Kerti növények

Kerti dália (Dahlia x hortensis) bemutatása

A kerti dália az egyik legkedveltebb kerti virágunk. Nyár végétől késő őszig változatos színekben pompázik. Különböző virágformájú, alacsony, középmagas és magas növésű fajtáiból válogathatunk.

A dália régi kultúrnövény

A kerti dália az azték kultúra híres függőkertjeinek szigorúan őrzött dísze volt. Mexikóban tilos volt a fejedelmi kerteken kívül máshová is ültetni. Az első magok csak 1790 táján kerültek Spanyolországba, de száz évvel később már megszámlálhatatlanul sok nemesített változata terjed el az egész világon.

Dália fajták

A több ezer már meglévő nemesített dália faj és fajta évente újakkal bővül, szinte lehetetlen áttekinteni őket. A virágok színe a sziporkázóan élénkektől a visszafogott pasztellszíneken át a tiszta fehérig vagy mély sötétvörösig terjed. Minden fajta közös vonása a rövid, zömök gumó, a magas, nem túlságosan merev szár és a fogazott szélű, hegyes végű fénylő levelek.

A fészkesvirágzatúak családja

A dália is ebbe a családba tartozik. A virágzat közepén lévő csöves virágokat színes nyelves virágok övezik.

A kerti dália ültetése, nevelése

Májustól júniusig

Ha már nem fenyeget fagyveszély, a dália gumóit ültessük ki morzsalékos kerti földbe. Csak 5-10 cm vastag földdel takarjuk őket.

Júliustól szeptemberig

A növekedési időszakban rendszeresen öntözzük, két-három alkalommal pótoljuk a tápanyagokat, és a magasabbra növő fajták szárait karózzuk ki. A legalsó oldalhajtásokat folyamatosan vágjuk vissza, hogy csak a legerősebb hajtások fejlődhessenek. Így nagyobbak lesznek a virágok.

Októbertől decemberig

Ősszel az első fagyok beköszöntével a talajfelszín felett vágjuk vissza  a bokrokat, lazítsuk meg a földet a gumók körül, és óvatosan emeljük ki őket. Az időjárástól függően kint vagy a lakásban szárítsuk meg, mielőtt eltennék őket télire.

Januártól áprilisig

A gumók átteleltetésére az átlagos páratartalmú, 5-8 °C hőmérsékletű pince  a legalkalmasabb hely.

Kerti dália szaporítása

Ha a magvetés mellett döntünk, csak a szerencsében bízhatunk. A február-márciusban elvetett magokból csak júniusban lesznek virágzó növényeink – ha egyáltalán lesznek.

A gumók szétdarabolása viszont megéri a fáradságot. Már februárban ültessünk el egy jól fejlett gumót cserépbe, és öntözzük mérsékelten. Amint a hajtások elérik az 5-8 centiméteres hosszúságot, egy kis gumódarabbal együtt vágjuk le őket homokkal kevert virágföldbe. A cserepet fedjük le szellőzőnyílásokkal ellátott fóliával, öntözzük őket rendszeresen és biztosítsunk számukra 18 °C hőmérsékletet.

Kerti dália gondozása

A kerti dália magassága fajtától függően 30 cm és 2 m között változhat. Az alacsony fajták kompaktabbak, a magasabbra növők bokrosak.

Virágzás

A virágok nyártól az első éjszakai fagyok beálltáig csodálatos színekben és a legkülönbözőbb virágformákban pompáznak. Illatuk nincs.

Fény

A szép, egyenletes virágzás előfeltétele a napos, szélvédett hely.

Öntözés, tápanyag

Meleg nyári napokon akár kétszer-háromszor is adhatunk neki vizet, de csak a tövéhez öntsük. A nyár folyamán két-három alkalommal pótoljuk a tápanyagokat.

Föld

Általános, jó minőségű kerti földben, agyagos vagy homokos talajban egyaránt jól érzi magát.

Környezet

A kerti dáliát erkélyládában vagy dézsában is nevelhetjük, de erre elsősorban az alacsony növésű fajták alkalmasak. A középmagasra növők igen mutatósak nagyobb dézsába ültetve. A magasra növő fajták a kertbe valók, karózzuk ki őket.