Kerti növények

Kerek repkény (Glechoma hederacea)

A ‘Variegata’ fajta az egész Európában vadon előforduló kerek repkény egyik szép és egyszerűen gondozható változata. A növény elsőssorban ámpolnanövényként kedvelt.

Buja, hosszú indás növény

A kerek repkény (Glechoma hederacea) eredetileg egész Európában vadon előforduló gyógynövény volt. Kerekded szív alakú levelei zöldek, a különféle fajták esetében fehér foltosak.

Alapvetően kúszónövény, de szárai felfelé is képesek nőni. A legjobban ámpolnanövényként mutat. Megfelelő hőmérséklet mellett hajtásai akár 2 méter hosszúságúra is megnőhetnek. Ibolyakék színű virágai a levelek hónaljában fejlődnek.

Csészelevelei ötfogúak, sziromlevelei a csészénél 2-4-szer nagyobbak.

Eredendően zöld lombú, de a ‘Variegata’ fajta tarka levelű.

Régi gyógynövény

A kerek repkényt már az ókorban is gyógynövényként ismerték.

Hildegard von Bingen hörghurutos panaszok ellen és sebekzelésre ajánlotta; javaslatai máig érvényesek. Nagy arányban tartalmaz csersavakat és keserű-anyagokat. Megtalálható különböző teakeverékekben, például az úgynevezett svájci teában is, amely erősítő szerként ismert számtalan különböző természetű panasz esetén.

Megfelelő gondozás mellett sok évig élhet. Erős visszavágással évről-évre fiatalítsuk meg.

Egyszerűen gondozható növény

A kerek repkénynek nincs kifejezett éves fejlődési ritmusa, egész évben növekszik. A legjobban nem túl magas hőmérsékletű helyeken fejlődik.

Nyáron a szabadban

Legjobb, ha nyáron a kertben vagy az erkélyen neveljük. A vad faj a szabadban is áttelel, de a ‘Variegata’ fajtát az első éjszakai fagyok előtt vigyük be a lakásba. Télen 15 °C körüli hőmérsékletet igényel. Melegebb helyen indái túl hosszúra nyúlnának.

Évente átültetve csodákra képes

Ha a kerek repkényt évről-évre átültetjük, új erőre kap a hajtásfejlesztéshez. Amennyiben indái télen hosszúra nyúltak, erőteljesen vágjuk vissza. Ez egyben a fiatalítás célját is szolgálja.

A kerek repkény nem túl magas hőmérsékletű környezetben kiváló talajtakaró és csodálatos ámpolnanövény.

Kerek repkény gondozása

Ha a kerek repkényt ámpolnanövényként neveljük, hajtásai akár 2 méter hosszúságúra is megnőhetnek. Ha a maga természetes módján, kúszónövényként nő, 10-15 cm-nél nem lesz magasabb. Esetenként felfelé is nő, ekkor kb. 50 cm-es magasságot ér el.

Virágzás

Egész évben dúsan virágzik. Az apró, ibolyakék színű virágok nem illatosak, de az egész növény enyhe, fűszeres illatot áraszt.

Hőmérséklet és fényigénye

A legjobban átlagos szobahőmérsékleten világos, de árnyas helyen fejlődik. Télen nem kedveli a 15 °C feletti hőmérsékletet, mert akkor hajtásai túl gyorsan fejlődnek, és káros mértékben megnyúlnak.

Öntözés

Egész évben egyenletesen öntözzük. Hetente egyszer, a téli hónapok kivételével keverjünk az öntözővízhez tápoldatot.

Föld

Ajánlott minden tavasszal átültetni. Ideális számára a 10% nagy szemű kavicsot, 40% jó minőségű, tápanyagokban gazdag földet és 50% tőzeget tartalmazó talajkeverék.

Szaporítás

Tőosztással vagy dugványozással szaporíthatjuk. A legjobb eredményt tavasszal vagy kora ősszel érjük el.