Kerti növények

Kankalin (Primula)

Félárnyékos helyen gazdagon pompázó virágok. Varázsoljunk egyszerűen ragyogó virágszőnyeget az árnyékos ágyásokba.

Kankalin jellemzői

Család: Primulaceae (kankalinfélék)

Tudományos név: Primula

Származási hely: az északi félgömb mérsékelt övi területei.

A kankalinfélék nagy családja rendkívül változatos. Egyik népes nemzetsége a Primula, amelynek fajai egy-, kétévesek vagy évelők, némelyik örökzöld. Jellemzőik a tőlevélrózsa és a levéltelen virágzati száron (tőkocsányon) ernyő-, fejecske virágzatban vagy örvökben nyíló harang vagy tölcsér alakú virágok. A kankalinfajok közül több nálunk is előforduló vadnövény, erdők, rétek kedves virágai.

Tavaszi kankalin (Primula veris)

A sudár kankalin (Primula elatior) mintegy 30 cm magas faj, ernyőben nyíló halványsárga virágai illatosak. Hazánkban ritka, védett növény. A tavaszi kankalin (Primula veris) általánosan ismert tavaszi vadvirágunk, ugyancsak ernyőben elhelyezkedő virágai élénksárgák, narancssárga torokfoltokkal. Mindkét faj Európában, Elő- és Belső-Ázsiában honos. A tavaszi kankalin virágait izzasztó tea készítésére használják a német népi gyógyászatban.

Sudár kankalin (Primula elatior)

A lisztes kankalin (Primula farinosa) rövid tőkocsányán ugyancsak tavasszal jelennek meg lilásrózsaszín virágú ernyői. Ovális leveleit vastag lisztes bevonat borítja. Lápréteken él, különösen az Alpokban, Észak-Ázsiában, Észak-Amerikában, sőt az Andokban is előfordul.

lisztes kankalin (Primula farinosa)
Lisztes kankalin (Primula farinosa)

Havasi fajok is ismertek, például a Primula latifolia és a P. minima. Valamennyi kankalinfaj télálló, és gyakran kertbe is ültetik őket.

Cserepes növényként csak kevés faj van forgalomban: a szobai kankalin (Primula obconica) Kelet-Tibetből származik. Mutatós, bokor formájú, 30 cm magas évelő. Nagy, kerekded vagy ovális levelei fölött mintegy 10 cm átmérőjű gömbös ernyővirágzatban nyílnak fehér, rózsaszín, piros vagy levendulakék virágai.

Szobai kankalin (Primula obconica)

A kínai kankalin (Primula praenitens, syn. P. sinensis) levelei karéjosak, tavasszal nyíló virágai fehérek, rózsa-, narancsszínűek, pirosak vagy kékek. Számos tőkocsányt fejleszt.

Az emeletes kankalin (Primula malacoides) szintén Kínából származik. Decembertől áprilisig kapható cserepes növény, fehér, rózsaszín, lazacpiros, kármin- és borvörös árnyalatokban pompázó virágai egymás fölött emeletesen elhelyezkedő örvökben nyílnak. A virágzat hosszúsága elérheti a 40 cm-t. A Primula x kewensis élénksárga virágú hibrid faj, amelyet a P. floribunda és a P. verticillata keresztezésével hoztak létre. Az említett fajokat virágos cserepes növényként árusítják.

További kankalinfajok

Végül még két kankalinról kell említést tennünk, amelyek télálló évelők. Kora tavasszal virágos növényként kínálják őket, ezek a szártalan kankalin (Primula vulgaris) hibrid fajtái és a Primula elatior hibridek. Mindkét hibridcsoport virágainak
színskálája igen gazdag, gyakorlatilag minden alapszín és azok számos árnyalata megtalálható.

Szártalan kankalin
Szártalan kankalin

Eleinte cserepes növényként tartjuk őket, hűvös, világos szobába állítva. Elvirágzás után kiültethetők a kertbe, ahol szeptemberig maradhatnak, és rendszerint erőteljes növényekké fejlődnek. Végül újra cserépbe ültetjük őket, még-pedig normál kerti talajba. Február—márciusban bevisszük a növényeket a házba, ismét világos, hűvös helyet választva számukra, ahol nemsokára megjelennek az első virágok. Ezzel a forgóval elérhetjük, hogy mindkét kankalin éveken át megörvendeztet bennünket virágzásával.

Kankalin virág gondozása

Mindegyik kankalinnak tartósan örülhetünk, ha világos, levegős, hűvös (10-15 °C-os) helyiségben tartjuk ablak mellett, de a tűző napsütéstől védve, különben a levelek perzselést szenvednek vagy megsárgulnak.

A fűtött szobát csak rövid időre viselik el, a virágok színe megfakul, és a növények gyorsan tönkremennek. Legjobban a szobakankalin tűri a meleget. A földlabdát tartsuk állandóan — mérsékelten, de egyenletesen — nedvesen. A pangó vizet feltétlenül kerüljük. A növények jó tartósságának alapfeltétele, hogy mészmentes öntözővizet használjunk. Elvirágzás után legjobb, ha megválunk ezektől a növényektől, és a következő évben új kankalinokat vásárolunk.

A hosszabb ideig való megtartása csak a szobakankalin esetében jöhet szóba, amely képes állandóan új virágzatokat képezni. A tenyészhelyi körülmények e fent leírtakkal azonosak. Virágzás után ültessük át a növényt ‘A’ jelzésű virágföldbe. Ha a gondozás során kéthetenként 2-3%-os tápoldattal öntözzük, úgy nagyon jól fejlődik és bőségesen virágzik.

Kankalin szaporítása

A kankalinok magvetéssel szaporíthatók. Az eljárás nem egyszerű, azonkívül hosszadalmas, ezért legjobb, ha tapasztalt szakemberre bízzuk. Speciális tudnivalók: a szobakankalin virágzati szárán és levelein mirigyszőrök találhatók, amelyek váladéka (primin) elsősorban az érzékeny bőrű embereknél makacs és erősen viszkető allergiás bőrkiütéseket, ún. primulabetegséget okoz.

Kártevők és betegségek

Túl meleg és száraz környezetben levéltetvek és takácsatkák támadhatják meg. Olykor előfordulhat, hogy csigák támadják meg a zsenge leveleket. Túl sok nedvesség hatására szürkepenész léphet fel. A meszes öntözővíz vagy ültetőközeg klorózist okoz a leveleken, ami első fokon a vashiány következménye.