Kerti növények

Keserűfű (Persicaria)

A keserűfű kecses füzérei a szárazföldön és a vízen egyaránt örömteli látványt nyújtanak.

Keserűfű jellemzői

A keserűfüvek a Polygonum nemzetségéhez mintegy 150 faj tartozik, amelyek között sok az erősen burjánzó. Nevüket a leveles hajtásokban lévő keserű ízű cseranyagok miatt kapták.

Örökzöld keserűfű

Az örökzöld keserűfű (Polygonum affine) tarka virágai nyitáskor fehéresek, később sötét rózsaszínre változnak. Az évelő, gyepalkotó talajtakaró növényen lándzsa alakú levelek fejlődnek. Az enyhén nyirkos talajt és a félárnyékot kedveli. Virágai júniustól októberig nyílnak a 15-30 cm magas szárakon. Az alapfaj mellett néhány változata is létezik, például a mélyrózsaszín, karcsú kalászokat hozó ‘Darjeeling Red’, a ‘Lowndes Variety’ néven is említett vastag, élénk rózsaszín kalászú ‘Donald Lowndes’ és az erőteljes növekedésű, halvány rózsa-szín ‘Superbum’.

Szárölelő keserűfű

A szárölelő keserűfű (Polygonum amplexicaule) nyirkos talajon fejlődő, ősszel virágzó, magas faj. Karcsú, piros virágfüzérei 80-12cm hosszú szárakon nyílnak. Nagyméretű, lándzsa alakú, egymástól nagy távolságra álló leveleinek töve körülöleli a szárat. Késő nyáron és ősszel – augusztustól októberig – a levelek sárgára színeződnek, és így új színösszeállítást hoznak létre az élénkpiros virágokkal. Ismert fajtái az élénk borvörös ‘Speciosum’ vagy ‘Firetail’, a fehér ‘Album’ és a rózsaszín ‘Atropurpureum’.

szárölelő keserűfű (Polygonum amplexicaule)
szárölelő keserűfű (Polygonum amplexicaule)

Kígyógyökerű keserűfű

A kígyógyökerű keserűfű (Polygonum bistorta) nyirkos területekről származó, nálunk is honos évelő. Rózsaszín virágai májustól júliusig díszlenek 50-90 cm magas szárakon. Az erősen burjánzó növénynek mindenképpen nyirkos talajra van szüksége. Különösen nagy virágokat hoz a ‘Superbtun’ fajta.

Vidrakeserűfű

A vidrakeserűfű (Polygonum ampbibium) burjánzó, úszóleveles növény, amely a 30-100 cm közötti vízállást kedveli. Akár 20 cm hosszúra is megnövő úszólevelei ráfekszenek a vízre. Fölöttük, mintegy 15 cm magasan egész nyáron, júniustól szeptemberig láthatóak a kisméretű, rózsaszín virágfüzérek. A növényhez csak kesztyűben érjünk hozzá, mert levelei bőrirritáló anyagokat tartalmaznak.

Keserűfű ültetése

Az örökzöld keserűfüvet ültethetjük rézsűbe talajtakarónak, szegélynövénynek, évelőágyások előterébe vagy nem túl száraz talajú szikla-kertbe. A szárölelő keserűfű jól illik évelő szegélyágyásba és tópartra. A kigyógyökerű keserűfű természetes kertekben hamar elvadul. Erős burjánzása kisebb kertekben kényelmetlenséget okozhat. A vidrakeserűfű kiválóan alkalmas a kerti tó szépítésére.

Ültetés lépései

Ültetési idő: tavasz vagy ősz.

1. Ásóvitlával mélyen lazítsuk fel a talajt, és dolgozzunk bele bőven komposztot.

2. Ássunk a gyökérlabdánál nagyobb ültetőgödröket. A magas fajokat 60, az alacsonyakat 30 cm-es tőtávolsággal ültessük.

3. A földlabda kiemeléséhez egyik kézzel a növény tövét, a másikkal a felfordított cserép alját fogjuk meg, és ütögessük egy kemény felülethez.

4. Helyezzük a növényt a gödörbe, és nyomkodjuk le a földet a gyökérlabda körül. Alaposan öntözzük meg.

A vidrakeserűfű 30-100 cm mély vízben fejlődik a legjobban. A növényt közvetlenül is elültethetjük a tó aljára, de mérsékelhetjük a burjánzást, ha a rizómát rácsos kosárba ültetve süllyesztjük a tóba. Négyzetméterenként egy növényt számítsunk.

Keserűfű gondozása

A keserűfű egy évelő növény. Virágzási időszaka fajtától függően májustól októberig. Közvetlen napfény vagy félárnyékos helyen tenyészik, mivel egyaránt jól fejlődik a tűző napon és félárnyékban. Nyirkos, tápanyagban gazdag talajt kíván. Ültetés előtt dolgozzunk bele sok komposztot, mert a növények a humuszos talajt kedvelik.

Tavasz – ültetés és trágyázás

Az ágyásnövények és a vidrakeserűfű kedvező ültetési ideje. A burjánzó bokrokat vágjuk kisebbre vagy osszuk részekre. Terítsünk komplex műtrágyát a korábban ültetett növények töve köré, és lazán dolgozzuk bele a talajba.

Nyár – gondozás

Virágzás előtt még egyszer trágyázzunk. Száraz időben öntözzünk hetente egy-két alkalommal. A fiatal növények különösen érzékenyek a kiszáradásra.

Ősz – ültetés és visszavágás

Az ágyásnövények kedvező ültetési ideje enyhe éghajlaton. A nagy, burjánzó bokrokat most szétoszthatjuk. A korábban ültetett évelőket a fagy beállta előtt vágjuk vissza és takarjuk be komposzttal.

Kártevők és betegségek

A keserűfüvet ritkán támadják meg betegségek vagy kártevők, de az új hajtásokon megjelenhetnek a levéltetvek. Vízsugárral mossuk le az apró, zöld, sárga vagy szürke rovarokat, vagy permetezzük a növényt kenőszappan-spiritusz-oldattal.