Kerti növények

Kétszínű tarkalevél – érdekes trópusi növény

A kétszínű tarkalevél a legszínpompásabb levéldísznövények közé tartozik, amit finom levélrajzolatú, csodálatos színkombinációjú fajtái bizonyítanak. Állandó meleget, sok fényt és magas páratartalmat igényel.

Jellemzői

A kétszínű tarkalevél (Caladium bicolor) szép, változatos levélszínű dísznövény. Brazília őserdeiben őshonos. A sok ismert faj közül csak néhány jutott el hozzánk, amelyekből különféle színű, mutatós, terebélyes fajtákat nemesítettek.

Sajnos még a világos, meleg ablakban tartva is csak ritkán gyönyörködhetünk hosszabb ideig a foltos vagy márványrajzolatú levelek színpompájának eredeti tisztaságában és szépségében. Minél sötétebb helyen tartjuk, annál hamarabb tűnnek el a leveleken lévő rajzolatok. A frissen vágott szív vagy nyíl alakú levelek nagyon tartósak, ezért a virágkötészet kedvelt alapanyagai.

A kétszínű tarkalevél állandó meleget (nyáron 20-25 °C-ot), folyamatosan magas páratartalmat és az átteleléshez megfelelő körülményeket (18-19 °C-ot) igényel. Ha minden igyekezetünk ellenére sem sikerül elérnünk, hogy a növény a tél folyamán, illetve a gumó februárban új hajtások hozzon, legjobb, ha megválunk tőle, és tavasszal új, dús növényt vásárolunk.

Kétszínű tarkalevél gondozása

Nyár

Június—augusztus folyamán a gyökérgumókból hosszúszárú levelek hajtanak ki. Tartsuk a levegő hőmérsékletét állandóan 20 °C felett. és folyamatosan gondoskodjunk magas páratartalomról. Miközben párásítjuk a helyiség levegőjét. figyeljünk arra. hogy soha ne kerüljön víz a levelekre. Öntözzük a növényt hetente kétszer-háromszor, és kéthetente gondoskodjunk tápanyag-utánpótlásról (csak júliusig).

Ősz

Szeptembertől novemberig a levelek fokozatosan elszáradnak. Ekkor öntözzük ritkábban a növényt, majd az elszáradt levelek levágása után szüneteltessük az öntözést.

Tél

Decembertől február végéig tartsuk szárazon a cserépben lévő gumó földjét, és tartsuk 18-19 °C-os hőmérsékleten.

Tavasz

Amennyire lehetséges, távolítsuk el a gumóra tapadt földet, de közben ügyeljünk arra, hogy a gyökérzet ne sérüljön meg. Tegyük a gumót friss virágfölddel töltött cserépbe. Először alaposan, majd a levelek kialakulásáig egyre kevésbé öntözzük. A nagyobb példányok megtisztított gumóját éles késsel szét is darabolhatjuk, de figyeljünk arra, hogy minden gumórészen legalább egy hajtás-kezdemény legyen.

A levágott gumódarabokat mély szaporítóládába ültessük el. A láda aljára először a megfelelő vízelvezető réteg, majd virágföld kerüljön, a tetejére egy réteg homokot szórjunk. A gumódarabokat nyomjuk óvatosan a homokba. A hőmérsékletet tartsuk 20 °C fölött. Azt a helyiséget. ahol a ládát tartjuk, minden nap szellőztessük. Ha megindul a növekedés, ültessük a kis növényeket külön cserepekbe.

Kétszínű tarkalevél (Caladium bicolor)
Kétszínű tarkalevél (Caladium bicolor)

Kártevők és betegségek

Ha a levelek lankadnak, barnul a szegélyük és felpöndörödnek, túl hideg helyen áll a növény.

Huzat vagy alacsony páratartalom hatására a levelek elhervadnak és elszáradnak. Állítsuk a cserepet kavicsokkal, apró kövekkel teli nagyobb tálba, és öntözzük gyakrabban alulról. Ha penészessé, szürkés színűvé, puha tapintásúvá válnak a levelek, túl sok vizet kap a növény.

Levéltetű fertőzés esetén zuhany alatt öblítsük le a leveleket, majd kezeljük a növényt rovarirtó szerrel.