Kerti növények

Kőtörőfű virág

A kőtörőfű mohaszerű párnáival vagy tömött levélrózsáival a kert díszévé válik.

Kőtörőfű fajtái, jellemzői

A kőtörőfű növekedési módjáról kapta a nevét: a legkisebb sziklahasadékban is gyökeret ereszt, és olyan érzést kelt, mintha párnáival szétfeszítené a kősziklát. A Saxifraga nemzetség Európa és Ázsia sziklás területeiről származik, és az enyhén nyirkos, humuszos talajú, félárnyékos helyeket kedveli. A kertbe sok faja és fajtája ezek különböző színekben és időszakokban nyílnak, és leveleik is eltérőek.

A mohalevelű kőtörőfű (Saxifraga x arendsii) a leggyakoribb kerti fajta. Örökzöld, mohaszerűen növekedő párnákat alkot. Áprilistól májusig sok apró, öt virágszirommal rendelkező virágot hoz. Több különböző magasságú és virágú fajtája kapható, például a ‘tiedermeier’ (fehér, hullámos, 15 cm) a ‘Schneeteppich’ (fehér, 20 cm), a ‘Schwefelblüte’ (sárga, 20 cm), a ‘Pixie’ (rózsaszín, 5 cm), a ‘Blütenteppich’ (kárminrózsaszín, 15 cm), a ‘teuchtldfer’ (piros, 15 cm), az ‘Ingeborg’ (sötétvörös, 15 cm) és a ‘Purpurteppich’ (sötét borvörös, 15 cm).

mohalevelű kőtörőfű (Saxifraga x arendsii)
Mohalevelű kőtörőfű (Saxifraga x arendsii) ‘Alba’

A merevlevelű kőtörőfű (Saxifraga x apiculata) igénytelen hibrid, áprilisban hozza gazdagon nyíló sárga virágait.

merevlevelű kőtörőfű (Saxifraga x apiculata)
Merevlevelű kőtörőfű (Saxifraga x apiculata)

A borókalevelű kőtörőfű (Saxifraga juniperifolia) szúrós hegyű leveleiből dús, sötétzöld, mohaszerű párnákat alkot. Sárga virágai áprilistól májusig fürtökben nyílnak.

A porcelán kőtörőfű (Saxifraga x urbium) bőrszerű, örökzöld levelekből álló levélrózsákat hoz. Apró, fehér, csillag alakú virágai júniustól júliusig nyílnak a 30 cm hosszú szárakon. Az ‘Elliott’s Variety’ fajta csak 20 cm magasra nő, piros szárain pirosas rózsaszín virágokat hoz.

porcelán kőtörőfű (Saxifraga x urbium)
Porcelán kőtörőfű (Saxifraga x urbium)

A késői kőtörőfű (Saxifraga cortusifolia var. fortunei) a kert későn nyíló virágai közé tartozik. Apró, fehér, különböző sziromlevelekkel rendelkező virágai szeptembertől októberig jelennek meg fénylő piros szárain. Hétrojtú leveleinek színe barnászöld, fonákja vöröses.

Kőtörőfű gondozása

A kőtörőfű kiváló évelő talajtakaró növény. Fajtától függően április/május, június/július vagy októberben virágzik. Kártevő rovarokkal szemben ellenálló. A növény a félárnyékot kedveli, erős napfényben megég. A késői kőtörőfű árnyékban is tenyészik. Humuszos, enyhén nyirkos talajt igényel. A késői kőtörőfű talaja kissé savas is lehet.

Tavasz – ültetés és osztás

Ültessük el a palántákat. Az idősebb növényeket osztással szaporítsuk. A mohalevelű kőtörőfű párnái néhány év elteltével középen felkopaszodnak, ezért négy-öt évente osszuk és ültessük újra őket, majd adjunk nekik komposztot.

Nyár – gondozás

A mohalevelű kőtörőfű elvirágzott szárait vágjuk le közvetlenül a levélrózsák felett. Szárazság esetén bőségesen öntözzük.

Ősz – ültetés és téli védelem

Ilyenkor is ültethetjük. A késői kőtörőfű virágait korai fagy veszélye esetén takarjuk le. Az elvirágzott növényt avarréteggel védjük a talaj menti fagytól. Hajtásdugványról is szaporíthatjuk.

Szaporítása

Szaporításhoz kora tavasszal osszuk a kőtörőfüvet. Ássuk ki a párnákat, óvatosan szedjük szét őket kézzel, és azonnal ültessük el az alaposan fellazított talajba. Mivel a mohalevelű kőtörőfű néhány év elteltével felkopaszodik, rendszeresen fiatalítsuk osztással.

Ültetés

Az igénytelen kőtörőfű minden félárnyékos helyen tenyészik, ahol nincs pangó víz. A félárnyékos sziklakertben és a falak menti árnyékos részeken szinte nélkülözhetetlen a mohalevelű kőtörőfű, de a többi tavasszal és nyáron nyíló faj is jól érzi itt magát. A cserjés szélén különösen a késői kőtörőfű tenyészik jól, amely hosszú ideig elviseli az árnyékot.

Ültetés lépései

1. Ültetési időszak: tavasz vagy ősz. Ásóvillával alaposan lazítsuk fel a talajt, és dolgozzunk bele, 5 cm vastag komposztréteget.

2. Ültetőkanállal ássunk megfelelő nagyságú gödröket. A növényeket talajszintben helyezzük el. A távolság fajtól függően 15-25 cm.

3. Alaposan nyomkodjuk ti le a földet a növény körül. Nyáron, nagy szárazság esetén bőségesen öntözzünk.

4. Ősszel, ha fagy, takarjuk le a késői kőtörőfű virágait. Virágzás után avarréteggel védjük a talajt az erős fagytól.

Kártevők és betegségek

A kőtörőfüvet ritkán támadják meg betegségek vagy kártevők. Pangó víz esetén azonban gyökérrothadás alakulhat ki, ilyenkor a párna és a levélrózsák elsárgulnak, majd elhalnak. Megelőzésképpen tegyünk a talajba durva homokból álló vízelvezető réteget.