Kerti növények

Kecskerágó fa, és sövény

A kecskerágó bogyótermésével és szépen színeződő lombjával díszíti a kertet.

Kecskerágó fajtái, jellemzőjük

A kecskerágók nemzetségéhez több mint 170 faj tartozik, amelyek nem kimondottan virágdíszük miatt kedvelt cserjék, sokkal inkább gazdag termésükkel és csodálatos őszi lombszínükkel díszítenek. Növekedésük szerint vannak köztük terebélyes cserjék, alacsony vagy kúszó fajok is. A következőkben a kertekben leginkább elterjedt magas cserjéket mutatjuk be.

Közönséges kecskerágó

A közönséges kecskerágó (euonymus europaeus) nálunk is honos növény. Neve a narancsvörös magokat borító piros magköpeny alakjára utal. Sárgászöld virágai májustól júniusig nyílnak, termései augusztustól vagy szeptembertől díszítenek. A kezdetben nagyon lassan fejlődő cserje idős korára 2-5 méter magasra nőhet. Lombja ősszel rendkívül élénkvörösre színeződik. Legismertebb kerti változatai a rózsaszín virágú ‘Aldenhamensis’ a sötétpiros magköpennyel rendelkező ‘Atrorubens’ és a bőven termő ‘Red Cascade’ fajták.

közönséges kecskerágó (euonymus europaeus)
közönséges kecskerágó (euonymus europaeus)

Szárnyas kecskerágó

A szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus) vesszői négyélűek és hosszában paralécesek. Messziről feltűnő, dekoratív kárminvörös őszi lombszínének köszönhetően ez a nemzetség legszebb faja. Tömött növésű bokor, csak három méter magasra nő. Szabályos alakja miatt szoliter cserjének kiválóan alkalmas. A törpe növésű ‘Compacta’ fajta sűrűn elágazik és nem nő egy méternél magasabbra.

Szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus)
Szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus ‘Fire ball’)

Nagytermésű korai kecskerágó

A nagytermésű korai kecskerágó (euonymus planipes) öt méter magasra is megnőhet. Gazdagon terem, magjai a piros magköpenyekből szálakon csüngenek alá.

Hamilton kecskerágó

A hamilton kecskerágó (euonymus hamiltonianus) festői formájú magas cserje. A nemzetségen belül e faj virágai a legnagyobbak. Kereskedelmi forgalomban két változata kapható: az ‘euonymus hamiltonianus var. maackii‘ és a ‘euonymus hamiltonianus var. yedoensis’.

A kecskerágó bokrokat kedvelik a madarak, mert búvó- és költőhelyül, terméseik táplálékul szolgálnak.

Kecskerágó gondozása

A közönséges kecskerágó egyszerűen gondozható cserje, tetszetős bogyó terméssel. Virágai májustól júniusig nyílnak. Napfény és félárnyékban is jól érzi magát. Napos helyen az őszi lombszín különösen szép lesz. Jó vízáteresztő talajt igényel. Az idősebb tövek jól tűrik a szárazságot, a fiatal cserjék inkább enyhén nyirkos talajon érzik jól magukat.

Kora tavasz – ültetés és metszés

A fiatal cserjéket fellazított talajba ültessük. A már meggyökeresedett tövekről vágjuk le az elhalt vagy letört ágakat. A túl sűrűn álló hajtásokat ritkítsuk ki. A gyökérzóna fölé minden évben terítsünk egy réteg komposztot.

Nyár – gondozás

A túlságosan buján növő idősebb bokrokat metszőollóval nyáron is alakíthatjuk. A bokrok azonban metszés nélkül fejlesztik ki a legszebben jellemző formájukat. Szárazság idején a fiatalabb cserjéket öntözzük rendszeresen. és a gyökérzónát kéregtakarással óvjuk a kiszáradástól.

Kártevők és betegségek

A pókhálós moly sárga alapszínű, feketén pettyezett, 2 cm hosszú hernyói hatalmas bokrokat rághatnak kopaszra járványszerű gyorsasággal, és szövedékeikkel behálózhatják őket. A fertőzött ágrészeket azonnal vágjuk le, a cserjét pedig permetezzük hernyó elleni szerrel.