Zöldség

Kelkáposzta termesztése

A kelkáposzta a fejes káposzta különösen fűszeres ízű változata.

Kelkáposzta jellemzői

A kelkáposzta (Brassica oleracea var. sabauda) kemény, kerek feje rövid torzsán fejlődik. Levelei enyhén fodrosak, fajtától függően sötét- vagy világoszöldek. Kissé lazábban helyezkednek el, mint a fejes káposzta levelei.

A kelkáposzta nagy tápanyagigényű növény. Ültessük Laza, humuszos talajba, és igény szerint legfeljebb négyszer trágyázzuk. Ne használjuk friss trágyát, mert kedvezőtlenül befolyásolja a növény ízét. Rendszeresen kapáljuk a talajt, és gondoskodjunk az egyenletes vízellátásról, nehogy a fejek szétrepedjenek. Vannak azonban a repedésnek ellenálló fajták is.

A kelkáposzta széles fajtaválasztékban kapható. A korai fajtákat februártól vessük el a lakásban, márciustól ültessük ki, júniustól szüreteljük, és minél előbb fogyasszuk el.  A késői fajtákat júliusig ültessük el, és legkésőbb novemberben szüreteljük. Ezek a fajták több hónapig tárolhatók. Enyhe éghajlatú területekre való az áttelelő ‘Advent’ fajta. Augusztusban vessük el, télire hagyjuk letakarva az ágyásban, és májusban szedjük fel.

Vegyes kultúrában jól fejlődik zeller, cékla, uborka, saláta és paradicsom mellett. Így csökkenthetjük a betegségek és a kártevők megjelenésének veszélyét, és kevesebbet kell kapálnunk.

Tartsunk elnyújtott vetésforgót. Ne ültessünk kelkáposztát olyan ágyásba, ahol korábban más keresztesvirágúakat, például fejes káposztát neveltünk, különben halmozódnak az olyan betegségek, mint a káposzta-gyökérgolyva, illetve a kártevők, például a gyökérfonalférgek. A várakozási idő négy, káposzta-gyökérgolyva esetében tíz év.

Kelkáposzta ültetése

Vetési idő: február

1. Töltsük a szaporítóládába az enyhén megnedvesített vetőföldet, és egyenletesen, ritkán vessük el a magokat.

2. Takarjuk be a magokat vékonyan földdel, és finoman permetezzük vízzel. Tegyük rá az üveglapot, hogy a nedvesség ne párologjon el.

3. Rendszeresen szellőztessük a ládát, és tartsuk nyirkosan a földet. Amikor a magoncok elérik az üveglapot, távolítsuk el.

4. Tűzdeljük a növényeket egyenként cserépbe, mihelyt első négy levelük kifejlődött. Tartsuk őket világos, de nem napos helyen.

5. Márciusban eddzük a palántákat, a hónap végén pedig ültessük ki őket a kertben előkészített ágyásba, 40-50 cm távolságra.

Felszedéskor éles késsel vágjuk le a kelkáposztafejet. Az ültetéstől a szedésig körülbelül három hónapnak kell eltelnie.

Kelkáposzta gondozása

A kelkáposzta egynyári zöldségféle. Júniustól novemberig terem, növényenként egy fej termést hoz. A kelkáposztafejek közvetlen napsütésben nőnek a legnagyobbra, de félárnyékban is jól fejlődnek. Tápanyagban gazdag, kissé meszes talajt igényelnek. Sem a pangó víz, sem a kiszáradás nem tesz jót a növénynek.

Tavasz – vetés és ültetés

Vessük a korai fajtákat februártól a lakásban ládába, a közép-koraiakat márciustól áprilisig melegágyba, a későbbieket május/júniustól szabad földbe. A korai fajtákat március végén, a középkorai és késői fajtákat júniusban vagy legkésőbb júliusban ültessük ki.Tőtávolság:40-50 cm.

Nyár és ősz – gondozás és szüretelés

A növekedési időszakban bőségesen öntözzük a növényeket. Rendszeresen kapáljunk, kupacoijunk földet a tövek köré, és trágyázzunk komposzttal. Mintegy három hónappal a kiültetés után kezdhetjük meg a szedést. Az érett fejeket vágjuk le éles késsel. A korai fajtákat rövid időn belül használjuk fel, a későieket tárolhatjuk.

Kártevők és betegségek

A káposztalepke hernyói az erekig lecsupaszíthatják a kelkáposztaleveleket. Július végétől különösen veszélyeztetettek a növények. Rendszeresen vizsgáljuk át a fejeket. Szedjük össze a hernyókat és a levelek fonákján található sárgás petéket. Szükség esetén permetezzünk Bacillus thuringiensis készítménnyel.