Kerti növények

Szarvacskás árvácska (viola cornuta)

Az egyszerűen gondozható szarvacskás ibolya hosszú virágzásával szerez örömet.

Jellemzői

A szarvacskás árvácska (viola cornuta) rövid életű évelő, gyakran önszaporító. Virágai fehér, sárga, narancssárga, barnásvörös, kék, lila színben nyílnak, de vannak többszínű, szép mintázatú fajták is. A szarvacskás árvácska tiszta faja a kertekben ritkábban látható. Lila virágai íves szárakon nyílnak, magassága 25 cm.

A hibrid szarvacskás árvácska (Viola cornuta x) hatalmas fajtaválasztéka kapható. E hibridek a szarvacskás ibolya és a vékonyka árvácska (Viola gracilis) vagy a kerti árvácska keresztezéséből jöttek létre. Egyes fajták magról szaporíthatók. Van köztük néhány úgynevezett maghű fajta, amely ugyanolyan utódokat hoz létre; másoknál a magoncok kinézete eltér a szülőkétől. A magról nem nevelhető fajták tőosztással vagy dugványról szaporíthatók.

A nagyvirágú fajták virágai a kerti árvácskára hasonlítanak. Bevált fajták: ‘White Perfection’ (hófehér), ‘Blau-licht’ (sötétkék), ‘Molly Sanderson’ (majdnem fekete), ‘Blaue Schönheit’ (kék), ‘Altona’ (krémszínű) és ‘Bouillon’ (citromsárga). Magról szaporíthatók: ‘Admiration’ (sötétkék), ‘Yellow Prince’ (sárga), ‘Chantreyland’ (narancsszínű),’Rubin’ (sötét borvörös), ‘Cuty’ (fehér, sötétlila felső-ajakkal) vagy ‘Gustav Wermig’ (ibolyakék).

A kisvirágú fajták apró, csupán 2,5 cm-es virágait egyre többen kedvelik. Ajánlható fajták: ‘King Henry’ (sötétlila) ‘Jewel Maroon and Yellow’ (aranysárga pirosas-barnával), ‘Yellow Frost’ (krémszínű, sárga és világoskék),’Purple Duet’ (világoslila lilával),’Lavender Ice’ (lila, világos felsőajakkal), ‘Blueberry Cream’ (világoskék, közepe krémszínű), ‘Blackberry Cream’ (lila, közepe krémszínű), valamint a ‘Princess’- sorozat különböző színekben.

Szarvacskás árvácska (viola cornuta)
Szarvacskás árvácska (viola cornuta)

Ültetése

A szarvacskás árvácskát szinte bárhova ültethetjük a kertben. Virágágyban az alacsony növényeket ültessük az előtérbe. Sziklakertben elsősorban a kisvirágú hibridek elbűvölők. Út mentén vagy előkertben barátságos benyomást keltenek, és nem igényelnek sok gondozást. Fák alatt vagy bokrok előtt a fehér vagy pasztellszínű fajták adnak világos színfoltokat. Dézsában egész nyáron díszítik az erkélyt vagy a teraszt.

Ültetés: tavasszal.

1. Ásóval válasszunk le egy részt a gyepből. A talajt legkevesebb 20 cm mélyen ássuk fel.

2. Az új ágyáson bőségesen terítsünk szét komposztot és összetett műtrágyát, majd dolgozzuk bele a földbe. Gereblyézzük simára.

3. Ültetőkanállal 15-20 cm-es távolságban ássunk 10 cm mély lyukakat. A palántákat nyomjuk ki a tálcából.

4. A gyökereket lazítsuk meg. Az árvácskákat helyezzük el talajszintben. A palánták körül nyomkodjuk le a földet.

5. Alaposan locsoljuk meg. A növények közé terítsünk szerves talajtakaró anyagot.

Gondozása

A szarvacskás árvácska egyszerűen gondozható évelő növény. Májustól októberig virágzik. Napfényes vagy  félárnyékos helyen is tenyészik. Napon virágzik a leggazdagabban. Meleg éghajlaton inkább félárnyékba ültessük. Jó vízáteresztő talajt kíván. Dolgozzunk a talajba komposztot, hogy nyirkos maradjon és tápanyagban gazdag legyen.

Tavasz – vetés és üttetés

Egyes fajokat magról nevelhetünk: februártól vessük el a lakásban. Fedjük be 3 mm vastagon földdel. Tegyünk a cserepekre kartonlapot vagy nedves újságpapírt, mert a magok csak sötétben csíráznak. Áprilistól kiültethetjük a palántákat az ágyásba.

Nyár – gondozás

Tartsuk egyenletesen nyirkosan a szarvacskás árvácskát. Csak így virágzik gazdagon és így lesz ellenálló a levéltetvekkel szemben.

Ősz – védelem

Október végén terítsünk komposztot a növények köré. Védjük az ibolyát a fagytál, takarjuk be avarral vagy gallyakkal.

Kártevők és betegségek

Ha bakteriózis támadja meg, elsősorban ősszel és tavasszal elhalványodnak a hajtáscsúcsok és elsatnyulnak a levelek. A bimbók rothadhatnak, a szárakon és a leve-leken sötét foltok vagy csíkok jelentkezhetnek. A fertőzött növényt azonnal távolítsuk el.