Fűszer- és gyógynövény

Az orvosi aloé: a természet ajándéka a gyógyulásra

Az orvosi aloé az utóbbi évtizedek egyik legnépszerűbb gyógynövénye, amelyről a természetgyógyászok és a kozmetikusok ódákat zengenek. A legtöbben a külső használatára esküsznek, de vannak olyan lelkes hívei is, akik szívesen fogyasztják üdítőitalokban és limonádékban. Miért is olyan közkedvelt ez a pozsgás levelű növény, amelynek jótékony hatása már az ókorban is ismert volt?

Orvosi aloé jellemzői

Az aloé a spárgavirágúak rendjébe, ezen belül a fűfafélék családjába tartozó nemzetség, amely Afrika száraz részeiről származik, de a mediterráneumban is honos növény.

A pozsgás fajok gyakran törzs nélküliek, levélrózsásak. Levelei zöldek, a túl sok fénytől viaszbevonattal védekező fajoké kékes- vagy szürkészöldek. Leveleinek széle fogazott vagy tüskés, felületüket néha sötétebb-világosabb foltok tarkítják. Közös jellemzőjük a sokvirágú fürtös virágzat, a virágkocsány a levél hónaljából nő ki.

A virágok a legtöbbször sárgák, narancssárgák vagy pirosak. A 300 fajta aloé közül öt az, amely gyógyhatással is bír, köztük a legnépszerűbb az Aloe Barbadensis Miller, mely nevét egy Miller nevű botanikusról kapta, aki elsőként írta le a növényt, amelyre Barbados szigetén bukkant. A 120 centire is megnövő orvosi aloé húsos, lándzsa alakú levelei letörhetők, a letört rész helyett új nő.

Nagyjából négy-öt éves korára éri el azt a fejlettségi szintet, amikor már használható a leveleiben rejlő kocsonyás anyag. Ekkorra a levelek hossza akár 60, szélességük pedig 8-10 centiméteres is lehet. A növénynek mindössze 2%-a szilárd rész, a többi folyadék.

Orvosi aloé gondozása

Az orvosi aloé 10-12 évig is elélhet otthonunkban, kertben és lakásban egyaránt tartható. Mivel Észak-Afrika sivatagos részeiről származik, nem szereti a túlzott öntözést, csak akkor locsoljuk meg, amikor földje már teljesen száraz. Időnként ültessük át, tápoldatozásra nincs szüksége.

Kedveli a napos helyeket, ám a folyamatosan tűző nap nem tesz jót neki. Csodás szobanövény lehet belőle, gyógyító gélt tartalmazó vastag levelei olyanok, akár az ég felé meredő erőteljes zöld csápok. Ha lakásban tartjuk, légtisztító képességeit is élvezhetjük.

Házi kedvenceinket tartsuk tőle távol, mert levelei rágcsálása kutyák és macskák számára mérgező lehet.

Szaporítása igen egyszerű. Keressünk a növényen világosabb színű új hajtásokat, válasszuk le azokat, majd ültessük el őket egy lyukas aljú cserépbe, 2 cm mélyen. Ültetés után locsoljuk meg bőségesen, majd tegyük világos helyre.

A fiatal növények még nem rendelkeznek gyógyhatással, a leveleiből kinyert zselét csak akkor használjuk fel, amikor aloénk elérte a négy-öt éves kort.

Teleltetése

A téli fagyok beállta előtt vigyük védett helyre, ahol a 16-18 Celsius-fokot és sok fényt biztosíthatunk számára. Keressük meg a lakás leghűvösebb pontját, ahol megfelelő fény áramolhat be az ablakon. A magasabb hőmérséklet még elviselhető a növény számára, de ha túl kevés fényt kap, levelei megnyúlnak, és a későbbiekben gyenge hajtásokat hoz majd.

A teleltetés során nincs szüksége túl sok vízre. Télen a növény gyökerei nem kapnak elegendő levegőt, így mindig úgy locsoljuk, hogy pangó víz soha ne maradjon a cserépben, ezzel elkerüljük a gyökerek rothadását.

Mire jó az aloé zselé?

A frissen levágott levélből kinyert zselé rengeteg hasznos hatóanyagot tartalmaz. Ha növényünk elérte a négy-öt éves kort, egy éles késsel vágjunk le egyet az alsó, idősebb levelekből. A növény egy gumiszerű bevonattal zárja le a szárán ejtett sérülés felületét.

A lemetszett levelet vágjuk ketté, és máris alkalmazhatjuk a belsejében lévő átlátszó gélt. A kinyert zselés réteget használhatjuk bőrápolásra, égési sebek vagy rovarcsípések kezelésére.

Természetes gyulladáscsökkentő, de gyógyír lehet a szem alatti duzzanatokra is.

Nagyszerű sminklemosó, természetes bőrápoló. Baktérium- és gombaölő hatása is közismert. Az Aloé verát tartalmazó fogpaszta csökkenti az ínygyulladást, és fehéríti a fogakat is.

Egyes vizsgálatok a gélt kedvezőnek találták felfekvéses sebek és pikkelysömör tüneteinek enyhítésére is.

Számos kutatás arra utal, hogy az Aloe vera a cukorbetegek és a magas koleszterinszinttel rendelkezők állapotán is javíthat. Amennyiben ez tényleg beigazolódik, akkor a jövőben már ezek a betegségek is kezelhetőek lesznek ezzel a csodanövénnyel.

A természetgyógyászok számos betegség kezelésére alkalmazzák az Aloe verát. Ezek közé tartozik a depresszió, a migrén, a reuma, különféle szívbetegségek, a köhögés és a fejfájás is.