Kerti ötletek

Talajjavítás házilag, természetes módszerekkel

A szerves adalékanyagok javítják a talajszerkezetet, és biztosítják a növényeknek a tápanyagot.

Milyen a jó talaj?

Egy marék egészséges kerti földben több élőlény nyüzsög, mint ahány ember a Földön él. Ezek a talajban lakó élőlények biztosítják a talaj termékenységét. Minél jobb körülmények között élnek, annál termékenyebb lesz a föld. A talaj élőlényeinek levegőre, vízre és szerves anyagokból álló táplálékra van szükségük, amelyet a talaj ásványi alkotórészeivel egyesítve felvehető tápanyagként választanak ki.

Ha a talajt hosszú ideig trágyázzák szintetikus trágyával (műtrágyával), kipusztul belőle az élet. A művi módon tenyésző növények gyakran fogékonnyá válnak a betegségekre és a kártevőkre.

Milyen a rossz talaj?

A gyenge minőségű talajt javítani kell. Ilyen például a túltrágyázott, élőlényekben szegény talaj aiolt talaj), a talajban zajló életet nélkülöző és szerves anyagokat alig tartalmazó
kötött talaj (agyagos és tömör vályogtalaj). Ugyancsak rossz minőségű az összetömörödött talaj – például építkezés után -, a szerves anyagokban és tápanyagokban szegény homoktalaj , amely nem tudja megkötni a vizet, valamint a gyakran tápanyaghiányos, nedves és savanyú láptalaj.

Talajjavítás

Először is ismerjük meg kertünk talaját. Néhány kapavágás után nézzük meg, találunk e földigilisztát. A földigiliszta jelenléte ugyanis a talajban zajló élet elevenségére utal. A tápanyagtartalmat és a pH-értéket talajteszttel határozhatjuk meg. Küldhetünk talajmintát az illetékes talajvizsgáló intézetbe is. Szerves talajjavítók (komposzt) és természetes ásványi anyagok (homok bazaltőrlemény és kalcium-karbonát) hozzáadásával idővel minden rossz minőségű talaj javítható. Fontos, hogy a talajt rendszeresen szellőztessük lazítással vagy forgatással.

TIPP: A nedves talajt nehéz megmunkálni, és a talajjavító anyagokat sem lehet megfelelően beledolgozni. Ha mégis nedvesen munkáljuk meg, fennáll a veszély, hogy eltömődnek benne a levegőt és a vizet vezető hajszálcsövek. Ezért csak akkor lássunk munkához, ha a talaj eléggé kiszáradt, tehát morzsolni tudjuk.

Ismert talajjavító anyagok

Komposzt: sötét színű, tartalmas, morzsalékos szerves anyag; táphumusz. Serkenti a talajéletet és javítja a talaj minőségét.

Homok: durva folyami homok; kicsit durvább, mint a tengeri vagy a bányahomok. Javítja az áteresztőképességet, lazítja az agyagos és a vályogtalajt.

Tőzeg: egyszerű és olcsó talajjavító. Fellazítja a nehéz, kötött talajt, javítja a könnyű talaj vízfelvevő-képességét.

Komposztált trágya: sötét színű, dús szerkezetű; készen kapható; könnyen beleforgatható  a talajba. Magas nitrogéntartalom; javítja az áteresztőképességét., megköti a nedvességet a talajban.

Mész (kalcium-karbonát, algamész): természetes, krétafehér por; légy hatású anyag. Megkönnyíti a növények tápanyagfelvételét, serkenti a talajéletet, morzsalékossá teszi a talajt.

Agyagásvány por, bazaltőrlemény: agyagtartalmú kőpor; szakboltokban kapható; nyomelemekben gazdag. Homokos talajhoz ideális; javítja a víztartó-lépességet, serkenti a talajban zajló életet.

Levélkomposzt: komposztált levelek keveréke; lehullott levelekből könnyen előállítható. Magas nitrogén- és kálium-tartalom; morzsalékossá és termékennyé teszi a talajt.

Új, nagy területű ágyások talajjavítása

1. Ásás előtt néhány napig alaposan öntözzük a kertet. Kötött vagy először művelt talajon ez különösen fontos.

2. Úgy vezessük a talajmarót, hogy párhuzamos barázdák keletkezzenek. Ha nehéz feltörni a talajt, ismételjük meg a műveletet.

3. A talajjavító anyagokat (itt: mész és komposzt) lehetőleg egyenletesen terítsük a teljes felületet.

4. Alaposan dolgozzuk a talajba a talajjavító anyagokat, hogy jól elkeveredjenek a földdel.

5. Egyengessük el gereblyével a talaj felületét. Öntözzünk alaposan, hogy a föld ülepedjen. Két hét múlva hozzáláthatunk az ültetéshez.

Az őszi fűnyíráskor keletkező. avartörmelékkel kevert fűnyiradék kiváló talajjavító anyag. Forgassuk bele az ágyásba ezt a keveréket. vagy terítsük a földre késő ősszel. Lazítja a talajt. és felszabadítja benne a tápanyagokat.

Beültetett ágyások talajjavítása

1. 5 – 7,5 cm mélyen ásóvillával óvatosan lazítsuk fel a földet a növény körül. A nagyobb rögöket morzsoljuk szét.

2. Kézzel egyenletesen terítsük szét a földön a talajjavító anyagot.

3. Gereblyével dolgozzuk a talajba a segédanyagokat. Apró lyukú öntözőrózsával alaposan öntözzük meg.