Kerti növények

Vörösbegyvirág (Nemesia)

A rövid életű vörösbegyvirág nyáron tarka virágtengerré változtatja a kertet. Nagy dézsába ültetve az erkélyen vagy a teraszon is tarthatjuk. Ha elvirágzás után visszavágjuk, másodszor is nyílik.

Tarka virágözön

A vörösbegyvirágot sok, általunk is jól ismert egynyári virághoz hasonlóan nem csak a kertben, hanem erkélyládákban vagy nagyobb virágcserepekben is nevelhetjük. Így akkor is többféle növényből álló virágtengert varázsolhatunk az erkélyünkre, ha nincs kertünk.

Viszonylag későn, június végén virágzik, ezért ha azt szeretnénk, hogy folyamatosan nyíljon valamelyik növényünk, korábban virágzó egynyáriakat is ültessünk mellé.

Másodvirágzás

A növény a kései virágzást másodvirágzással kárpótolja, ha az első virágok elhervadását követően a hajtásokat erősen visszavágjuk. Aligha van olyan nyári virág, amely változatosabb színekben pompázik: Az egyszerű fehér mellett a sárga és a piros szín összes árnyalata jelen van, még a feltűnő ibolyaszín sem hiányzik.

A kereskedelemben kapható magvakat általában színkeverékként árulják. Jól ismertek a nagyvirágú ‘Karneval’ keverék és Triumph fajtacsoportba tartozó alacsony növésű fajták. Ezek nem nőnek 20 cm-nél nagyobbra, így erkélyládákban és kisebb cserepekben is nevelhetjük.

Leggyakrabban azonban különböző hibridekkel találkozhatunk, amelyeket két faj, a felálló növekedésű Nemesia strumosa és a tarka Nemesia versicolor keresztezésével nemesítettek.

A vörösbegyvirág gondozása

A vörösbegyvirág elágazó növekedésű, fajtól és fajtától függően 20-60 cm magasra nő. Többnyire felálló szárú, csak a nagyon hosszú hajtások lógnak le az erkélyláda szélén.

Elhelyezés

A vörösbegyvirág egynyári, kerti virág. Szegélynövényként, a tarka virágágyásban vagy a sziklakertben egyaránt remekül érvényesül. Nagyon jól érzi magát erkélyládában és virágcserépben is. Lakásba nem való, mert sok fényt és friss levegőt igényel.

Virágzás

A virágok igen változatosak, a fehértől a sárgán át az ibolyakékig minden színárnyalatban előfordulnak. Június végétől késő őszig nyílnak. Illatuk nem feltűnő.

Fényigénye

A legszebben napos, esőtől védett helyen fejlődik. Május közepétől kitehetjük a szabadba.

Öntözés és tápanyag

A kissé száraz, tápanyagszegény földet kedveli, ezért cserépben nevelve is csak kis vízadagokkal öntözzük, és alacsony koncentrációjú tápoldatot adjunk neki.

Föld, átültetés

Csak a kis palántákat kell átültetni, amikor végleges helyükre kerülnek. Morzsalékos szerkezetű földbe ültessük.

Visszavágás

Az első virágzás után vágjuk vissza a hajtásokat, így másodvirágzásra késztetjük a növényt.