Bimbós kel termesztése

bimbós kel, kelbimbó

A bimbóskel bosszú ideig növekszik de gazdag terméshozammal hálája meg a türelmünket.

Kelbimbó jellemzői

A bimbós kel vagy más néven kelbimbó (Brassica oleracea var. gemmifera) vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó téli zöldségféle. Az eredetileg kétnyári növényt zöldségként csak egynyárinak termesztik. Az első évben ősszel a torzsa levélhónaljaiban gömbölyű, tömötten zárt bimbók képződnek, amelyek olyanok, akár a kis káposztafejek. Ha nem szednénk le ezeket a kelbimbókat, a második évben virágsarjak hajtanának ki belőlük.

A kelbimbó -12 °C-ig fagytűrő. A hideg hatására nő a bimbók cukortartalma, ez javítja az ízüket. A közép-kötött, jó ásványianyag-tartalmú talaj ideális e nagy tápanyagigényű növény számára. Keverjük össze a földet algamésszel, hogy elejét vegyük a káposzta-gyökérgolyvának. Kerüljük a nitrogénnel való túltrágyázást, mert ennek hatására laza bimbók fejlődnek.

Vegyes kultúrában nagyon jól fejlődik spenót, saláta, burgonya, cékla, zöldborsó vagy zeller mellett. Így kevésbé támadják meg a betegségek és a kártevők. A káposzta-gyökérgolyvát egy nyálkagomba okozza, amely minden káposztafélénél gyökérvastagodást és fonnyadást vált ki. A fertőzött növényeket semmisítsük meg. Megelőzésként ne telepítsünk a kelbimbó mellé más káposztafélét vagy keresztesvirágú növényt, és gondoskodjunk a 3-5 évenkénti vetésforgóról.

kelbimbó termesztése
kelbimbó termesztése

Kelbimbó termesztése

Ültetési idő, fajtától függően május közepétől június közepéig.

1, Mélyen lazítsuk fel a talajt és dolgozzunk bele komposztot.

2, Ültessük el a palántákat 40-60 cm-es tőtávolsággal. Tegyük őket mélyre, így több gyökeret eresztenek.

3, Kupacoljuk fel a növényeket, hogy biztosan álljanak.Takarjuk közöttük a talajt, mert ez nyirkosan tartja a földet.

4. Tartós szárazság esetén jól öntözzük meg, különben megáll a növekedésben.

5.  Mindig a legnagyobb bimbókat törjük le. A többszöri szüret növeli a növény terméshozamát.

Hagyjuk meg ősszel az egészséges, zöld leveleket, mert megvédik a kelbimbókat a kemény fagyoktól.

A bimbós kel egy  egynyári zöldségféle. Októbertől februárig terem, növényenként 30-70 kelbimbó a terméshozama. Napon fejlődik a legjobban, az alacsony hőmérséklet lassítja a növekedést. Közép-kötött, tápanyagban gazdag talajban temresszük. Mélyen fellazított talajt és rendszeres öntözést igényel.

Gondozás

Tavasz – vetés

A bimbóskelt fajtától függően április közepe és május eleje között vessük finoman szórva melegágyba vagy fóliaalagút alá. Ha a magoncok túl sűrűn állnak, egyeljük ki őket 10 cm-re.

Nyár – ültetés és gondozás

A palántákat május közepétől június közepéig ültessük ki 40-64 cm-es tőtávolsággal. Takarjuk a talajt és tartsuk nyirkosan. Szeptember közepén csipjük le a hajtáscsúcsot, hagy a kelbimbók egyformán érjenek

Ősz és tél – szedés

Mindig a legnagyobb kelbimbókat törjük le. Többször szüreteljünk. A leveleket ne távolítsuk el, mert megvédik a bimbókat a kemény fagyoktól. Az enyhe fagy még ízletesebbé teszi a termést.

Kártevők és betegségek

A tavaszi káposztalégy a legalsó kelbimbókra és a levélhónaljakba rakja a petéit. A hernyók 3-4 hétig rágcsálják a bimbókat és a leveleket. A bimbóskelt elültetés után rögtön fedjük be légyhálóval.