Kerti növények

A kerti rezeda virág (Reseda odorata)

A kerti rezeda nem feltűnő és nincsenek színes virágai, különlegesen édeskés illata azonban kárpótol bennünket mindezért. Szegélynövénynek szokták ültetni, bár az utóbbi időben egy kissé kiment a divatból.

A rezeda növény bemutatása

Bár már az ókori római költő, Plinius is megénekelte a rezeda dicséretét, mégis csak 200 évvel ezelőtt vált népszerűvé, amikor a közép európai kertekben megjelent. Valószínűleg az egyiptomiakat is a növény illata indította arra, hogy rezedát helyezzenek el a királyi múmiák sírkamráiban. Gyógynövényként görcsoldó hatásáról ismert.

Messziről nem feltűnő

Messziről a kerti rezeda (Reseda odorata) nem feltűnő, csak közelről szemlélve állapíthatjuk meg, hogy kis virágai élénk zöld, zöldessárga és meleg narancs színekben pompáznak. A virágszáron fölfelé haladva, növekvő számban jelennek meg a virágok, amelyek sokáig megmaradnak. A magtokokat zöld murvalevelekből álló gallér veszi körül.

Nagyanyáink nemesítették

Ük- és nagyanyáink idejében az általában a virágágyások bekerítésére használt kerti rezeda minden kertben fellelhető volt. Különösen vágott virágként volt kedvelt.

Mivel a kerti rezeda virágzata nem feltűnő, nagyon jól mutat más, nagyméretű és erőteljes színű virággal. Az utóbbi évtizedekben ez a kis növény kiment a divatból, de ma újra reneszánszát éli. Különösen az erkélyen és a teraszokon kedvelt.

A kerti rezeda különösen vonzó a dongók és a méhek számára.

Hazája Észak-Afrika

A kerti rezeda Észak-Afrikából származik, Európába csak a XVIII. században került. Először Franciaország  déli részén jelent meg, ahol még a mai napig is nagy mennyiségben termelik a parfümgyárak számára.

Vetéstől a virágzásig

Amikor tavasszal a föld már egy kicsit felmelegedett, ültessük a rezedamagokat végleges helyükre, vagyis a virágágyásba, az erkélyládába vagy a teraszra. Mihelyt megjelennek a kis növénykék, ritkítsuk ki a sort, az egyes növények között 15 cm távolságot hagyva.

A kiegyelt növényeket cserepekbe is ültethetjük. Természetesen elhelyezhetjük őket ládában is, majd később átültethetjük a megfelelő edényekbe vagy a kertbe.

Öntözzük, de csak akkor, ha szükséges

Nyáron a rezeda sok vizet igényel. Ha a szárazság tartós, a virágágyásokat és az erkélyládákat jól öntözzük be. A növekedés és a virágzás beindulása után a cserépbe ültetett rezedát hetente egyszer locsoljuk meg az öntözővízhez adott tápanyagokkal.

Virágzás

A kerti rezeda júliustól őszig virágzik.

A virágszárat többször vágjuk le

Minél többször levágjuk a kerti rezeda virágszárait, annál jobban fejlődik a növény. Ne féljünk, hogy tönkretesszük ezzel, mert az egynyári rezeda élete késő ősszel amúgy is véget ér. Más nyári virágokkal együtt a kerti rezeda nagyon jól mutat a vázában, és kellemes illatot áraszt.

Az elmúlt években sikerült termeszteni nagy virágzatú rezedafajtákat, mint például a piros portokú ‘Grandiflora goliath’-ot és a piros virágú ‘Rubin’-t. Ha virágmagot vásárolunk, keressük a különböző fajtákból készített keveréket, ezekben a csomagokban ugyanis az újonnan nemesített rezedafajták magjai is megtalálhatók.

Kerti rezedával bekeríthetjük a virágágyást, de jól mutat cserépben vagy az erkélyen, illetve a teraszon elhelyezett ládákban is.

A rezeda igényei és gondozása

A kerti rezeda 35 cm-nél magasabbra nem nagyon nő meg, de gazdagon elágazik, különösen akkor, ha a virágzó hajtásokat többször is levágjuk.

Virág és illat

A kocsányon lévő virágfürtök kicsik, színük zöld, sárga vagy narancssárga lehet. A kerti rezeda illata még vágott virágként is nagyon intenzív.

Fény

A kerti rezeda szereti a napot, de a félárnyékot is elviseli.

Öntözés

A nyári hónapokban a kerti rezeda bőséges öntözést igényel, de ha a föld vízelvezető képessége nem jó, a növény megsínyli a sok vizet. A humuszban gazdag talajt hosszabb virágzási idővel hálálja meg.

Föld

A rezeda a tápanyagban gazdag, agyagos talajban fejlődik a legjobban. Átültetésre nincs szükség.

Szaporítás

A szaporítás csak magról történhet, a növényt minden évben újra kell vetnünk.