törzzsé alakul.

Óvatosan bánjunk vele

Ha megsértjük a növény törzsét vagy véletlenül letörjük egy levelét, piros, gyantás folyadék folyik ki. A kifolyt gyanta megkeményedve feketére színeződik. Ez az úgynevezett sárkányvér, amelyről a növény a nevét is kapta. Régebben gyakran színezésre és gyógyszerként használták a gyantát. Mivel azonban egy dézsás növénynél ez nem igazán előnyös tulajdonság, óvakodjunk a törzsön ejtett sebektől.

 

Gyakran forgassuk

A Kanári-sárkányfa akkor a legszebb, ha teljesen függőleges a törzse. Ennek érdekében – különösen a sötétebb hónapokban – gyakran forgassuk, mert egyébként túlságosan ferdén, a fény felé nő.

Jó minőségű, tápanyagokban gazdag, jó vízelvezető képességű földbe ültessük. Nehéz anyagból készült, stabil dézsát válasszunk számára, nehogy felboruljon.

A természetes környezetében élő sárkányfával szemben a dézsás növényként nevelt csak nagyon ritkán virágzik.

A kanári sárkányfa gondozása

A Kanári sárkányfa még dézsában nevelve is olyan terebélyessé válhat néhány év alatt, hogy egy idő után már nem könnyű megfelelő helyet találni számára a lakásban. A törzsén elhelyezkedő, merev, zöld levelekből álló üstök miatt hasonlít a jukkára.

Virágzás

Dézsában nevelve ritkán virágzik.

Fény és hőmérséklet

Világos, félárnyékos helyen érzi magát a legjobban, vagyis ott, ahol nem éri közvetlen napfény. Nyáron nyugodtan tarthatjuk a szabadban, télen pedig világos kissé hűvösebb (kb. 15 °C) helyen a lakásban.

Öntözés és tápanyag

A nyár folyamán a dézsás növényekhez hasonlóan öntözzük. Télen kevesebb vizet kapjon, de földjét ne hagyjuk kiszáradni. Áprilistól augusztus végéig kéthetente gondoskodjunk a tápanyag utánpótlásról, és havonta egyszer mossuk le a leveleit.

Föld

Eleinte minden évben, később háromévenként ültessük át nagyobb edénybe. Nehéz, stabil dézsát és tőzeges földet használjunk.