Kerti növények

Kokárdavirág (Gaillardia)

A rubinvörösben és aranyban pompázó kokárdavirágok versenyt ragyognak a napsütéssel.

Változatok

A kokárdavirág júniustól egész nyáron át ontja a sárga, a narancssárga, a piros és a barna meleg árnyalataiban díszítő virágait. Fajai és fajtái között egynyáriak és évelők egyaránt előfordulnak.

Egynyári kokárdavirágok

Az egynyári kokárdavirágok a Gaillardia pulchella fajtacsoporthoz tartoznak. Az egyszerű, többnyire kétszínű virágokat hozó fajták mellett említést érdemel a 60 cm magasra növő ‘Lorenziana Plena’ keverék, amelynek telt szirmú virágai egy vagy kétszínűek lehetnek.

Évelő kokárdavirág

Az évelő kokárdavirágok a Gaillardia aristata (közönséges kokárdavirág) fajtái vagy hibridjei. A 80 cm magasra növő fajták közül különösen mutatós a mélyvörös ‘Burgunder’, az izzó sötétvörös színű, széles sárga szegélyű virágokat nyitó ‘Fackelschein’ és a ‘Bremen’, amelynek skarlátvörös virágait ugyancsak sárga perem díszíti. A bokros, zömök felépítésű, mindössze 30 cm magasra növő ‘Kobold’ fajta sárga virágai piros szélűek.

Évelő kokárdavirág (Gaillardia aristata)

Kokárdavirág gondozása

Ne vegyünk olyan évelőt, amelyen sötét foltokat, fehér bevonatot vagy elsárgult rügyeket látunk.

Rendszeresen vágjuk le az elnyílt részeket. Ha rendszeresen kitisztítjuk az elnyílt  részeket, a kokárdavirág egész nyáron nyílik. A tisztítással várhatunk is, amíg alábbhagy a virágzás. Ekkor felére vágjuk vissza a növényeket. Amikor az új hajtások kinyílnak, vágjuk le a régi hajtások másik felét is.

Fényigénye

A kokárdavirág forró, napos helyen fejlődik a legjobban. Árnyékban gyéren virágzik.

Öntözés

Száraz időben öntözzük. Havonta egyszer adjunk a növényeknek egy fél adag tápoldatot.

Talaj

Jó vízáteresztő, laza, humuszos, nem túl nyirkos, tápanyagban gazdag talajt igényel.

Teleltetés és fagyvédelem

Az évelőket vágjuk vissza arasznyira, takarjuk lombbal vagy komposzttal, és fedjük be gallyakkal.

A kokárdavirág ültetése

A kokárdavirág a tűző napsütést és a meleget kedveli. A nem különösebben hosszú életű évelők laza, inkább száraz talajban érzik jól magukat.

Ültessük a hosszan nyíló növényeket napos virágágyásba. Az egyéves fajták magjait vessük az évelők közötti üres helyekre.

Sovány talajú sziklakertbe alacsony fajták valók, amelyek egész nyáron bontják színes virágaikat.

Falusias kertbe különösen jól illenek a színpompás virágok. Érdemes egyéves fajtákat vetni, hogy évről évre kedvünkre változtathassunk a kert képét.

A kokárdavirág kiválóan alkalmas vágott virágnak. Ha zöldségágyásba ültetjük, ahol folyamatos a szüretelés és az ültetés, kevésbé zavaró a levágott szárak látványa.

Az ültetés lépései