Hagymás virágok

Dália (Dahlia)

Nyár elejétől egészen a fagyok beálltáig gyönyörködhetünk e pompás virágokban.

Dália jellemzői

A dáliák virágainak lenyűgözően sok alak- és színváltozata létezik. Egyre újabb fajták jelennek meg a piacon. A kék kivételével minden elképzelhető szín megtalálható. A virágok magassága szintén változó. A legkisebb dáliafajták csak 15 cm-re nőnek, a legnagyobbak elérik a tekintélyes, 160 cm-es magasságot is.

A dáliákat virágformájuk alapján három csoportba soroljuk: vannak egyszerű, félig telt és telt virágúak. Az egyszerű virágú dáliákhoz tartoznak a különböző mignon-dáliák. Ismertetőjegyük, hogy viráguk közepe sárga, és a rendszerint élénk színű virágszirmok egyszerű koszorút alkotnak. A félig telt virágú dáliák csoportjába olyan szépségek tartoznak, mint a pünkösdi rózsavirágú és a szellőrózsa-virágú dáliák, valamint a galléros dália.

dália virágok

A legnagyobb választékot és a legpompásabb virágzatokat a telt virágú dáliák kínálják. Ezek közé tartoznak a kedvelt nagyvirágú kaktusz- és díszdáliák, a szép, gömbölyű pompon- és labdavirágú dália, valamint az egzotikus hatású orchideavirágú dáliák, amelyeket tengericsillag- vagy zsiráfdáliának is neveznek.

A dáliák kiválóan alkalmasak vágott virágnak. Vázában sokáig tartanak, ha enyhén nyíló bimbóval szedjük le őket.

Dália ültetése

A dália egyfolytában virágzik nyár elejétől az első Őszi fagyokig, ha elegendő tápanyaggal látjuk el. Csak tápanyagban szegény vagy túláztatott talajban hoz kevesebb virágot.

Trágyázáskor azonban oda kell figyelnünk néhány dologra. Az érett komposztot ültetés előtt forgassuk bele a talajba. Legjobb, ha bimbóképződéskor és szükség szerint a virágzás idején is magas káliumtartalmú tápoldattal trágyázzuk. A nitrogénalapú trágyák használata nem ajánlott, mivel túlzott és sok erőt felemésztő lombképződést okoznak.

A dália virágágyásban és szegélynövényként egyaránt csoportosan ültetve mutat a legjobban. Ha több dáliafajtát ültetünk, ügyeljünk a színharmóniára, hogy elkerüljük a rikító, harsány színhatást. Számos dáliafajtát nevelhetünk virágládában vagy dézsában is. Fontos a rendszeres öntözés, de vigyázzunk, hogy ne maradjon pangó víz. Hetente egy alkalommal kapjon a növény káliumalapú trágyát.

Ültetés lépései

1. Javítsuk a talajt ültetés előtt érett komposzttal és néhány marék szaruforgáccsal.

2. A magas dáliáknak szánt támasztékot még ültetés előtt le kell helyeznünk a földbe, nehogy megsértsük a gumókat.

3. A gumót olyan mélyre ültessük. hogy a rügyfakadás helyét – a koronát  – 5 cm vastag földréteg fedje. Öntözzük meg alaposan.

4. Óvjuk a csigáktól a rügyező dáliákat. Szórjunk a növény köré faforgácsot vagy fakéreg talajárnyékolót.

5 Az első fagy után ássuk ki a gumókat. Vágjuk le róluk a leveleket és a virágokat. Minden gumón maradjanak hajtások.

A gumókat fagymentes helyen, tőzegbe vagy homokba ágyazva tároljuk.

Dália gondozása

A dáliák egyszerűen gondozható hagymás növények. Júliustól októberig virágoznak, vágott virágnak is alkalmas. A dália napos, levegős, szélvédett helyen virágzik a legszebben. Vízáteresztő talaj. Legyen a talaj tápanyagban gazdag. A dália nem virágzik szépen sovány, tömör vagy nedves talajban.

Kora tavasz – ültetés

Ne ültessük el május közepe előtt, mert érzékeny a fagyra. Alaposan készítsük el a talajt.

Tavasz és nyár – gondozás

A növekedési időszakban biztosítsunk a növénynek egyenletes nedvességet. Folyékony, kálium-alapú táppal trágyázzuk, amikor bimbózni kezd. Az elhervadt virágokat rendszeresen távolítsuk el, így a dália dúsabban virágzik.

Ősz – teleltetés

Az első őszi fagyok beköszöntével szedjük fel a gumókat és vágjuk le róluk a leveleket. Tegyük őket ládába, tőzeg- vagy homokrétegre. Tároljuk a ládát fagymentes, száraz helyen.

Kártevők és betegségek

A dáliát gyakran megtámadják a levéltetvek. Rendszeresen ellenőrizzük a virágot, és permetezzük be időben folyékony kenőszappan oldatával. Oldjunk fel 30 g folyékony kenőszappant 1L meleg vízben, és adjunk hozzá egy kevés denaturált szeszt.