Kerti növények

Sárgaviola (Erysimum cheiri)

Bár a sárgaviola az utóbbi években kissé háttérbe szorult, mostanában újra egyre gyakrabban találkozhatunk e kellemes, mézédes illatú, sárga és barna virágfürtű, szép virággal.

A sárgaviola jellemzői

A sárgaviolát már az ókorban is ismerték; gyógynövényként, valamint vallásos ünnepeken díszítésként használták. A földközi-tengeri országokban vadon nő a köves, száraz talajon.

Kétéves termesztett évelő növény, molyhos levelek és kis fürtvirágzat jellemzi. Más fajai Észak-Afrikában, Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában élnek. A káposzta- és a különböző retekfélékkel együtt a keresztesvirágúak családjába (Brassicaceae) tartozik.

Télen takarással védjük

A sárgaviolát általában kétéves növényként tartják. Magjait májustól júliusig vessük szaporítóládába, majd a palántákat ősszel ültessük ki a szabadba. A fiatal növényeket télen takarással védjük a széltől és a fagytól. Egyévesként nevelve áprilisban vessük a kertbe, majd a kikelt növénykéket 20 cm-es tőtávolságra ritkítsuk ki. Ekkor augusztustól októberig virágzik. Virágzás után szedjük ki a töveket.

A sárgaviola rendkívül mutatós árvácskával, százszorszéppel és nefelejccsel együtt nevelve az erkélyen.

Újra felfedezett gyógynövény

Bár már a régi görög és arab orvosok is használták sebtisztításra a sárgaviolát, csak évszázadok múltán került újra az őt megillető helyre a gyógynövények sorában. Virágaiból és terméseiből glikozidokat nyernek, amelyeket a szívgyógyászatban használnak.

A sárgaviola áprilistól júniusig virágzik. Élénk sárga, narancsszínű és sárgásbarna színekben pompázik. Egyszerű és telt virágú fajtái is léteznek.

Sárgaviola gondozása

A sárgaviola fajtól függően 20-80 cm magasra nő.

Virágzás

A kellemes illatú, élénk színű fürtvirágzatok tavasszal és kora nyáron nyílnak. A sárga, a narancssárga és a barna árnyalataiban pompáznak.

Fényigénye

Szereti a világos helyet. A hőmérséklet ne legyen 5 °C-nál magasabb, ha a lakásban teleltetjük.

Öntözés

A földnek nem szabad kiszáradnia virágzáskor. Kéthetente tegyünk tápoldatot az öntözővízbe.

Föld

Nem túl igényes a földet illetően. Homokos és agyagos talajban egyaránt jól fejlődik.

Szaporítása

A kétévesként nevelt növény magjait májustól júliusig, az egyévesét áprilisban vessük.