Kerti növények

Kaukázusi nefelejcs (Brunnera macrophylla)

A kaukázusi nefelejcs erőteljes, vadon növő évelő, kecses virágbugákkal.

Jellemzői

A Brunnera nemzetségből csak a Kaukázusból származó fajt, a kaukázusi nefelejcset (Brunnera macrophylla) tartják számon kerti növényként. Hosszú életű, egyszerűen gondozható évelő, amely félárnyékos, nyirkos helyen érzi jól magát, és idővel nagy területen elterjed. Megfelelő körülmények között magjait erősen elszórja, ami zavaró lehet.

Nefelejcsre emlékeztető virágai a levelekkel egy időben, áprilistól jelennek meg. Színük élénk kék, és laza bugákban emelkednek a lomb fölé. Levelei nagyok, üde zöldek. Erőteljes erezettségüknek és szép szív alakjuknak köszönhetően különösen egyes fehér-zöld fajták lombja nagyon mutatós. A hosszú száron álló levelek csodálatos díszében őszig gyönyörködhetünk.

A kaukázusi nefelejcsnek csak néhány fajtája van: a ‘Blaukuppel’ 40 cm magasra nő és rendkívül dúsan virágzik. Az ezüstösen foltos, kerekded, szív alakú leveleket fejlesztő ‘Langtrees’ fajta tetszetős levéldísznövény. Nem kevésbé bájos a ‘Hadspen Cream’ sem, amelynek leveleit fehér szegély díszíti. Mindkét fajta magassága elérheti az 50 cm-t. A ‘Variegata’ krémfehér rajzolatú levelei kisebbek és törékenyebbek.

Kaukázusi nefelejcs
Kaukázusi nefelejcs

Kaukázusi nefelejcs gondozása

A kaukázusi nefelejcs egyszerűen gondozható évelő növény. Virágzási időszaka áprilistól májusig tart. Kártevőkkel szemben ellenálló. Kiváló talajtakaró növény. Félárnyékot kedveli. Nem fejlődik forró, napos helyen. Humuszos talajt igényel. Legjobb a tápanyagban gazdag, nyirkos, agyagos talaj. Dúsítsuk komposzttal a könnyű, homokos talajt.

Tavasz – ültetés és szaporítás

Kedvező ültetési idő. Ilyenkor szaporítsuk a nagyobb, idősebb növényeket. Osszuk részekre a bokrokat, vagy ceruzavastagságú gyökerekből vágjunk 7,5-10 cm hosszú dugványokat, és azonnal ültessük el őket.

Nyár – gondozás és magvetés

Virágzás után vágjuk le a virágfejeket, hogy megakadályozzuk a magképződést. Hőségben öntözzünk, és takarjuk a talajt. Ha hagyjuk megérni a magokat, vessük őket közvetlenül az ágyásba, vagy ősszel ültessük ki a tálban előnevelt magoncokat.

Ősz – ültetés és gondozás

Szintén megfelelő ültetési idő. A tél beállta előtt szedjük le a leveleket. Terítsünk komposztot a tövek köré.

A fehér-zöld fajták sem a szelet, sem a napfényt nem viselik el. Ültessük őket védett helyre.

Nefelejcs ültetése

Szélvédett, félárnyékos helyen fejlődik a legjobban. Mivel gyorsan terjeszkedik, elsősorban természetes kertekbe való. Elbűvölően mutat cserjések előterében. Ritkás lombú fák alatt zavartalanul terjeszkedhet e kék virágú talajtakaró. Hasonlóan pompásan fejlődik árnyékos sziklakertben vagy falak árnyas tövében. Tó- és patakparton annyi nedvességhez jut, hogy ott több napfényt is elvisel.

Ültetés lépései

1. Ültetési idő: tavasz vagy 1 ősz. Lazítsuk meg a talajt a cserjék alatt. Vigyázzunk a növények gyökérzetére. Távolítsuk el a gyomokat.

2. Öntözzük meg a palántákat a cserépben. Terítsünk a talajra komposztot és komplex szerves műtrágyát, és gereblyézzük a földbe.

3. Ültetőkanállal óvatosan ássunk gödröket, egymástól 30-40 cm távolságra. Ne tegyünk kárt a cserjék gyökérzetében.

4. Vegyük ki a palántákat a cserépből, és ültessük el őket a gödrökbe, a talajjal egy szintben. Jól nyomkodjuk a földet a gyökerekhez.

5. Bőségesen öntözzük meg a növényeket. Takar-juk a talajt a tövek között, hogy elkerüljük a gyomosodást, és nyirkosan tartsuk a talajt.

Vágjuk le az elnyílt szárakat. Így a növények nem szórják el magvaikat, és ősszel dúsabban virágoznak.

Kártevők és betegségek

Ellenálló növény, de a csigák megrághatják a leveleit. Kora reggel vagy este szedjük össze a kártevőket. Szórjunk a növények köré fahamut, kőzetőrleményt vagy fűrészport. Eső után újítsuk fel a védőréteget.