Kerti ötletek

Ezekre figyelj vetőmag vásárlásakor!

Lassan elkezdődik a vetési szezon. A kertészkedők  számára fontos, hogy tisztában legyenek milyen információk szerepelnek a termékek csomagolásain, és ezek mit jelentenek. Ebben próbálok most segíteni.

Vetőmag csomagolásán feltüntetett adatok

A kereskedelmi forgalomban kapható, kettős csomagolású (egymásba helyezett két tasak) vetőmagok esetében jellemző, hogy az eredeti, sértetlen csomagolásban hosszú ideig, olykor a csomagoláson feltüntetett lejárati időn túl is megőrzik minőségüket. Ez a megállapítás természetesen nem vonatkozik az már felnyitott csomagokra.

A vetőmag csomagolásán megtalálható a bevizsgálás, ellenőrzés időpontja, ill. a garantált csírázási időszak vége, ameddig a csírázás szavatolt. Néhány fűfaj esetében ez akár 3-4 év is lehet, míg bizonyos salátatípusoknál ez az időtartam csak egy termesztési időszakra korlátozódik.

A vetőmag eredetének ismerete kulcsfontosságú. Ha az eredeti éghajlat jelentősen eltér a miénktől, csökkenhet a sikeres növekedés esélye. Az angolperje például hűvösebb, nedvesebb környezetből származik, így több figyelmet igényel. Nem magyarországi eredetű vetőmagok esetén általában nehezebb a gondozás.

Azonban gyakran a helyi magok használata kínál előnyöket, még ha azok csírázása lassabb is lehet, mint a külföldi változatoké. Ez alól kivételt képezhet a fóliasátor vagy a télikert. A magok mennyiségét ideális esetben darabszámban adják meg, mivel ez több információt közvetít, mint a súly. Egy csomag mag gyakran elegendő 1-2 négyzetméter terület beültetéséhez vagy egy család zöldségigényének kielégítéséhez. A magok pontos számát magkatalógusokból lehet megtudni.

A piktogramok is fontos információforrások, amelyek a vetés, virágzás és a termés érési idejét jelölik. Amennyiben ezek nincsenek feltüntetve, a vetőmag mégis értékesíthető a vetési időszakon kívül is, például az árvácskát augusztusban kell elvetni.

Szabadföldi vetéshez magszalag formájában is kaphatók egynyári dísz- és zöldségnövények. A magszalagot egyszerűen a talajra kell helyezni, földdel betakarni, öntözni, és néhány hét múlva a magoncok a megfelelő tőtávolságban kezdenek nőni.