Kerti ötletek

Kerti szerszámok kiválasztása

Bár drágábbak, a jó minőségű, tartós szerszámokkal könnyebben végezhető a kerti munka.

Alapfelszerelés

A kerti talajmunkákhoz ásóból, ásóvillából és gereblyéből álló alapkészlet szükséges. Talajlazításhoz való a saraboló, a kultivátor vagy a kapa, ültetéskor az ültetőkanál és az ültetőfa lehet a segítségünkre. Sok kiegészítő eszköz kapható, amelyet bizonyos adottságú talajfajtákhoz (pl. csákánykapa kötött, köves talajhoz) vagy különleges munkákhoz (pl. gyomkiszúró a karógyökerű gyomnövényekhez) használhatunk.

A szerszámokat a kerti szükségletek, a minőség és a kivitelezés alapján válasszuk ki. Vegyük figyelembe, milyen gyakran használunk egy adott szerszámot. A gyakran használatosak esetében, mint az ásó, a kapa vagy a gereblye, válasszunk kiváló minőségű eszközt, amely bírja a fokozott igénybevételt; például rozsdamentes nemesacélból készült. A ritkábban használt szerszámoknak nem kell a legjobb minőségűnek lenniük.

A jól elkészített szerszámok egy fémrészből állnak, amely hosszú szárral vagy „mandzsettával” kapcsolódik a nyélhez.. Az ilyen szerszámok nyelét könnyű cserélni.

Kiválasztás és vásárlás

Munka közben fontos a helyes testtartás: mindig egyenes háttal dolgozzunk. Olyan szerszámokat válasszunk,  amelyek nyele megfelelő hosszúságú, magasságunkhoz és testi erőnkhöz való.

Sok szerszám különleges kivitelben is kapható: könnyű és kényelmes női ásó, teleszkópos nyelű szerszámok vagy olyan kombirendszerek, amelyeknél egy nyélre különböző szerszámokat rakhatunk fel.

TIPP: Néhány ritkán használatos eszközt kölcsönözhetünk is, például gyephengert, motoros fűrészt vagy szecskavágót. Esetleg a szomszédunkkal közösen vásároljunk szerszámot.

Kertiszerszám alapkészlet

Szeszám

Ismertetés és alkalmazás

Ásóvilla

négy lapos fogú villa; nyelén T alakú fogantyú; talaj lazítsására, növények kiemelésére és szétosztására, gyökérzöldség betakarítására.

Ásó

lapos, négyszögletes fémlap; nyelén T alakú fogantyú; univerzális szerszám ásáshoz, talajkimetszéshez, ültetéshez; elsősorban kötött  talajnál fontos.

Lapát

gömbölyített, hegyes végú fémlap; külömnböző hosszúságú nyél; föld, homok, cement, kavics vagy talajtakaró anyag felemelésére és szállítására.

Csákánykapa

egyik oldalán lapos, a másikon hegyes szerszám; nehéz fanyél; kemény, köves talaj feltörésére, gyökerek és kövek kiásására.

Kapa

különböző formájú fémlap, többnyire keskeny, hosszú, éles peremű; hosszú fanyél; gyomírtásra és talajlazításra.

Duplakapa

egyik oldalán fémlap, a másikon több fog; hosszú nyél: gyomírtásra, sorok közötti talajlazításra; szűk helíen ideális.

Spárga- és gyomkiszúró

lapos, késhez hasonló lap; rövid fanyél; spárga betakarítására és pongyola pitypang vagy más karógyökerű gyomnövény kiásására.

Kézi kultivátor

három-négy hegyes, görbe fog; rövid fém- vagy fanyél; trágya beforgatására, szűk helyen vagy dézsában gyomirtásra.

Saraboló

egyetlen nagy, ívelt fémfog; hosszú nyél; könnyű, humuszos talaj lazítására és trágya beforgatására.

Metszőolló

kétpengéjű, vagy egy penge és egy üllő alkotja; a nyelén műanyag bevonat van; évelők és nyári virágok visszavágásához, cserjék nem túl vastag ágaihoz.

Kultivátor

három-öt kerek ívű fémfog, lándzsa alakú "lábakkal"; hosszú fanyél; talaj lazítására és megminkálásra, valamint gyomírtásra.

Kerti gereblye

egy sor rövid acélfog, hosszú fa- vagy alumíniumnyél; vetés vagy ültetés előtt a föld szétmorzsolására és elsímítására, vagy kerti hulladék összegereblyézésére.

Lombseprű

legyező alakban elrendezett fémfogak; hosszú fa- vagy aluminumnyél; levelek, könnyű hulladék vagy fűnyiradék összegereblyézésére.

Ültetőkanál

ívelt és csúcsos fémlap; rövid műanyag- vagy fanyél; legjobb, ha egyetlen fémdarabból készült; el- és átültetéshez.

Kerti szerszámok használata

Hogy kíméljük a hátunkat, ásáskor, kapáláskor vagy gereblyézéskor mindig egyenesen álljunk. Testsúlyunk egyenletesen terhelje mindkét lábunkat.

Térdben hajlítsuk be a lábunkat, ha ásóvillával vagy lapáttal emelünk valamit. Szerszámmal ne emeljünk túl nehezet.

Ügyeljünk arra, hogy minden szerszám megfeleljen a testmagasságunknak. A csákányt úgy használjuk, hogy a szerszám súlya nekünk dolgozzon.

A használaton kívül szerszámokat tegyük el, hogy megelőzzük a sérüléseket. Praktikusak a kis szerszámoknak való zsebek.

Szerszámok karbantartása

Használat után tisztítsuk le a szerszámokról a földet, füvet vagy piszkot. A pengét és a nyelet tisztítsuk és szárítsuk meg.

A fémfelületeket használat után töröljük le olajos ronggyal. A rozsdát smirglizzük le, a felületet olajozzuk be.

Télen száraz, védett helyen tároljuk a szerszámokat. Elrakás előtt olajozzuk be a nyeleket, tisztítsuk meg a fémfelületeket és élezzük meg a pengéket.