Kerti növények

Harangvirág (Campanula) fajtái és gondozásuk

Az évelő harangvirágok kék árnyalatú virágai kedves nyári díszek. Az alacsony fajták fekvő hajtásaikkal, laza párnáikkal betakarítják a talajt, a magasabbak látványos erkélynövények lehetnek.

Harangvirág jellemzői

A Campanula nemzetség csaknem 300 fajt foglal magába, amelyek az északi félgömb nagy részén megtalálhatók. Főbb előfordulási területei a Földközi-tenger vidéke, a Balkán-félsziget és a Kaukázus. Elsősorban réteken és hegyi kaszálókon találkozhatunk velük, de vannak olyan fajok is, amelyek sziklák között vagy erdei aljnövényként élnek. Magasságuk igen változó, léteznek törpe növésűek, de elérhetik akár az egy métert is.

Harangvirág a szobában és az erkélyen

Néhány harangvirág faj lakásban és erkélyen egyaránt tartható. Ez főként  a tömött növekedésű, alacsony, kék, illetve fehér virágszínű fajokra és fajokra és fajtákra érvényes. Ilyenek a kárpáti harangvirág (campanula carpatica) és ennek a ‘Thor’ , a ‘Blaue Clips’ és a ‘Weisse Clips’ fajtái, továbbá a balkáni harangvirág (Campanula poscharskyana), sőt egy törpe faj is, a csüngő harangvirág (Campanula isophylla).

Legtöbbjüket már február-márciusban megtaláljuk a kertészek és a virágtermelők kínálatában. Később is megvásárolhatjuk, így májustól erkélyünket és teraszunkat is díszítheti. A legszebben ámpolnába ültetve mutat. A lakásban és a szabadban tartva egyaránt bőségesen öntözzük, havonta kétszer adjunk neki tápoldatot, mert csak így számíthatunk dús virágzásra.

Az alacsony harangvirágfajok sziklakertekben, kőfalak előtt. lépcsők és járólapok hézagaiban érvényesülnek a legjobban. A magasabbakat cserjék elé vagy azokkal társítva ültessük.

A harangvirág alapszíne kék

Kevés kivételtől eltekintve a harangvirág színe kék, a halvány égszínkéktől a sötét ibolyaszínig. Csaknem minden fajnak létezik fehér virágú változata is. Általában egyszerűen gondozhatóak, csak néhány alpesi faj érzékenyebb és több gondoskodást igényel.

Pompás társnövények

A harangvirág elsősorban ritka kék árnyalatú virágszíne miatt rendkívül vonzó. A magas fajtákat különösen hatásosan társíthatjuk virágágyba ültetett cickafarkkal (Achillea), szépecskével (Coreopsis), margitvirággal (Chrysanthemum), liliomokkal (Lilium) és díszpipaccsal (Papaver). A kis bokrot vagy szőnyeget alkotó fajok jól érvényesülnek más alacsony növények társaságában, ha sziklakertbe vagy csupasz kőfalak elé ültetjük őket.

Harangvirág fajok és fajták

Alacsony fajok napos sziklakertbe:

  • Kárpáti harangvirág (C. carpatica) ‘Blaue Clips’ fajtája, 25 cm, fehér vagy kék, virágzási ideje június-július.
  • Törpe harangvirág (C. cochleariifolia) 10 cm, ibolyakék, virágzási ideje június-augusztus.
kárpáti harangvirág (Campanula carpatica)
Törpe harangvirág (campanula cochleariifolia)

Alacsony fajok árnyékos sziklakertbe:

  • Garganói harangvirág (C. garganica) 15 cm, kék-fehér virágú, virágzási ideje június-augusztus.
  • Dalmát harangvirág (C. portenschlagiana) 15 cm,  virágzás június-augusztus.
Garganói harangvirág (campanula garganica)
Dalmát harangvirág (campanula portenschlagiana)

Magas fajok napos virágágyásokba:

  • Baracklevelű harangvirág (C. persicifolia) 80 cm, kék és fehér virágzat, virágzási ideje június-augusztus.
Baracklevelű harangvirág (Campanula persicifolia)

Magas fajok árnyékos virágágyásokba:

  • Csomós harangvirág (C. glomerata) 60 cm, virága ibolyakék, fehér, virágzás június-július.
Csomós harangvirág (Campanula glomerata)

Vágott virág:

  • Széleslevelű harangvirág (C. latifolia) 100 cm, virága kék, fehér, virágzási ideje június-július.
Széleslevelű harangvirág (campanula latifolia)

Harangvirág gondozása

Vannak alacsony, 10-25 cm magas harangvirág fajok, amelyek párnaszerűen vagy bokrosan nőnek, illetve magas, fajtól függően 60-80-100 cm-re is növő változatok.

Csak az elvirágzott részeket vágjuk le. A magas növekedésű fajokat vágott virágként vázába is tehetjük.

A zárt, harang alakú virágok a kék árnyalataiban pompáznak, de lehetnek fehérek is. Ennek a sokoldalú növénynek léteznek közvetlen napfényt kedvelő, fél- vagy teljes árnyékot eltűrő fajai is. Csak ültetés után öntözzük meg bőségesen, később azonban tartsuk a földet inkább szárazabban. Szerves- vagy ásványi tápanyagokat tavasszal, kihajtás előtt adjunk neki. Tápanyagokban és humuszban gazdag talajba ültessük. Átültetnünk nem szükséges.

Harangvirág szaporítása

Általában tőosztással és dugványozással szaporíthatjuk, de tavaszi magvetése is egyszerű. A magok gyorsan kikelnek.